«Μέσα από το τίποτα είναι δυνατά τα πάντα!»

Οκτωβρίου 24, 2013

Πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να κάνει σκέψεις για το μέλλον; Να επιθυμεί, να θέλει να δημιουργήσει, να έχει όνειρα, να πιστεύει ότι του αξίζει καλύτερη ζωή από αυτή που ήδη έχει, αλλά στο τέλος της ημέρας, του μήνα ή του χρόνου να διαπιστώνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει ή ίσως και τα πράγματα να είναι λίγο χειρότερα;

Εκεί είναι που ξεκινούν οι άσχημες σκέψεις, η απογοήτευση και η επίρριψη ευθυνών στους άλλους, στην οικογένειά μας, στην οικονομία, σ’ αυτούς που μας αδίκησαν, στην κακή μας τύχη ή ακόμη και στον ίδιο μας τον εαυτό που δεν έκανε τις σωστές επιλογές. Και τότε είναι που μας κυριεύει η απογοήτευση, η θλίψη και η απόγνωση.

Όταν όμως όλες αυτές οι αρνητικές σκέψεις και τα ακόλουθα άσχημα συναισθήματα μας κυριεύουν πώς θα αφήσουμε χώρο στο μυαλό μας για να ζήσει όλα αυτά που επιθυμεί; Αν έχω αυτή την εκκωφαντική «φωνή» στο κεφάλι μου που όλα τα βρίσκει άσχημα, σημαίνει ότι αυτή είναι και η πραγματικότητά μου; Δηλαδή αν φυτρώσει ένα καρούμπαλο στο κεφάλι μου, αυτό το καρούμπαλο θα είμαι εγώ;

Αν από την άλλη σκέφτομαι συνέχεια αυτά που θέλω να ζήσω και το μυαλό μου τρέχει στο μέλλον, πώς θα μπορώ να ζω το παρόν; Πώς θα έχω χρόνο να αλλάξω αυτά που τώρα δε μου αρέσουν;

Το μυαλό για να γίνει παραγωγικό χρειάζεται πρώτα να ηρεμήσει. Να αδειάσει τόσο από το παρελθόν όσο και από το μέλλον και να επικεντρωθεί στο παρόν. Μόνο σε ένα άδειο, καθαρό περιβάλλον μπορεί να δημιουργηθεί κάτι λαμπρό.

Και για να το πετύχω αυτό χρειάζεται να έρθω πρώτα σε κατάσταση σιωπής. Να σταματήσω να μιλάω, να σταματήσω να σκέφτομαι, να σταματήσω να ακούω τις περιοριστικές μου σκέψεις.

Η γιόγκα, ο διαλογισμός, η επαφή με τη φύση είναι μέθοδοι που βοηθάνε. Στην αρχή δε θα είναι εύκολο, αλλά με τη συνεχή επανάληψη και την επιμονή, τα αποτελέσματα δε θα αργήσουν να φανούν. 10-15 λεπτά σιωπής την ημέρα  αρκούν για να αρχίσουμε να βλέπουμε μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας.

Μόνο όταν σιωπήσω πραγματικά και πετύχω να μην υπάρχει τίποτα στο μυαλό μου, μπορώ να δημιουργήσω τα πάντα. Μόνο τότε θα υπάρχει χώρος για να μπαίνουν πράγματα που αληθινά με εμπνέουν. Μόνο τότε θα υπάρχει περιθώριο για να ξυπνήσουν οι πιο σπουδαίες αρετές, όπως η αυτοπεποίθηση, η αποφασιστικότητα, η ακεραιότητα.

Τόσοι και τόσοι άλλωστε έχουν μιλήσει για τη σιωπή, λέτε να είναι τυχαίο;

«Δεν έχουμε κανένα σίγουρο μέσο, εκτός ίσως από τη σιωπή, για να εκφράσουμε τις σκέψεις μας».
Remy de Gourmont, (Γάλλος ποιητής)

“Η σιωπή είναι πηγή σπουδαίας δύναμης…”
Lao Tzu

«Ο Θεός σωπαίνει. Τώρα αν μπορούσε και ο άνθρωπος να βγάλει το σκασμό…»
Γούντυ Άλλεν

About AuthorΤα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;