“Μπες κι Εσύ στη Σπείρα της Θετικής Ενέργειας!”: η δημιουργός της μας μιλά για την έμπνευση και τα οφέλη της

Μαρτίου 14, 2014

Συνέντευξη της Ιφιγένειας Τσαντίλη στο InspireYourLife.gr από τη Χαντζή Στεφανία

Τί θα λέγατε για μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία που συνδυάζει χορό, μουσική και  σπειροειδή κίνηση που μας βοηθά να νιώσουμε την ολότητα και να εναρμονιστούμε με το Σύμπαν; Η Σπείρας της Θετικής Ενέργειας”  είναι μια χοροθεραπευτική πρόταση της Ιφιγένειας Τσαντίλη,  δημοσιογράφου, Μ.Sc. Ψυχολογίας και ΜΜΕ. Βασίζεται στο πανάρχαιο σύμβολο της σπείρας, στη θεραπεία Gestalt και στη Θετική Ψυχολογία, στη θεωρία του Hawking για τις μαύρες τρύπες και στη στροβιλιζόμενη κίνηση των Σούφι, με την οποία απελευθερώνεται ενέργεια από το συλλογικό ασυνείδητο. Η σπειροειδής κίνηση έχει θεραπευτικά αποτελέσματα, ενδυναμώνοντας τον άνθρωπο με θετική σκέψη.

Με αφορμή την παρουσίαση της Σπείρας της Θετικής Ενέργειας” στο Φεστιβάλ Alterscope το Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι στην “Τεχνόπολη” στο Γκάζι, συναντήσαμε την Ιφιγένεια Τσαντίλη για να μας μιλήσει για τη δημιουργία της Σπείρας και πώς αυτή μπορεί να εμπνεύσει τη ζωή μας με περισσότερη χαρά και ευφορία. Ενστερνιζόμενοι το σύνθημα που θέλει να περάσει η κα Τσαντίλη με τη Σπείρα, “Όλοι μαζί, όλοι Ένας”, το InspireYourLife.gr θα είναι εκεί για να συμμετέχει στο σχηματισμό της, σε μία εξυψωτική εμπειρία ενότητας και αγάπης.

1. Ποια ήταν η πρωταρχική πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της Σπείρας της Θετικής Ενέργειας και πότε έγινε αυτό; Συνδυάστηκε με κάποια συγκεκριμένη αναζήτησή σας εκείνη την περίοδο;

Η αρχική ιδέα προήλθε από τη μελέτη της Ασκητικής του Νίκου Καζαντζάκη το 1997, ο οποίος με το έργο του αυτό μας ωθεί σε μια δημιουργική εξέλιξη και σε ανέλιξη του κόσμου μας.
Είναι υπέροχο ποιητικό κείμενο, το μεγαλύτερο μεταφυσικό ταξίδι, όπως το χαρακτηρίζει ο ελληνιστής Οκτάβιος Μερλιέ και όταν το διάβασα άρχισε η δική μου αναζήτηση. Εκείνη την περίοδο στα φοιτητικά μου χρόνια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα οικονομικά μοντέλα δεν με έπεισαν ότι προάγουν τον άνθρωπο και ήθελα κάτι πιο ουσιαστικό να με ενδυναμώσει και να με οδηγήσει πνευματικά. Για τους ισχυρισμούς μου αναφορικά με τα οικονομικά μοντέλα δικαιώθηκα τώρα με τις πρόσφατες εξελίξεις. Αργότερα στο Πάντειο στο μεταπτυχιακό μου ασχολήθηκα με κοινωνιολογία και Ψυχολογία και στη διπλωματική μου “Εικόνες πέρα από τα φαινόμενα” μελέτησα τη σχέση του μακροκόσμου με το μικρόκοσμο, που ήταν αν θέλετε η βάση της έρευνας μου πάνω στη “Σπείρα της Θετικής Ενέργειας”.

2. Τί στοιχεία χρειάζονται για το σχηματισμό της Σπείρας (μουσική, χώρος, συμμετέχοντες κτλ) και με ποια κριτήρια κάνετε την επιλογή τους;

Ολα όσα αναφέρατε είναι τα εργαλεία που δημιουργούν το υπόβαθρο για τη συναισθήματικη απελευθέρωση που επιχειρεί αυτή η εμπειρία. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος και βρίσκεται στην αρχή της μελέτης των φαινομένων που παρατηρούνται και καταγράφονται. Η επιλογή γίνεται με κριτήριο μοναδικό την ενσωμάτωση όλων σε κοινή εμπειρικά καταγραφή που οδηγεί σε ευφορία και χαρά.

