Μαριάννα Κουτάντου-Πρωταθλήτρια Αργεντίνικου Τάνγκο: Όταν η πρωτιά συναντά τη σεμνότητα και το συνειδητό πάθος…

Απριλίου 16, 2014

Η Μαριάννα Κουτάντου από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το θέατρο, όπου σε ηλικία 12 ετών έπαιξε στη “Μελωδία της ευτυχίας” με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και με το κλασικό μπαλέτο. Σπούδασε Νομική, αλλά από νωρίς η επαφή με το tango την οδήγησε στην επαγγελματική ενασχόληση με αυτό, έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια με διακεκριμένους Έλληνες και Αργεντίνους δασκάλους.

Στο tango αλλά και στη ζωή είναι ζευγάρι με το Βαγγέλη Χατζόπουλο. Οι δυό τους το 2011 στέφθηκαν νικητές του πανελλήνιου διαγωνισμού “Tango Acropolis” στην κατηγορία tango salon, εκπροσωπώντας την χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό “Mundial de tango” στο Buenos Aires, ενώ από το ίδιο έτος έχουν την καλλιτεχνική διεύθυνση της Academia del tango. Από τότε ακολούθησαν κι άλλες διακρίσεις. Συμμετείχαν τις 2 τελευταίες χρονιές στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Tango κατακτώντας τη δεύτερη και την πρώτη θέση το 2012 και το 2013 αντίστοιχα. Παρά τις διακρίσεις αυτές,  η Μαριάννα εξακολουθεί να δηλώνει ότι “Μπορεί  να μην είμαστε τέλειοι, αλλά θα γίνουμε καλύτεροι!”. Στο σώμα δεξιοτέχνης, αλλά και στην ψυχή και το πνεύμα πολύ “λαμπερή” όπως φαίνεται και από τη συνέντευξη που ακολουθεί.

1. Από ποια ηλικία μπήκε ο χορός στη ζωή σου και πόσο σε έχει επηρεάσει; Πως πιστεύεις πως θα ήταν η ζωή σου χωρίς τον χορό; 

Από 8 χρονών, έκανα παραδοσιακούς χορούς για 4 χρόνια, μετά ανά τακτά χρονικά διαστήματα φλέρταρα με το μπαλέτο, και αισίως φέτος κλείνω 10 χρόνια με τάνγκο. Ο χορός είναι κομμάτι της ζωής μου και του εαυτού μου, είναι τρόπος ζωής. Χωρίς το χορό νομίζω ότι η ζωή μου θα ήταν βαρετή!

2. Από τη νομική στο χορό. Τι αποτέλεσε την αφορμή για να κάνεις αυτή τη μετάβαση; πιστεύεις ότι θα μπορούσες να τα συνδυάσεις αρμονικά και τα δύο;

Την αφορμή για την μετάβαση από τη νομική στο χορό την έδωσε αφενός η πρόταση να αναλάβουμε την Academia del Tango αφετέρου ο άντρας μου και παρτενέρ μου Βαγγέλης Χατζόπουλος, ο οποίος με έκανε να βλέπω το ρίσκο μιας  τέτοιας αλλαγής ως μια ευχάριστη πρόκληση την οποία θα μοιραστούμε,είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι έχεις δίπλα σου κάποιον να μοιραστείς τις χαρές αλλά και τις λύπες, κάποιον που να καταλαβαίνει και να βιώνει μαζί σου τις δυσκολίες και τις επιτυχίες, αυτό σε ένα ζευγάρι τάνγκο είναι αναγκαίο αλλά και αναπόφευκτο. Έτσι έχοντας δίπλα μου έναν τόσο πιστό και δυνατό σύντροφο και παρτενέρ έδιωξα τις ανασφάλειες μου και το τόλμησα. Η νομική με το χορό σε επαγγελματικό επίπεδο νομίζω ότι δύσκολα συνδυάζονται   και αυτό γιατί και τα δύο θέλουν χρόνο και αφοσίωση. Επίσης έχουν κόντρα ωράρια, εμείς οι τανγκέροι είμαστε λίγο βραδινοί τύποι, οπότε το πρωινό ξύπνημα που απαιτεί η μάχιμη δικηγορία μας ζορίζει λιγάκι. Από σεβασμό λοιπόν δε θα ήθελα να υποβαθμίσω τίποτα από τα δύο και έτσι προτίμησα να  θυσιάσω τη νομική.

