Ογκοκατασταλτικό Γονίδιο p53

Σεπτεμβρίου 16, 2016

Ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων ελέγχεται από διάφορα σήματα:

-Ογκογονίδια που προάγουν την κυτταρική διαίρεση

-Ογκοκατασταλτικά γονίδια που αναστέλλουν την κυτταρική διαίρεση, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες

-Επιδιορθωτικά της βλάβης του DNA (ενίσχυση γονιδίων, απαλείψεις γονιδίων, σημειακές μεταλλάξεις, απώλεια της ετεροζυγωτίας, χρωμοσωμιακές αναδιατάξεις και ανώμαλος αριθμός χρωμοσωμάτων).

Η επιδιόρθωση του DNA μετά από βλάβη έχει διάφορα μονοπάτια κι ένα είναι η ενεργοποίηση του ογκοκατασταλτικού γονιδίου p53. Με την ενεργοποίηση του p53 ογκοκατασταλτικού γονιδίου μηχανισμοί μέσω μιας σειράς φωσφωριλιώσεων από κινάσες, αντιλαμβάνονται τις βλάβες του DNA και την σχέση τους με τον κυτταρικό κύκλο.

Φαίνεται, ότι κυρίως, η πρόοδος από την φάση G2 (η κυτταρική αύξηση συνεχίζεται, σύνθεση ενζύµων και πρωτεϊνών) στη φάση Μ (μίτωση και κυτταροπλασµατική διαίρεση) αναστέλλεται από την σύγχρονη δράση πολλών δρόμων, όπου σημαντικό ρόλο παίζει το p53.

Εκτός από την προστασία του γονιδιώματος σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού, το p53 παίζει ρόλο στη βιολογία των βλαστικών κυττάρων. Φαίνεται ότι ρυθμίζει το δυναμικό πολλαπλασιασμό και τη διάρκεια ζωής των βλαστικών κυττάρων, πιθανώς ρυθμίζοντας την ισορροπία μεταξύ συμμετρικής και ασύμμετρης διαίρεσης.

Άρα, είναι λογικό να υποτεθεί, ότι η απώλεια του p53 οδηγεί και σε αύξηση των βλαστικών κυττάρων στον καρκίνο.

πηγη

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>