Μια σχέση…για να σε ξεπεράσω!

Δεκεμβρίου 16, 2015


Μετά από ένα χωρισμό και ιδιαίτερα από ένα χωρισμό μετά από μια μακροχρόνια σχέση, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθανόμαστε άδειοι, μόνοι και να έχουμε χάσει τον «ρυθμό» μας. Εκεί που η ζωή μας ήταν έτσι τακτοποιημένη ούτως ώστε να χωράει τις συνήθειες ενός ζευγαριού, εκεί που είχαμε συνηθίσει να έχουμε κάποιο/κάποια δίπλα μας για να βγούμε, να μιλήσουμε στο τηλέφωνο, να πάμε για καφέ ξαφνικά μένουμε μόνοι. Η αλλαγή της ρουτίνας μας αναπόφευκτα μας δημιουργεί θλίψη γι αυτό πολλές φορές δημιουργούμε μια σχέση, απλά και μόνο για να ξεπεράσουμε αυτή που μόλις τέλειωσε…

Οι βασικότεροι λόγοι που μας οδηγούν στην δημιουργία μιας σχέσης αμέσως μετά τον χωρισμό για να ξεπεράσουμε την προηγούμενη είναι:

• Κάλυψη συναισθηματικού κενού
• Ο φόβος μας να μείνουμε μόνοι
• Οι άμεσες ή έμμεσες πιέσεις από το περιβάλλον μας
• Η ανάγκη αποδοχής και ταύτισης με το περιβάλλον μας

Μετά από ένα χωρισμό, ασχέτως εάν εμείς τον επιδιώξαμε και ακόμα χειρότερα εάν δεν τον επιδιώξαμε, προσπαθούμε απεγνωσμένα να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται στη ζωή μας το συντομότερο δυνατό με μια άλλη σχέση. Πολλές φορές η οικογένεια ή οι φίλοι μας μπορεί να μας πιέσουν έμμεσα ή άμεσα να βρούμε μια καινούργια σχέση για να «φτιάξουμε τη ζωή μας » ή εμείς οι ίδιοι αναζητούμε μια σχέση για να μπορούμε να βγαίνουμε με την παρέα μας και να μην είμαστε οι μόνοι χωρίς σχέση. Ο πιο καταστροφικός λόγος για την δημιουργία μιας σχέσης μετά τον χωρισμό είναι ο φόβος να μείνουμε μόνοι με τον εαυτό μας που σίγουρα είναι η καλύτερη μας παρέα μετά από ένα χωρισμό.

Οι σχέσεις αυτές που δημιουργούνται αμέσως μετά από ένα χωρισμό κατά 99 % είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Γιατί;

Οι άνθρωποι είμαστε πολύπλοκα όντα. Έχουμε αρκετές απαιτήσεις, ιδιοτροπίες, ιδιομορφίες, όνειρα και επιδιώξεις και όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να τα ταυτίσουμε με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά ενός άλλου άτομου. Είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο να βρούμε ένα άτομο με το οποίο θα μπορέσουμε να έχουμε μια σχέση αγάπης, κατανόησης, ειλικρίνειας και συντροφικότητας. Σκεφτείτε πόσο δυσκολότερο είναι να βρούμε ένα τέτοιο άτομο σε μια φάση της ζωής μας κατά την οποία είμαστε ψυχικά εξαντλημένοι από ένα χωρισμό. Συνήθως μετά τον χωρισμό μας ψάχνουμε να βρούμε ένα άτομο με ακριβώς τα αντίθετα χαρακτηριστικά από το άτομο με το οποίο χωρίσαμε χωρίς απαραίτητα αυτά τα αντίθετα χαρακτηριστικά να είναι αυτά που πραγματικά αναζητούμε. Συνήθως είναι αυτά που μας έλειψαν στην προηγούμενη μας σχέση αλλά όχι απαραίτητα αυτά που μας καλύπτουν.

