Δυναμωτική μακαρονάδα με ζυμαρικά από ζεά!

Ιουλίου 26, 2013

Υλικά

    250 γρ. ζυμαρικά από ζέα

    4 κουταλιές της σούπας φέτα τριμμένη

    1 μέτριο κρεμμύδι

    2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

    2 μικρά κολοκυθάκια

    1 ματσάκι μαϊντανό

    το χοντρό μέρος ενός πράσου

    1 φλιτζάνι χυμός ντομάτας ή 1 μέτρια ντομάτα

    3 καρότα

    1 κουταλάκι του γλυκού φυσικό θαλασσινό αλάτι χωρίς χημικά πρόσθετα

    Μισή πρέζα πιπέρι καγιέν

    1 πιπεριά

    Μισό φλιτζάνι πολύ καλά αλεσμένο λιναρόσπορο

    1 φλυτζανάκι του καφέ μαυροδάφνη

 

Εκτέλεση

 

Για την παρασκευή θα χρησιμοποιήσουμε αντικολλητική κατσαρόλα (ΟΧΙ TEFAL).

 

Τα ζυμαρικά τα βράζουμε σε λίγο νερό, με μια κουταλιά της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο και μπορούμε προαιρετικά να προσθέσουμε λίγο σέλινο. Κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε το αλάτι. Μην αδειάσετε το νερό όταν βράσουν, αλλά φροντίστε να μείνει ελάχιστο για να τα χρησιμοποιήσετε  για τη σάλτσα.

 

Με λίγο από το νερό που κρατήσαμε από τα ζυμαρικά βράζουμε τα καρότα μόνα τους για να μαλακώσουν, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας (ή μία ντομάτα ψιλοκομμένη), το κρεμμύδι σε ροδέλες, τα κολοκυθάκια, τη πιπεριά και το πράσο, τη μαυροδάφνη, το καγιέν (προσοχή καίει) και νερό από τα ζυμαρικά που κρατήσαμε.

Αφήνουμε να βράσουν και να ενοποιηθούν τα υλικά σε μέτρια φωτιά.

Δένουμε τη σάλτσα με λιναρόσπορο και αφήνουμε να χυλώσουν 5-10 λεπτά.

Όταν κλείσουμε τη φωτιά προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τα σκόρδα ολόκληρα και τα αφήνουμε να μαλακώσουν λίγο.

Σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο μαϊντανό και συμπληρώνουμε με τριμμένη φέτα και ρίγανη, ή μία μεγάλη κουταλιά σπόρους hemp αν δεν θέλουμε καθόλου γαλακτοκομικά.

 

Θρεπτική αξία

Τα συγκεκριμένα ζυμαρικά έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά κι αν βραστούν σε πολύ νερό θα φύγουν ενώ το ζητούμενο είναι να μείνουν για να μεταφερθούν στον οργανισμό μας. Τα ζυμαρικά ζέας, περιέχουν 60-80% μαγνήσιο, επιπλέον των κοινών δημητριακών. Η ζέα είναι σημαντική όχι μόνο για τις ίνες και τα μέταλλα που περιέχει αλλά κυρίως για το μαγνήσιο που ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Αποκαλείται μαγνήτης της Ζωής. Το ποσοστό του αμινοξέος λυσίνη που περιέχει είναι το συστατικό των πρωτεϊνών που αυξάνει την πεπτικότητα τους.

Θα τα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών.

Πηγή: www.thalein.gr

 



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>