3. Ποια είναι τα συναισθήματα που βιώνουν οι συμμετέχοντες στο σχηματισμό της Σπείρας;

Όπως ανέφερα και πριν, η ευφορία είναι το ζητούμενο. Άλλοι αναφέρουν τη γαλήνη, άλλοι την αίσθηση ενότητας και επαφής, άλλοι την απώλεια του εγώ και ως αποτέλεσμα το συντονισμό. Άλλοι τη συγκίνηση, την Αγάπη, αποδοχή, πληρότητα. Κάποιοι ένιωσαν την ενέργεια στα χέρια. Ταξίδι, ελευθερία, αγκαλιά μας είπε κάποια φίλη. Και τέλος κάποιος μας έγραψε ότι ένιωσε ελπίδα γιατι κάποιοι άνθρωποι λειτουργούν με την καρδιά και μας ευχαρίστησε.

4. Πώς πιστεύετε ότι η Σπείρα της Θετικής Ενέργειας μπορεί να αξιοποιηθεί στην καθημερινότητά μας για να την αλλάξει; Πέρα από την ατομική περιστροφική κίνηση που μπορεί να κάνει ο καθένας μας μόνος του, έχετε εσείς σκέψεις για την αξιοποίησή της;

Η Σπείρα δεν είναι μια απλή περιστροφικη κίνηση, αυτό το κάνουν αιώνες τώρα οι χορευτές και τα παιδιά που στριφογυρίζουν για να νιώσουν ζαλάδα και να βάλουν τα γέλια. Όλα σχεδόν τα παιχνίδια στην παιδική χαρά και τα λούνα παρκ έχουν σχεδιαστεί για να στριφογυρίζουν τα παιδιά και να έχουν την αίσθηση της περιστροφής στη μήτρα της μητέρας τους που τους δίνει ηρεμία και χαρά.
Η Σπείρα της Θετικής ενέργειας είναι πρόταση ζωής. Σε αυτά τα χρόνια της δύσκολης επιβίωσης προτείνει μια διέξοδο για τους ανθρώπους που δοκιμάζονται σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Για όλους μας, ανεξαρτήτου φυλής, εθνότητας και χρώματος.

5. Το στοιχείο της ενοποίησης που προκύπτει από τη Σπείρα, πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο σύγχρονο τρόπο ζωής ώστε να υπάρχει ουσιαστικό όφελος;

Δύσκολο ερώτημα και θέλει πολλή σκέψη. Αυτό που μου έρχεται αυθόρμητα είναι τα λόγια της αγαπημένης μου καθηγήτριας της ψυχολογίας που έφυγε πρόσφατα αφήνοντας σπουδαίο έργο πίσω της. Η Μίκα Χαρίτου-Φατούρου δημιουργούσε θεραπευτικές ομάδες για να βοηθήσει στην εξάλειψη του πόνου και το φόβου που είναι και η αιτία πολλών κακών. Αυτή λοιπόν είναι η λύση για να αξιοποιηθεί η πολύχρονη έρευνα μου, να γίνουν ομάδες σε όλη την Ελλάδα που να εφαρμόζουν τη Σπείρα και τις πρακτικές της, εντάσσοντας κοινότητες ανθρώπων που βρίσκονται σε δυσκολία όπως είναι οι άνεργοι, άτομα με αναπηρία, οι ψυχικά ασθενείς και η τρίτη ηλικία που αντιμετωπίζει φόβο θανάτου. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η ενοποίηση καταργεί το φόβο, επειδή αισθάνεται ο άνθρωπος μέλος του συνόλου και φεύγει η μοναξιά και η κατάθλιψη σταδιακά αλλά με υπομονή και επιμονή.

6. Έχετε βλέψεις για τη διάδοση της Σπείρας στο εξωτερικό; Πιστεύετε ότι ο κόσμος από άλλους πολιτισμούς θα είχε μεγαλύτερη ανταπόκριση και αποδοχή στα οφέλη της Σπείρας;

Η κρίση δεν είναι ελληνικό μονοπώλιο. Όλη η ανθρωπότητα βιώνει την αγωνία και αγωνίζεται για την επιβίωση. Παντού αναταραχές και διαμάχες. Ναι η Σπείρα είναι ένα θεραπευτικό εργαλείο που έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι γιατί στηρίζεται σε επιστημονικές θεωρίες και στο χορό που είναι διεθνής γλώσσα και στη μουσική που επίσης δεν έχει σύνορα. Η Σπείρα είναι μια ελληνική πρόταση που μπορεί να ταξιδέψει παντού διαδίδοντας το μήνυμα ότι οι Έλληνες είναι δυνατοί και αξιοποιούν επιτέλους το ελληνικό φως που τους οδήγησε στην πολύχρονη ιστορία. Η διάσωση των ιδεωδών και των αξιών μας και η διάδοσή τους θα ωφελήσει κι εμάς και τους άλλους λαούς ως αντιστάθμισμα στο εφήμερο και το ευτελές.

