Μήπως Εργάζεστε σε Ένα Ανθυγιεινό Επαγγελματικό Περιβάλλον;

Μαρτίου 13, 2015

Για πολλούς ανθρώπους, το γραφείο είναι σαν ένα δεύτερο σπίτι. Μπορεί να περνάτε εκεί το μεγαλύτερο μέρος του πρωινού σας και οι συνάδελφοι σας πιθανώς να είναι τα άτομα με τα οποία αλληλεπιδράτε περισσότερο στη ζωή σας, μετά την οικογένεια ή τη/τον σύζυγό σας.

Εάν δεν είστε ευχαριστημένοι με το περιβάλλον εργασίας σας, μπορεί αυτή η δυσαρέσκεια να μεταφερθεί εύκολα στην προσωπική σας ζωή, καταστρέφοντας τα πάντα: από τον αυτοσεβασμό ως τις φιλίες σας. Οι ανθυγιεινοί χώροι εργασίας έχουν επίσης επιπτώσεις στην ψυχική υγεία σας: το αυξημένο στρες της εργασίας και μάλιστα σε ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον, μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση, κόπωση, νωθρότητα και κατάθλιψη.

Εάν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, σας χτυπάει καμπανάκι, ήρθε η ώρα να κάνετε έναν απολογισμό του επαγγελματικού σας περιβάλλοντος, προκειμένου να αξιολογήσετε εάν η κατάσταση αυτή μπορεί να διορθωθεί ή να αποφασίσετε αν ήρθε η ώρα να συνεχίσετε αλλού την καριέρα σας.

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε αν είστε παγιδευμένοι σε ένα ανθυγιεινό εργασιακό χώρο; Εδώ είναι επτά σημάδια που σας το δείχνουν ξεκάθαρα:

1. Σας λένε να νιώθετε “τυχεροί που έχετε δουλειά”

Αυτή η δήλωση από το αφεντικό σας ή από τη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού, θα πρέπει να σας ταρακουνήσει. Πρόκειται για μία τακτική εκφοβισμού η οποία σας απειλεί να μείνετε σε μια περιθωριοποιημένη θέση και είναι σύμπτωμα ενός οργανισμού που υποστηρίζει την εκφοβιστική συμπεριφορά και το ελεγκτικό ύφος.

2. Η κακή επικοινωνία

Αισθάνεστε σαν να αποκλείεστε από σημαντικές επαγγελματικές πληροφορίες; Μια διάχυτη έλλειψη επικοινωνίας χαρακτηρίζει τους πιο ανθυγιεινούς χώρους εργασίας. Μπορεί να λαμβάνετε λίγη έως καθόλου ανατροφοδότηση σχετικά με τις επιδόσεις σας και όταν τη λαμβάνετε να είναι αρνητική, σκληρή και καθόλου εποικοδομητική.

Ίσως να κάνετε δουλειά για δύο, τρία ή τέσσερα άτομα, αλλά αυτό να μην είναι ασυνήθιστο για το αφεντικό ή τους συναδέλφους σας να λαμβάνουν αναγνώριση για τα επιτεύγματά σας. Αν έχετε συζητήσει αρκετές φορές με τον προϊστάμενό σας ή τη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού σχετικά με την απουσία αναγνώρισης και την έλλειψη ευκαιριών ανάπτυξης (όπως μία προαγωγή, αύξηση αλλά και νέα προκλητικά projects) και δεν έχετε δει καμία αλλαγή, ίσως είναι καιρός να αποχωρήσετε.

3. Οι συνάδελφοι δείχνουν εχθρική συμπεριφορά

Αν βρίσκεστε στη δουλειά και όλοι γύρω σας είναι μίζεροι και απόμακροι, τότε μπορεί να έχετε παγιδευτεί σε ένα εχθρικό περιβάλλον όπου δεν υπάρχει ενθουσιασμός. Κανείς δεν έρχεται το πρωί με χαμόγελο στα πρόσωπά του και κανείς ποτέ δεν λέει “Μου αρέσει να δουλεύω εδώ”. Αν ένα υψηλό ποσοστό των εργαζομένων αποχωρεί σύντομα μετά την πρόσληψή του,  είναι πιθανότατα εξαιτίας του πολύ κακού κλίματος και ηθικού στο γραφείο.