 

3. Τι είναι αυτό που πιστεύεις  ότι σε κάνει να διατηρείς τα κίνητρα σου όταν θέλεις να επιτύχεις κάτι;

Νομίζω ότι δεν θέλω να έχω απωθημένα. Δεν θέλω να φτάσω σε μια ηλικία και κοιτάζοντας πίσω να αναρωτηθώ τι θα γινόταν αν είχα τολμήσει κάτι που το φοβόμουν. Προτιμώ να τολμήσω κάτι κάνοντας το καλύτερο που μπορώ και αν αποτύχω και αυτό είναι στο παιχνίδι, τουλάχιστον όμως θα έχω τολμήσει, θα έχω τη συνείδηση μου ήσυχη ότι δούλεψα στο maximum των δυνατοτήτων μου και απλά δεν ήμουν τυχερή ή αρκετά ικανή. Νομίζω ότι είμαστε αναλώσιμοι, πάντα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος στο παρόν ή στο μέλλον, το θέμα είναι να ξεπερνάς τον εαυτό σου και να αισθάνεσαι ότι αυτό που κερδίζεις το έχεις δουλέψει και το έχεις κατακτήσει επάξια, τότε η χαρά είναι διπλή. Άλλες φορές το κίνητρο είναι απλά εγωισμός ή ξεροκεφαλιά, αν και αυτό είναι κάτι που δεν μου αρέσει όταν συμβαίνει και προσπαθώ να το αλλάξω γιατί αυτές οι επιτυχίες δεν σε εξελίσσουν. Το κίνητρο πρέπει να είναι ένα βήμα προς την ευτυχία γιατί τότε σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

4. Σύντροφοι στη ζωή και στο χορό: συνδυασμός που πυροδοτεί τη σχέση για περισσότερες επιτυχίες ή για περισσότερες… συγκρούσεις; Ισχύει αυτό που λένε ότι σύντροφοι στη ζωή και στην εργασία είναι αιτία για ανία;

Ο συνδυασμός σύντροφοι στη ζωή και στο χορό πυροδοτεί και πολλές επιτυχίες και πολλές συγκρούσεις. Επιτυχίες γιατί το προσωπικό στοιχείο σε κάνει να συνδέεσαι πιο έντονα με τον παρτενέρ σου και να τον γνωρίζεις καλύτερα και πάνω στο χορό και αυτό σίγουρα βοηθάει. Από την άλλη, η οικειότητα που νιώθεις κάποιες φορές σε κάνεις να ξεπερνάς τα όρια και να παραφέρεσαι και τότε γεννιούνται οι συγκρούσεις. Το γεγονός πάντως ότι είσαι και στη δουλειά με το σύντροφό σου και καλείσαι συνέχεια να παίρνεις  από κοινού αποφάσεις, όχι μόνο στο χορό αλλά σε πάσης φύσεως θέματα, από τη στιγμή που διευθύνετε μαζί και μια σχολή, βγάζει στο προσκήνιο τις αντιθέσεις και αυτό σε βάζει σε μια διαδικασία να τις δουλέψεις και να ανανεώνεις τη σχέση σου θετικά ή να έρχεσαι σε μια διαρκή ρήξη που κουράζει και δημιουργεί φθορά. Εμείς όταν συμβαίνει αυτό, προσπαθούμε να εξασκούμαστε στη συγχώρεση και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Όλη αυτή η διαδικασία είναι πολύτιμη, πολύ ανθρώπινη και αληθινή, σίγουρα πάντως δεν είναι ανιαρή.

5. Ποια στοιχεία του tango πιστεύεις ότι ταυτίζονται με την προσωπικότητα σου; Τι είναι αυτό που σε εμπνέει στο συγκεκριμένο είδος χορού;

Νομίζω πως στο τάνγκο, βγαίνει η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από την αγκαλιά! Στο τάνγκο μου αρέσει η δυαδικότητα, δηλαδή η ιδέα ότι πρέπει να συνδεθείς με έναν άλλον άνθρωπο, να τον σαγηνεύσεις και να σε σαγηνεύσει και τελικά να χορέψετε σαν ένα σώμα. Επίσης μου αρέσει η ελευθερία που σου δίνει, ό, τι συναίσθημα νιώθεις μπορείς να το χορέψεις, η μουσική του τάνγκο είναι πολύ πλούσια και σου δίνει την ευκαιρία ακόμα και τα αρνητικά συναισθήματα να τα διοχετεύσεις σε ταχύτητα, ορμή αλλά και να τα απαλύνεις ακούγοντας για παράδειγμα ένα πολύ λυρικό βιολί που σε συγκινεί. Όταν λοιπόν τελειώνει ο χορός, αισθάνεσαι μια ψυχολογική λύτρωση που σε εθίζει τελικά και όταν την νιώσεις την αναζητάς ξανά και ξανά.

