Με τις κατάλληλες προφυλάξεις απολαμβάνουμε τη γυμναστική και τους καλοκαιρινούς μήνες!

Ιουλίου 08, 2013
inspire_healty_ways

Freedigitalphotos

Γράφει η Ειρήνη Μπάτη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και personal trainer

 

Η φυσική δραστηριότητα σε θερμό και υγρό περιβάλλον κουράζει τους μηχανισμούς απώλειας θερμότητας. Διανύοντας το δεύτερο μήνα του καλοκαιριού και καθώς μέρα με τη μέρα η θερμοκρασία ανεβαίνει, χρειάζεται να γνωρίζουμε τις προσαρμογές που κάνει το σώμα μας στη ζέστη και πως μπορούμε να αποφύγουμε οποιοδήποτε πρόβλημα σχετίζεται με τη θερμότητα.

Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι 36,6οC. Κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας, το σώμα παράγει μεγάλες ποσότητες θερμότητας που πρέπει να διαχυθούν για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος.

Ο μέγιστος ρυθμός απώλειας ιδρώτα κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας σε ζέστη μπορεί να προσεγγίσει τα 1-2 λίτρα ανά ώρα. Αν αυτή η ποσότητα υγρών δεν αντικατασταθεί, είναι δυνατόν να παρουσιασθεί αφυδάτωση η οποία εάν δε διορθωθεί με νερό ή άλλα υγρά θα δυσκολευτεί το σώμα να διατηρήσει την κανονική του θερμοκρασία.

Τα άτομα με καλή φυσική και σωματική κατάσταση έχουν βελτιωμένη ικανότητα εφίδρωσης με αποτέλεσμα να αντιδρούν καλύτερα στη γυμναστική σε υψηλές θερμοκρασίες. Η συνεχής έκθεση στη ζέστη εκπαιδεύει το σώμα να ιδρώνει νωρίτερα ώστε να ιδρώνει αποτελεσματικότερα και σε ολόκληρο το σώμα και να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος μέσα στα όρια ασφαλείας.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για τη δραστηριότητα σε υψηλές θερμοκρασίες:

· Αναπλήρωση των υγρών. Καταναλώστε νερό πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης (150-300 ml κάθε 15-20 λεπτά). Για άσκηση που ξεπερνά τη μία ώρα η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών βοηθά στην απόδοση και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

· Επιλέξτε να γυμναστείτε τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες ώστε να ελαχιστοποιηθεί η θερμική επιβάρυνση.

· Εκτεθείτε σταδιακά σε ζεστό περιβάλλον.

· Ντυθείτε κατάλληλα. Μην αλλάζετε ένα βρεγμένο μπλουζάκι με κάποιο άλλο στεγνό. Το βρεγμένο δροσίζει καλύτερα το σώμα.

· Ξεκουραστείτε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα μπορούμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας ανεξάρτητα από την αύξηση της θερμοκρασίας. Αρκεί να δώσουμε στο σώμα μας την ευκαιρία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες του περιβάλλοντος.Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>