Ο Πολύτιμος Θησαυρός των Σκέψεων

Νοεμβρίου 11, 2013

Γράφει η Μαρία Παγκάλου, διεθνής πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής (Ατλάντα 1996), αρχιτέκτονας και μαθήτρια στο διαλογισμό της RajaYogα

 

Photo from cauldronsandcupcakes.com

Οι σκέψεις είναι σπίθες ζωτικής ενέργειας που ανταποκρίνονται σε εξωτερικά ή εσωτερικά ερεθίσματα.

Τα διάφορα ερεθίσματα είναι η αφορμή για την προβολή του εσωτερικού μας κόσμου και έχουν ανάλογο αντίκτυπο στους διάφορους δέκτες.

Οι σκέψεις είναι σαν ένας θησαυρός συχνά ανεξερεύνητος, ο οποίος όμως μπορεί να αυξηθεί και να μας θωρακίσει απέναντι στην αρνητικότητα που τελικώς γεννιέται μέσα μας. Έχει διαπιστωθεί ότι καθημερινά έχουμε δεκάδες χιλιάδες σκέψεις, οι οποίες είτε απομυζούνε, είτε ενισχύουν τα εσωτερικά μας αποθέματα.

Η ίδια η γέννηση μίας σκέψης είναι μία ανταπόκριση  σε κάποιο ερέθισμα. Συνήθως επιτρέπουμε την αυτόματη δημιουργία τους, με βάση τα εξωτερικά ερεθίσματα ή κάποια πεποίθηση ή μία βαθειά συνήθεια του χαρακτήρα μας.

Για παράδειγμα, θα κάνουμε τη σκέψη να απαντήσουμε ή όχι σε ένα τηλεφώνημα, αφότου ακούσουμε τον τόνο του, αν και στην ουσία η ίδια η πρόθεση ή προτεραιότητα έχει προκαθοριστεί σε σχέση με προηγούμενες συναρτήσεις σκέψεων, ιεραρχήσεων και την ανάλογη διάθεση που δημιούργησαν.

Τα φίλτρα της αντίληψης, με τα οποία ερμηνεύουμε τις αμέτρητες πληροφορίες,  επεξεργάζονται με βοήθεια της διάνοιας, μίας ικανότητας να διακρίνουμε, να επιλέγουμε και να ‘ζυγίζουμε’ τις καταστάσεις και τη στάση μας ως προς αυτές.

Σε αυτή τη ζύμωση, μπορούμε είτε να εκτεθούμε στις αρνητικές και άχρηστες σκέψεις, μετατρέποντάς τες  συναρτήσεις λανθασμένων πεποιθήσεων, είτε να προστατευτούμε με τις θετικές και αγνές σκέψεις, μεταμορφώνοντας τον εαυτό  σε ένα ον συνεργάσιμο, υπομονετικό και ικανοποιημένο.

Ο διαλογισμός είναι μία διαδικασία διαλογής των σκέψεων, που μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε τις θετικές δυνάμεις και να αποτρέψουμε τις αρνητικές. Επιστρέφοντας στην αρχική σιωπή, παρατηρούμε και ευνοούμε τη γέννηση περισσότερων θετικών σκέψεων.

Άσκηση Διαλογισμού:

1. Επιστρέφω στο κέντρο μου για να βιώσω την ουσία:

Μία στιγμή, μία ανάσα, μία σκέψη, ένα αίσθημα.

Ομ… Είμαι… Είμαι μία γαλήνια ψυχή… Κρατώ τη στιγμή με τη δύναμη της επιλογής…

2. Η διάνοιά μου καθαρίζει και με κατευθύνει παίρνω μία ανάσα… διατηρώ μία σκέψη… π.χ. την αρμονία… μένω στη σκέψη της αρμονίας και την περιστρέφω αργά στο νου μου, ώστε να κατανοήσω τι σημαίνει για μένα…

3. Φτάνω στο αίσθημα, στην εμπειρία της αρμονίας και αυτή θα συνεχίσει να ενισχύεται στο χρόνο. Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;