6. Πότε νιώθεις περισσότερο ο εαυτός σου, όταν χορεύεις ή όταν διδάσκεις χορό; Για ποιους λόγους πιστεύεις ότι χρειάζεται να βάλει κάποιος το χορό στη ζωή του;

Νομίζω ότι  ο χορός και η διδασκαλία είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα, γι’ αυτό πολλές φορές ένας πολύ καλός χορευτής μπορεί να μην είναι και τόσο καλός δάσκαλος, αλλά και ένας πολύ καλός δάσκαλος μπορεί να μην είναι πολύ καλός χορευτής. Συνήθως προσπαθούμε να είμαστε πολύ καλοί και στα δύο ή τουλάχιστον να κρατάμε μια ισορροπία. Βέβαια αυτά τα δύο πράγματα έχουν πολύ διαφορετική ενέργεια. Νομίζω ο ρόλος του δασκάλου είναι πιο αλτρουιστικός, γιατί εκ φύσεως  πρέπει να κάνεις focus στο μαθητή σου, πρέπει να αφιερώσεις χρόνο στο δικό του σώμα και ψυχισμό και όχι στον εαυτό σου. Επίσης είναι μια εξαιρετικά εγκεφαλική διαδικασία γιατί κάποιες φορές πρέπει να εξηγήσεις και να εκλογικεύσεις κάτι που ίσως βγαίνει στο σώμα πολύ οργανικά και κάποιες φορές είναι δύσκολο να το ερμηνεύσεις. Πρέπει να έχεις την ικανότητα να καταλάβεις μέχρι πού να εκλογικεύεις, γιατί όταν διδάσκουμε η τεχνική είναι απλά το μέσο για να ελευθερώσουμε το συναίσθημα.

Νομίζω ότι το κοινό σημείο δασκάλου και χορευτή είναι η έμπνευση που δημιουργούν. Ο ρόλος του χορευτή είναι πιο εσωστρεφής, πιο ελεύθερος και πιο ενστικτώδης, ειδικά αν είσαι ντάμα, γιατί η ντάμα πρέπει να νιώθει και να ακολουθεί. Όταν είσαι χορευτής πρέπει να έρχεσαι πολύ έντονα σε επαφή με τον εσώτερο εαυτό σου, με τη φύση σου, με το αρσενικό ή το θηλυκό αντίστοιχα. Όταν βέβαια κάνεις show  αυτή η ενέργεια μοιράζεται και προς τα έξω αλλά νιώθω ότι πρέπει να παρασύρεις το κοινό στο δικό σου κόσμο  και να μην σε παρασύρει ο κόσμος στις δικές του προσδοκίες. Για μένα ο χορευτής πρέπει να μπορεί να βγάζει την προσωπικότητα του προς τα έξω και φυσικά να είναι και δεξιοτέχνης με το σώμα του. Τίποτα από τα δύο δεν είναι εύκολο. Αλλά το πρώτο δε μαθαίνεται,  ο μαέστρος εκεί είναι ο εαυτός μας. Αγαπώ και τη διδασκαλία και το χορό, αλλά έχω ανάγκη να χορεύω.

Νομίζω ότι  κάποιος αξίζει να μάθει χορό για όλα αυτά που κάνουν το ρόλο του χορευτή τόσο ιδιαίτερο, αλλά και γιατί βοηθάει στην κοινωνική συναναστροφή με την έννοια ότι ο χορός ξεπερνάει γλώσσα, εθνικότητα και θρησκεία και αγγίζει αρχέγονα στοιχεία του ανθρώπου που κάποιες φορές ξεχνάμε πόσο σημαντικά είναι.

