Νόστιμες και θρεπτικές σαλάτες με λίγες θερμίδες

Μαρτίου 08, 2013
inspireyourlife_fresh salads

Freedigitalphotos

Μια σαλάτα μπορεί να γίνει με την ανάμειξη διαφόρων συστατικών όπως λαχανικά, φρούτα, θαλασσινά και ζυμαρικά. Τα υλικά μια σαλάτας υγιεινής διατροφής θα πρέπει να είναι φρέσκα και ωμά. Το μαγείρεμα μπορεί να καταστρέψει πολύ τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων (διαβάστε εδώ για τις αιτίες χαμηλών ενζυμικών επιπέδων). Σε ορισμένα τρόφιμα όμως το μαγείρεμα είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα κανείς δεν μπορεί να χωνέψει μια ωμή πατάτα, βραστή πατάτα όμως μπορεί!

Φρουτοσαλάτα

Η φρουτοσαλάτα μπορεί να αποτελείται από οποιαδήποτε φρέσκα φρούτα (μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, αβοκάντο, ακτινίδια, μπανάνα κτλ). Μην χρησιμοποιείτε κονσερβοποιημένα φρούτα αν αυτό είναι δυνατόν. Μπορείτε να προσθέσετε στα φρούτα τυρί, γιαούρτι, ξύδι, μουστάρδα, ξινή κρέμα ή προβιοτικά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ανάλατους ξηρούς καρπούς ή κάποιο φυσικό γλυκαντικό, όπως στέβια. Η φρουτοσαλάτα είναι πιο νόστιμη όταν είναι παγωμένη.

Οφέλη: Τα φρούτα είναι σημαντική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Ο συνδυασμός διαφορετικών φρούτων μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό πλήθος θρεπτικών συστατικών.

Πράσινη σαλάτα λαχανικών

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο
2 φλιτζάνια λευκό ξίδι
2/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο πράσο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο καρότο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο λάχανο

Οποιασδήποτε άλλα νωπά ψιλοκομμένα λαχανικά μπορούν να προστεθούν στη σαλάτα αυτή. Ανακατέψτε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε ένα μπολ. Ραντίστε τα λαχανικά με το dressing και αφήστε το να αναμιχθεί με αυτό. Αλάτι και πιπέρι μπορούν να προστεθούν ανάλογα με την αρέσκειά σας. Η σάλτσα σόγιας μπορεί να δημιουργήσει διαφορετική γεύση σε αυτή τη σαλάτα. Για να εμπλουτίσετε τη γεύση, μπορείτε επίσης να προσθέσετε παρθένο ελαιόλαδο.

Οφέλη: Τα πράσινα λαχανικά είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας για τα μέταλλα, τις βιταμίνες και τις ίνες για το πεπτικό σύστημα. Αυτό σας βοηθά να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα. Η σάλτσα σόγιας και κάποια λαχανικά είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Το ξύδι μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα. Αυτή η σαλάτα μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τη λειτουργία του σώματος. Η πράσινη σαλάτα λαχανικών (χωρίς λιπαρές σάλτσες) περιέχει χαμηλές θερμίδες και πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή σε δίαιτα για απώλεια βάρους.

Σαλάτα με φύτρα

1 μέτριο μπολ με φύτρα φασολιών
½ φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
1 κουτάλι γλυκαντικό (μέλι )
Σησαμέλαιο, αλάτι, πιπέρι (ανάλογα με την αρέσκειά σας)

Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο λάδι ή να τη σερβίρετε με σάλτσα σκόρδου ή με ξύδι.

Οφέλη: Μπορείτε να προσθέσετε φύτρα και από άλλα όσπρια, καθώς και ξηρούς καρπούς, δημητριακά και σπόρους. Η σαλάτα αυτή είναι πολύ εύπεπτη και πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Όταν τα δημητριακά αλλά και οι φρέσκοι ξηροί καρποί μείνουν στο νερό από την προηγούμενη ημέρα αποδίδουν καλύτερα τα θρεπτικά τους συστατικά (πρωτεΐνες και υδατάνθρακες) γιατί ενεργοποιούνται τα ένζυμα τους και είναι πιο εύπεπτα από τον οργανισμό.

Σαλάτα με σπανάκι

2 φλιτζάνια κομμένες ντομάτες
1 ψιλοκομμένη πιπεριά
1 μέτριο μπολ με σπανάκι
μερικά φύλλα βασιλικού
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική μαύρη ζάχαρη ή στέβια
1/4 φλιτζανιού φυτικό έλαιο

Χτυπάμε τη ζάχαρη, το ξύδι, το λάδι, τη μουστάρδα και το αλάτι μαζί στο μπλέντερ. Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά με το σπανάκι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το dressing, όταν θέλετε να σερβίρετε.

Οφέλη: Το σπανάκι είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Ωστόσο, θα πρέπει να πάρετε επιπλέον βιταμίνη C για να καταστεί δυνατή η απορρόφηση του σιδήρου στο σώμα. Γι’ αυτό το λόγο μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο χυμό λάιμ.



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>