Μύθοι για τον εθισμό: “Θα μπορούσε να σταματήσει αν ήθελε…

Φεβρουαρίου 19, 2015

Είτε μας αρέσει να το παραδεχτούμε είτε όχι, όλοι έχουμε τις δικές μας σκέψεις για τη ζωή των εξαρτημένων. Το ίδιο ισχύει και για τους εξαρτημένους. Συχνά είναι δύσκολο να ξεπεράσουν την ασθένεια λόγω της λανθασμένης αντίληψης περί του εθισμού. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι κοινοί μύθοι και η πραγματική αλήθεια για τον εθισμό;

Οι τοξικομανείς μπορούν να σταματήσουν αν θέλουν πραγματικά. Έρευνα δείχνει ότι η μακροχρόνια χρήση της ουσίας αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου. Αυτές οι αλλαγές προκαλούν έντονους πόθους, απουσία ελέγχου, καθώς και υποχρέωση να συνεχίσουν τον εθισμό. Λόγω αυτών των χημικών αλλαγών, είναι πολύ δύσκολο για κάποιον εθισμένο να σταματήσει μόνο με τη δύναμη της θέλησης και της αποφασιστικότητας.

Ο εθισμός επηρεάζει μόνο εκείνους που είναι αδύναμοι, αγράμματοι ή δεν έχουν ηθικές αξίες. Ο εθισμός δεν κάνει διακρίσεις. Ο εθισμός επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων, πολιτισμών, θρησκειών, κοινοτήτων, καθώς και κοινωνικοοικονομικών καταστάσεων. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αποτέλεσμα της χαμηλής ηθικής. Συχνά οι εξαρτημένοι συμπεριφέρονται με τρόπους που παραβιάζουν τις προσωπικές πεποιθήσεις, τις αξίες τους και το ήθος. Ο εθισμός είναι μια ασθένεια.

Οι εξαρτημένοι δεν μπορούν να είναι παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Πολλοί συχνά πιστεύουν ότι οι τοξικομανείς είναι άνεργοι, εμπλέκονται σε εγκληματικές συμπεριφορές, άστεγοι και έχουν μια σειρά από διαπροσωπικά ζητήματα. Αν και αυτό είναι μερικές φορές αλήθεια, υπάρχουν πολλοί τοξικομανείς που συνεχίζουν να «λειτουργούν» στην κοινωνία ασκώντας κάποιο επάγγελμα και συμμετέχοντας σε δραστηριότητες της οικογένειας, ενώ δεν φαίνεται να είναι εξαρτημένοι.

Μύθοι για τον εθισμό: «Θα μπορούσε να σταματήσει αν ήθελε…» Ο εθισμός είναι μια ασθένεια, έτσι δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για αυτήν. Εάν ο γιατρός σας σας πει ότι έχετε καρκίνο, δεν θα αρχίσετε την απαραίτητη θεραπεία κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής; Ο εθισμός δεν είναι πολύ διαφορετικός αν πιστεύετε στην έρευνα που δείχνει ότι ο εθισμός είναι μια ασθένεια του εγκεφάλου. Μάλιστα, η έρευνα διαπιστώνει ότι η εγκεφαλική βλάβη που προκύπτει από τη χρήση της ουσίας μπορεί μερικές φορές να αντιστραφεί μέσω της αποχής, της θεραπείας, καθώς και άλλων μορφών θεραπείας.

Το αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών προκαλούν εθισμό. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη χρήση εθιστικών ουσιών. Ενώ το αλκοόλ και τα ναρκωτικά μπορεί να προκαλέσουν ένα πρόβλημα χρήσης ουσιών για κάποιους, υπάρχουν και εκείνοι που μπορούν να πίνουν αλκοόλ και να πειραματιστούν με τη χρήση ναρκωτικών και να μην εθιστούν ποτέ. Παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό είναι το περιβάλλον, η συναισθηματική υγεία, η ψυχική υγεία και η γενετική προδιάθεση.

Είναι εύκολο να κρίνουμε και να επικρίνουμε αυτό που δεν καταλαβαίνουμε. Δεν χρειάζεται να εμπλακούμε στην κατάχρηση ναρκωτικών για να κατανοήσουμε τον εθισμό και τις εθιστικές συμπεριφορές. Αν κάποιος γνωστός σας πάσχει, ήρθε η ώρα να ενημερωθείτε σχετικά με τον εθισμό και να δώσετε ένα πραγματικό χέρι βοηθείας.

www.flowmagazine.gr

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>