7. Πως ο χορός επηρεάζει τους άλλους τομείς της ζωής μας;

Νομίζω ότι ο χορός στους άλλους τομείς της ζωής μας βοηθάει με το να ερμηνεύουμε καλύτερα τη γλώσσα του σώματος στην κοινωνική συναναστροφή, να γινόμαστε δηλαδή πιο ευαίσθητοι στον τομέα της μη λεκτικής επικοινωνίας, να ερχόμαστε εμείς οι ίδιοι σε καλύτερη επαφή με το σώμα μας. Στην Αργεντινή έχουν μάθημα τάνγκο σε κάποια γηροκομεία γιατί έχει παρατηρηθεί ότι το περπάτημα σε συνδυασμό με τη θεραπευτική λειτουργία της αγκαλιάς βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς.  Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι σε μαθαίνει καλούς τρόπους, από το να σέβεσαι την υγιεινή σου μέχρι το να προσκαλείς με ωραίο τρόπο κάποιον σε χορό.

8. “InspireYourLife” σημαίνει “Δώσε πνοή στη ζωή σου” και γίνε το καλύτερο που μπορείς σε ψυχή, σώμα και πνεύμα! Εσύ σε ποιον άξονα της ζωής σου δίνεις προτεραιότητα; (Body/mind/soul?) Η ισορροπία μεταξύ των 3 είναι κάτι που επιθυμείς, άρα έχει και νόημα να προσπαθείς; Ή είναι κάτι ανέφικτο στην καθημερινότητά μας;

Νομίζω ότι δίνω προτεραιότητα στην ψυχή. Το ιδανικό όμως είναι η ισορροπία. Όταν παραμελούμε για παράδειγμα το σώμα μας, αυτό μας εκδικείται, το σώμα είναι το σπίτι της ψυχής και του πνεύματος. Είναι καθαρά προσωπική υπόθεση να βρεις την ισορροπία, ακόμα και αν δεν έχεις χρόνο πρέπει να βρίσκεις τρόπο να τον δημιουργείς, είναι κάτι που το χρωστάει κανείς στον εαυτό του. Φυσικά αυτό συνδέεται με την ωριμότητα και με τον ορισμό της ευτυχίας. Αλλά αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση…

9. Πιστεύεις ότι μπορεί να φτάσει κάποιος το απόλυτο νόημα ζωής ή είμαστε καταδικασμένοι σε μία διαρκή αναζήτησή του;

Τι σημαίνει απόλυτο νόημα ζωής δεν ξέρω, αλλά θα ήταν και αλαζονικό να πίστευα ότι το έχω καταλάβει από τώρα. Αυτή την ερώτηση νομίζω θα την απαντούσα καλύτερα μετά από πολλά χρόνια. Παρ΄ όλα αυτά δεν συμφωνώ με τον όρο καταδικασμένοι. Η αναζήτηση του νοήματος ζωής είναι μια διαδικασία που παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολη συνδέεται με την ουσία του ανθρώπου αλλά παράλληλα την κάνει και ενδιαφέρουσα. Μήπως τελικά το νόημα της ζωής είναι να προσπαθείς να δώσεις νόημα στη ζωή σου;

10. Ποια φράση/μότο σας εμπνέει, σας κινητοποιεί;

“Μπορεί  να μην είμαστε τέλειοι, αλλά θα γίνουμε καλύτεροι!”

11. Τέλος, θα ήθελα να μου γράψεις τα στοιχεία της ακαδημίας και τα επερχόμενα Project που ετοιμάζεις.

 ACADEMIA DEL TANGO

Χώρος #1 “HOME”: Ερμού 129, Μοναστηράκι – 10555

Χώρος #2 “STUDIO”: Αγαθάρχου 15 και Λεπενιώτου, Ψυρρή – 10554

τηλ. 210-3310605 – 6973308930

www.academiadeltango.eu

info@academiadeltango.eu

 PROJECTS:

- Είμαστε καλεσμένοι για shows και σεμινάρια στην Ινδία, στη Ρωσία, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες του κόσμου.

- Συμμετέχουμε σε μια νέα κομπανία (ομάδα χορευτών και μουσικών) με την οποία θα ανεβάσουμε μουσικοχορευτικές παραστάσεις tango σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Προς το παρόν δεν έχει βαφτιστεί με κάποιο συγκεκριμένο όνομα.

- 22 Μαρτίου συνδιοργανώνουμε μαζί με άλλα 5 ζευγάρια επαγγελματιών ένα ημερήσιο event με σεμινάρια και milonga με shows, που ονομάζεται Tango Domino.

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>