7. Πόσο έχει επηρεάσει τη δική σας ζωή η δημιουργία της Σπείρας; Την εφαρμόζεται καθημερινά;

“Είμαι ένας απλός κόκκος στην άμμο και ακόμα ψάχνω”, έγραψα σε ένα ποίημα. Αυτό που ελπίζω να κάνω με τη Σπείρα είναι να εμπνεύσει τους ανθρώπους να έρθουν σε ουσιαστική επαφή μεταξύ τους και να δουν αυτά που μας ενώνουν για να ξεχάσουμε τους διαχωρισμούς που μας τραυματίζουν ψυχικά. Θέλω να βοηθήσω να ξεχάσουν τα βάρη της καθημερινότητας και να ανακαλύψουν το φως που φέρουν μέσα τους ως ανθρώπινα όντα. Εύχομαι να καταφέρουμε να αφήσουμε τα περιττά και τα τετριμμένα και να καλλιεργήσουμε το σεβασμό, την Αγάπη στον πλησίον, την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη. Ξεχάσαμε τις αξίες μας και πρέπει να τις θυμηθούμε για να ενδυναμώσουμε τον ψυχισμό μας και την ανθεκτικότητα μας απέναντι στις αντιξοότητες.

8. Από που αντλείται γενικά έμπνευση στη ζωή σας;

Απο τη φύση, τον έρωτα, τον ήλιο και τα παιδικά χαμογελα. Απο την τέχνη και τη ζωή που είναι μοναδική παρά τις δυσκολίες που προσπαθώ αντί για εμποδια να βλέπω ως προκλήσεις.

9. InspireYourLife σημαίνει “Δώσε πνοή στη ζωή σου” και γίνε το καλύτερο που μπορείς σε ψυχή, σώμα και πνεύμα! Εσείς σε ποιον άξονα της ζωής σας δίνετε προτεραιότητα (Body/mind/soul); Η ισορροπία μεταξύ των 3 είναι κάτι που θεωρείτε εφικτό άρα έχει και νόημα να προσπαθούμε; ή είναι κάτι ανέφικτο στην καθημερινότητά μας;

Νομίζω με τη Σπείρα μου εξελίσσομαι κι εγω και στό νοητικό και στο φυσικό επίπεδο. Ο Σκηνοθέτης μου από την Κύπρο όταν κάναμε στο Ρικ την εκπομπή “Ώρα Κύπρου”, ο Μίλτος Χατζουλής που παρακολούθησε το σεμινάριο στο Κάραβελ, μου δήλωσε μετά ότι δε θα ξανάρθει Ελλάδα γιατί είμαστε καταθλιπτικοί. “Εύχομαι αυτή η Σπείρα να γίνει η σπίθα που θα βγάλει τους έλληνες απο τη μιζέρια”, μου έγραψε στο Facebook. Πιστεύω στην εξισορρόπηση και ναι είναι εφικτή αρκεί να κάνουμε προσωπική εργασία και να πιστεύουμε σε απλές αλήθειες.

10.  Κατά πόσο σχετίζεται η Σπείρα σας με το τρίπτυχο Body/mind/soul?

Απόλυτα βοηθάει στην εξισορρόπηση των τριών και φτιάχνει ένα υγιές περιβάλλον να αναπτυχθούμε αρμονικά μέσω της συνύπαρξης σε ανώτερες ενεργειακές συχνότητες που θεραπεύουν τον ψυχισμό μας και μας απογειώνουν. Ευχαριστώ πολύ για τις υπέροχες ερωτήσεις και η Σπείρα είναι ήδη ενεργοποιημένη και κινείται διαρκώς, όπως η γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της και αυτή τη στιγμή της συνέντευξης σε ένα αέναο χορό στο Σύμπαν.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η Σπείρα δεν είναι μοντέλο συγκεκριμένο και ορισμένο, που εφαρμόζεται μηχανιστικά. Είναι ζωντανή! Μια βιωματική εμπειρία με άλλο κάθε φορά δρώμενο. Είναι μια θεραπεία μέσω τέχνης που συνδυάζει χορό, μουσική και λόγο. Τη σχηματίζουν κάθε φορά εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Συνεπώς έχει άλλη ενέργεια και δυναμική. Εξελίσσεται και μεταλλάσσεται βάσει των ατόμων που παίρνουν μέρος. Ως ερευνήτρια θα ήθελα να την παρουσιάσω σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού, όπως θα γίνει και στο Alterscope που ζήτησα από χορευτές με καροτσάκια να έρθουν να στροβιλιστούν μαζί μας και ελπίζω να μας τιμήσουν. Επίσης θα ήθελα να εφαρμοστεί πειραματικά σε σχολεία, σε ιδρύματα και σε ανθρώπους με αναπηρία ή νοητική στέρηση. “Όλοι μαζί, όλοι ένας” είναι το σύνθημα.
“Μια Σπείρα αγάπης”
“Μια Σπείρα ενότητας”
“Μια Σπείρα εξύψωσης”
“Μια Σπείρα φωτός”

Ελάτε να γίνουμε όλοι ένα!

www.spiral-of-positive-energy.comΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>