Νέα εποχή, νέοι στόχοι: αφύπνιση και δια βίου μάθηση!

Οκτωβρίου 24, 2013

Της Στεφανίας Χαντζή, Chief Editor of InspireYourLife

Σεπτέμβρης! Μήνας επιστροφής στη βάση, αναθεώρησης, αλλαγών και νέων ξεκινημάτων. Προετοιμασία για ένα φθινόπωρο δημιουργικό που θα φέρει νέες θετικές εμπειρίες.

Είναι όμως για όλους έτσι; Για πολλούς το φθινόπωρο είναι καταθλιπτικό, ενώ για αρκετούς από αυτούς που ξεκινούν τη νέα σεζόν με ενθουσιασμό, κέφι και μεγαλεπήβολους στόχους, πριν καλά-καλά φτάσουν τα Χριστούγεννα οι στόχοι έχουν εγκαταλειφτεί, ενώ πολλοί δεν μπήκαν καν σε εφαρμογή…

Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι προκαλεί την κατάθλιψη; Και γιατί χάνουμε τόσο γρήγορα τα κίνητρά μας;

Προφανώς δε φταίει το φθινόπωρο. Κάθε εποχή έχει να μας προσφέρει τις δικές της μοναδικές στιγμές, ξεχωριστές ευκαιρίες και πλούσιες εμπειρίες ανεξάρτητα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και τα συναρπαστικά ή μη συμβάντα του ημερολογίου.

Αυτό που ευθύνεται είναι το τί συμβαίνει μέσα μας. Η εσωτερική μας κατάσταση –σε σωματικό, νοητικό και ψυχικό επίπεδο- είναι αυτό που καθορίζει και το τί συμβαίνει στον εξωτερικό μας κόσμο: πώς βιώνουμε τα γεγονότα γύρω μας, πώς συμπεριφερόμαστε, πώς διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας.

Επειδή -όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει- είμαστε πολυσύνθετες οντότητες, χρειάζεται φροντίδα του εαυτού μας σε σώμα, νου και ψυχή:
1. Σωστή διατροφή, αποτοξίνωση και άσκηση για ένα λειτουργικό σώμα που αντανακλά ομορφιά και υγεία.
2. Ορθές σκέψεις και εποικοδομητικός εσωτερικός διάλογος που οδηγούν σε αποτελεσματική επικοινωνία, επίλυση προβλημάτων και επίτευξη πολύπλοκων στόχων.
3. Πνευματική αναζήτηση και αγάπη στην καρδιά που μας επιτρέπει να ανακαλύπτουμε μέσα μας το “θεϊκό”μας  κομμάτι  και μας οδηγεί σ’ ένα γνήσιο αίσθημα ελευθερίας και ταυτόχρονα, αρμονικής συνύπαρξης με τους άλλους.

Αυτό το φθινόπωρο ας θέσουμε ως στόχο να ξαναγίνουμε όλοι «μαθητές» και να δεσμευθούμε στη δια βίου μάθηση και στην εξέλιξη του εαυτού μας. Ας θυμόμαστε να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή με πλήρη συνείδηση και ευγνωμοσύνη. Αν είναι καλή στιγμή, ας την ευχαριστηθούμε στο μέγιστο με αγνότητα και απλότητα κι ας τη μοιραστούμε γενναιόδωρα με τους γύρω μας.  Αν είναι δυσάρεστη ή δύσκολη στιγμή, ας την αγκαλιάσουμε με στοργή κι αγάπη κι ας αναρωτηθούμε τι έχουμε να μάθουμε από αυτήν.

Φάρος σε αυτή την προσπάθεια ας γίνει η σκέψη ότι υπάρχουμε για να ανακαλύπτουμε το μεγαλείο μέσα μας και να μοιραζόμαστε την ομορφιά του, έξω μας

Image by www.postira.hr

«Να ζεις σαν να επρόκειτο να πεθάνεις αύριο. Να μαθαίνεις σαν να επρόκειτο να ζήσεις αιώνια»
Mahatma Gandhi

About AuthorΤα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;