4. Υπάρχει πάντα δραματοποίηση στο γραφείο

Αν κυριαρχούν κλίκες στο γραφείο σας, ίσως αυτό να σας φέρει εικόνες από το σχολείο. Μπορεί να γίνετε ανήσυχοι και παρανοϊκοί ότι οι συνάδελφοί σας μιλάνε για σας. Οι επικριτικοί, ανασφαλείς συνάδελφοι που σχηματίζουν τις κλίκες είναι πιθανό να βρεθούν γύρω από τον ψύκτη του νερού ψιθυρίζοντας ο ένας στο αυτί του άλλου. Υπάρχουν πάντα φήμες ή κουτσομπολιά που κυκλοφορούν γύρω από το γραφείο. Η παρεξήγηση, η ευνοιοκρατία και ο εσωτερικός ανταγωνισμός είναι ο κανόνας.

5. Η δυσλειτουργία κυριαρχεί

Μήπως νιώθετε τα meetings σαν χάσιμο χρόνου, σαν μία έκρηξη που οδηγεί σε αποδιοργανωμένο χάος όπου τίποτα δεν επιτυγχάνεται; Μήπως οι δραστηριότητες της εταιρείας είναι αποσπασματικές και αποτυχημένες; Οι ανθυγιεινοί χώροι εργασίας είναι γεμάτοι από σύγχυση, αυθαίρετες προθεσμίες, έλλειψη εστίασης, καθώς και μια γενική δυσφορία ότι “αυτός είναι ο τρόπος που γίνονται τα πάντα”. Αν νέες πολιτικές και κανονισμοί προστίθενται συνεχώς ή αν η διοίκηση δεν είναι ποτέ δίπλα στους εργαζόμενους για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων, τότε αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα μίας ευρύτερης δυσλειτουργίας που απορρέει από την κακή ηγεσία και το χαμηλό ηθικό.

6. Έχετε ένα τυραννικό αφεντικό

Αυτό το είδος του αφεντικού είναι πάντα εκείνο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε σας κίνηση σας και σας κάνει να νιώθετε σαν να σας περιμένει στη γωνία. Τα αφεντικά αυτά συνήθως φαίνονται απρόθυμα να ακούσουν τους άλλους και αισθάνονται ότι ο δικός τους τρόπος είναι πάντα ο σωστός. Το αφεντικό σας, αγαπά να ασκεί εξουσία με έναν τρόπο που δείχνει ότι αυτός έχει τον έλεγχο και πιθανότατα δεν είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει ή να σας δώσει αναγνώριση για μια καλή δουλειά. Αν νιώθετε λοιπόν ότι το αφεντικό σας, απαιτεί να προσέλθετε στην εργασία σας ακόμα και άρρωστος, ίσως να αντιμετωπίζετε ένα τυραννικό αφεντικό.

7. Το ένστικτό σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά

Όταν πρόκειται για το ένστικτό σας σε αυτή την κατάσταση, εμπιστευτείτε το. Αν αισθάνεστε σαν κάτι να πηγαίνει στραβά στη δουλειά, υπάρχουν πιθανότητες να έχετε δίκιο. Μήπως το αφεντικό σας, σας φαίνεται λίγο ύποπτο; Μήπως σας ζήτησε να αποκρύψετε πληροφορίες από τους πελάτες; Αυτά είναι σημάδια ότι πιθανόν η εργασία που κάνετε να μην είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται. Δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε σωματικά συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, όπως αϋπνία, συνεχή εγρήγορση, ιδρωμένες παλάμες, έντονους κτύπους στην καρδιά  είναι μερικές ενδείξεις ότι το σώμα σας θα μπορούσε να σας προειδοποιεί για ενδεχόμενο κίνδυνο.

Ενώ κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν είναι αποδεκτά, να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να βρείτε υγιείς τρόπους για να διαχειριστείτε τις δυσκολίες με το αφεντικό και τους συναδέλφους σας προκειμένου να ξεπεράσετε το άγχος και την καταπίεση της εργασίας μέσα σε ένα ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον.

Το πρώτο βήμα για την αποτοξίνωση σας από αυτό, είναι η αναγνώριση και η όλο και μεγαλύτερη επίγνωση των δυσλειτουργικών πρότυπων γύρω σας. Θυμηθείτε ότι δεν μπορείτε να έχετε τον έλεγχο του κόσμου και των καταστάσεων γύρω σας, έχετε όμως πάντα μια επιλογή για το πώς θα ανταποκριθείτε.

Πηγή:www.psychologynow.gr

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>