Λιγότερες αλλεργίες για παιδιά που έχουν επαφή με ζώα

Ιουλίου 14, 2014

photo:Elena Shumilova

Ταχύτερα φαίνεται να ωριμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών που ζουν σε φάρμες και έρχονται συχνά σε επαφή με ζώα, υποστηρίζουν οι σουηδοί επιστήμονες

Τα παιδιά που ζουν στην επαρχία και έρχονται σε συχνή επαφή με ζώα που παράγουν γάλα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών, συγκριτικά με τα παιδιά που ζουν στην ύπαιθρο αλλά όχι κοντά σε οικόσιτα ζώα, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Immunology».

Επίσης, τα παιδιά που ζουν στην ύπαιθρο έχουν σαφώς λιγότερες πιθανότητες αλλεργιών συγκριτικά με τα παιδιά των αστικών κέντρων.

Ώριμο ανοσοποιητικό χάρη στα  ζώα

Οι ερευνητές της Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής την Αννα-Κάριν Λούντελ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση μια ομάδα παιδιών, έως την ηλικία των τριών ετών για να εξετάσουν την ωρίμανση του ανοσοποιητικού τους συστήματος σε σχέση με την εμφάνιση αλλεργιών. Όλα τα παιδιά ζούσαν σε αγροτικές περιοχές, τα μισά από τα οποία σε γαλακτοπαραγωγικές φάρμες.

Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που ζούσαν σε γαλακτοπαραγωγικές μονάδες διέτρεχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποια αλλεργία. «Η μελέτη μας έδειξε για πρώτη φορά ότι η καθυστερημένη ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδίως όσον αφορά τα β-κύτταρα, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αλλεργιών», εξηγεί η δρ Λούντελ.

Τα παιδιά με αλλεργίες στην ηλικία των 18-36 μηνών έχουν υψηλότερο ποσοστό ανώριμων β-κυττάρων στο αίμα τους, κατά τη γέννησή τους και κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσουν αργότερα αλλεργίες.

«Πρέπει να εντοπιστούν οι συγκεκριμένοι παράγοντες στα γαλακτοκομικά αγροκτήματα, οι οποίοι ενισχύουν την προστασία των παιδιών έναντι των αλλεργιών και επιταχύνουν την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματός τους ήδη από το εμβρυακό στάδιο», προτείνει η ερευνήτρια.

Η «αποστείρωση» των αστικών κέντρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η συχνότητα των αλλεργιών έχει αυξηθεί δραματικά στις δυτικές κοινωνίες. Μια αιτία γι’ αυτό πιθανότατα είναι ότι τα παιδιά εκτίθενται πλέον λιγότερο σε μικροοργανισμούς και παθαίνουν πολύ λιγότερες μολύνσεις σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, πράγμα που συντελεί στην καθυστερημένη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματός τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, οι έγκυες γυναίκες θα ωφελούνταν αν περνούσαν ένα διάστημα σε ένα τέτοιο αγρόκτημα με ζώα, ώστε να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στο έμβρυο να αναπτυχθεί πιο σωστά από ανοσολογική πλευρά.

Πηγή: Το Βήμα

Διαβάστε: Πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις αλλεργίες: 5+1 φυσικοί τρόποι

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>