Μετά από ένα χωρισμό και ειδικά ένα επώδυνο χωρισμό, τα «κανάλια» επικοινωνίας μας με τους άλλους είναι μπλοκαρισμένα. Τι εννοούμε με αυτό; Πιθανό να έχουμε συσσωρεύσει πολλές ανασφάλειες και φοβίες και έτσι δεν είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε την καινούργια μας σχέση αντικειμενικά μιας και φιλτράρουμε όλα όσα ζούμε και όλα όσα συμβαίνουν μέσα από τις φοβίες και τις ανασφάλειες μας. Για να επιδιώξουμε μια καινούργια σχέση θα πρέπει να δώσουμε όσο χρόνο χρειάζεται στον εαυτό μας για να ανακάμψουμε από τον χωρισμό και να λύσουμε τις οποιεσδήποτε αμφιβολίες έχουμε για τον εαυτό μας.

Βέβαια, όταν βρισκόμαστε σε αυτή την συναισθηματική κατάσταση το πιο πιθανό είναι να πληγώσουμε το άτομο με το οποίο δημιουργούμε την καινούργια σχέση το οποίο δεν μας φταιει σε τίποτα. Πρώτα ξεκαθαρίζουμε όλα μας τα εσωτερικά προβλήματα και μετά προχωράμε μπροστά. Με αυτό τον τρόπο, η επόμενη μας σχέση θα είναι πιο επιτυχημένη μιας και θα έχουμε καταλάβει τα λάθη μας ή τα προβλήματα που μπορεί εμείς να δημιουργούμε στις σχέσεις μας και να είμαστε έτσι θα θέση να τα αποφύγουμε σε μια μεταγενέστερη σχέση με όφελος την δική μας ευτυχία.

Εάν τώρα είστε εσείς η επόμενη σχέση ενός ατόμου που μόλις βγήκε από μια μακροχρόνια σχέση, προσοχή γιατί υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πληγωθείτε. Εάν πραγματικά είστε ερωτευμένος/ερωτευμένη με αυτό το άτομο τότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε εάν είστε διατεθειμένος/διατεθειμένη να δείξετε κατανόηση και να το βοηθήσετε στο να ξεπεράσει τις οποιεσδήποτε πληγές μπορεί να κουβαλάει από την πρόσφατη σχέση που τελείωσε. Θα πρέπει επίσης να τον/την αφήνετε να έχει τον προσωπικό του/της χρόνο όταν έχει ανάγκη. Εάν μπορείτε να λειτουργήσετε με αυτό τον τρόπο, τότε προχωρήστε, αλλά να κρατάτε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μπορεί να μην έχει ξεπεράσει ακόμα το παρελθόν και να σας απογοητεύσει έτσι στο σύντομο μέλλον.

Εάν έχετε χωρίσει πρόσφατα θα πρέπει να αναρωτηθείτε για τα ακόλουθα, πριν να προχωρήσετε σε μια καινούργια σχέση:

• Έχω καταλάβει ποια ήταν τα λάθη μου στην προηγούμενη μου σχέση;
• Γιατί θέλω να δημιουργήσω αυτή τη σχέση;
• Ποιες ανάγκες μου καλύπτει;
• Είμαι διατεθειμένος /διατεθειμένη να κάνω αυτή τη σχέση να πετύχει;
• Πόσο καλά γνωρίζω το άτομο με το οποίο θέλω να έχω μια σχέση;
• Είμαι έτοιμος / έτοιμη για αυτή τη σχέση; Ξεπέρασα την προηγούμενη;

Ποτέ μην ξεχνάτε ότι οι υγιείς σχέσης δημιουργούνται μόνο εάν το θέλουν και οι δύο αλλά και εάν και οι δύο είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό , απαλλαγμένο από πληγές και ανασφάλειες. Μετά τον χωρισμό , δημιουργήστε μια σχέση για όλους τους σωστούς λόγους και όχι για όλους τους λάθος λόγους που αναφέραμε πιο πάνω. Η ευτυχία σας είναι πάντα προσωπική σας υπόθεση. Μην συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο από αυτό που ονειρευτήκατε και μην πνίγεστε από τον φόβο της μοναξιάς. Καλύτερα να μείνετε μόνοι σας για ένα διάστημα αλλά μετά να μπορέσετε να δημιουργήσετε μια όμορφη σχέση παρά να κάνετε την μια σχέση μετά την άλλη και να είστε μονίμως δυστυχισμένοι , ανικανοποίητοι και τελικά…πάντα μόνοι!

http://www.sxeseis.gr/magazine/8958/Μια-σχέση-για-να-σε-ξεπεράσω.php

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>