Νίκη Μπαρπαγιάννη: “Μην αφήνεις τη ζωή σου να… φεύγει σιγά σιγά!”

Δεκεμβρίου 08, 2012

Γράφει η Νίκη – Αικατερίνη Μπαρμπαγιάννη, Κλινική Ψυχολόγος

Ένα τυπικό βράδυ περνούσε γράφοντας και διαβάζοντας μπροστά στον υπολογιστή μου. Ξαφνικά το μάτι μου έπεσε σε ένα post που εκ πρώτης όψεως μου φάνηκε αδιάφορο, στη συνέχεια όμως θα έλεγα ότι συμπυκνώνει την πεμπτουσία του νοήματος του ψυχοθεραπευτικού έργου και της τροπής που θα ήθελα να έχει η προσωπική μου πορεία…

Ήταν ένα ποίημα του αγαπημένου Χιλιανού ποιητή Pablo Neruda, με τίτλο «Αργοπεθαίνει». Σας το παραθέτω:

 Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει το βήμα του, όποιος δεν ρισκάρει να αλλάξει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλάει σε όποιον δεν γνωρίζει.

Αργοπεθαίνει όποιος έχει την τηλεόραση για μέντορα του.

Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος προτιμά το μαύρο αντί του άσπρου και τα διαλυτικά σημεία στο “ι” αντί τη δίνη της συγκίνησης, αυτήν ακριβώς που δίνει την λάμψη στα μάτια, που μετατρέπει ένα χασμουρητό σε χαμόγελο, που κάνει την καρδιά να κτυπά στα λάθη και στα συναισθήματα.

Αργοπεθαίνει όποιος δεν “αναποδογυρίζει το τραπέζι” όταν δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν ρισκάρει τη σιγουριά του, για την αβεβαιότητα του να τρέξεις πίσω από ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του, έστω για μια φορά στη ζωή του, να ξεγλιστρήσει απ’ τις πάνσοφες συμβουλές.

Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει το μεγαλείο μέσα του.

Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν αφήνει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη κακή του τύχη ή για τη βροχή την ασταμάτητη.

Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει την ιδέα του πριν καν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει ή δεν απαντά όταν τον ρωτάν για όσα ξέρει.

Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντα πως για να ‘σαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό αυτό δεδομένο της αναπνοής.

Μονάχα με μια φλογερή υπομονή θα κατακτήσουμε την θαυμάσια ευτυχία.

Προσωπικά πήρα την απόφαση να το τοποθετήσω σε ευδιάκριτο σημείο του δωματίου μου για να με εμπνέει και να μου υπενθυμίζει τις αξίες εκείνες που με διέπουν σαν προσωπικότητα και το σκοπό που θα ήθελα να έχει η ζωή μου ώστε να μην αισθάνομαι πως γλιστρά μέσα από τα χέρια μου…

Ελπίζω να σας εμπνεύσει και εσάς!!!Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>