Οι καλύτεροι τρόποι για να διώξουμε μακριά τον πόνο!

Ιουλίου 01, 2013
inspire_pain

Freedigitalphotos


Η ζωή έχει τόσα πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες! Ωστόσο, και ο πόνος είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης.

Δε χρειάζεται όμως να γινόμαστε δέσμιοι άσχημων καταστάσεων και να νιώθουμε συνεχώς πόνο –ειδικά όταν δεν υπάρχει λόγος- διότι δεν είναι καλό για την υγεία μας. Ακολουθούν τέσσερις τεχνικές που μειώνουν το συναισθηματικό βάρος και μας κρατούν μακριά από επώδυνες καταστάσεις.


1. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν η αιτία του «πόνου» σας είναι πραγματική

Προφανώς, αυτό δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή μια αδιαμφισβήτητη ιατρική γνωμάτευση είναι οπωσδήποτε καταστάσεις επώδυνες. Ωστόσο, υπάρχουν φορές, που εμείς οι ίδιοι “κατασκευάζουμε” σενάρια που μας προκαλούν πόνο χωρίς να υπάρχει μία αληθοφανής αιτία. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας πριν αναλωθείτε σε ψυχοφθόρα συναισθήματα να διαχωρίσετε αυτές τις καταστάσεις.


2. «Αγκαλιάστε» τον πόνο

Αν διαπιστώσετε ότι ο πόνος έχει μία πραγματική αιτία, τότε αποδεχτείτε τον ως έχει. Δε σημαίνει ότι επειδή είναι ένα αρνητικό συναίσθημα είναι και λανθασμένο. Πολλοί αρνούνται να τον αποδεχτούν ή χρησιμοποιούν μεθόδους για να τον αποφύγουν, αλλά η άρνηση ποτέ δε βοήθα με παραγωγικό τρόπο. Όλα τα συναισθήματα είναι ανθρώπινα, μας βοηθούν να ωριμάσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Μην καταπιέζετε λοιπόν τον πόνο και αφήστε τον χρόνο να λειτουργήσει ως τον καλύτερα θεράποντα ιατρό.


3. Όταν πάρετε το μάθημα, ο πόνος μειώνεται

Έχουμε την τάση να ρωτάμε “γιατί” όταν μας συμβαίνουν οδυνηρές καταστάσεις. Αντί να αναρωτιέστε μόνο, επιλέξτε να δώσετε ένα νόημα σ’ αυτή την εμπειρία. Ποια είναι τα διδάγματα που μάθατε κατά τη διάρκειά της; Μήπως σας έδωσε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσετε ότι είστε πιο δυνατοί από ό, τι νομίζατε και ότι τίποτα δεν μπορεί να σας κάνει να το βάλετε κάτω; Πάντα υπάρχει ουσία σε κάθε εμπειρία, αν μπορέσετε να την εξετάσετε σωστά. Όταν βρείτε αυτό το νόημα ο κάθε πόνος μετατρέπεται σε «ευλογία».

 

4. Συμβουλευθείτε ειδικούς

Ο κάθε άνθρωπος βρίσκει τη θεραπεία του με διαφορετικό τρόπο και στο δικό του χρόνο. Ωστόσο, όταν βλέπετε ότι ο πόνος σας είναι παρατεταμένος και παρεμποδίζει την καθημερινή σας ζωή, τότε αυτό αποτελεί ένδειξη ότι χρειάζεται να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, είτε πρόκειται για μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης ή τη λήψη ατομικής θεραπείας. Δεν είναι δείγμα αδυναμίας να ζητάτε βοήθεια. Αντιθέτως δείχνει άνθρωπο που σέβεται τον εαυτό του και δεν τον αφήνει να αναλώνεται σε ψυχοφθόρες καταστάσεις.


Κανένας δεν μπορεί να αποφύγει τα επώδυνα γεγονότα. Όταν ο πόνος έρθει τελικά, αφήστε τον να συμβεί και προχωρήστε μέσα από αυτόν με τη βεβαιότητα ότι υπάρχει φως στην άλλη πλευρά. Κι όταν τελικά τον ξεπεράσετε, θα είστε πιο δυνατοί και οι απολαύσεις της ζωής θα έχουν μεγαλύτερη αξία!

 

Αρθρογράφος: www.inspireyourlife.grΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>