Ο τρόπος της διατροφής μας, μας δίνει τροφή για… σκέψη!
Της Στεφανίας Χαντζή, Chief Editor of InspireYourLife
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τρεφόμαστε; Η απάντηση αρχικά μοιάζει προφανής… για να ζήσουμε! Αν όμως ανατρέξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και δούμε τί τρώμε, είμαστε σίγουροι ότι οι τροφές που βάζουμε μέσα μας, μας δίνουν ζωή; Όλες αυτές οι επεξεργασμένες τροφές φορτωμένες με χημικά, λιπαρά, τοξίνες και καθετί άλλο περιττό για τον οργανισμό μας, συμβάλλουν στην καλή υγεία, τη ζωντάνια και τη μακροβιότητά μας;
Ο πρωταρχικός ρόλος της διατροφής είναι για να πάρουμε από τις τροφές τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τη ζωτική τους ενέργεια, τον κραδασμό τους. Με τα θρεπτικά συστατικά των τροφών θα κτιστεί το σώμα μας. Θα δημιουργηθούν οι μύες, τα οστά, το αίμα κτλ, και θα επιτελεστούν όλες οι ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού ώστε να είμαστε υγιείς, δυνατοί, με αντοχή και πλήρη σωματική και ψυχοπνευματική ευεξία.
Στον κόσμο μας παρατηρούνται αρκετά ακραία φαινόμενα γύρω από τον τρόπο πρόσληψης της τροφής. Άλλοι παθαίνουν διότι δεν έχουν να φάνε ή από ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών κι άλλοι πεθαίνουν διότι η στρεβλωμένη εικόνα σχετικά με τον ιδανικό σωματότυπο, οδηγεί σε ακραίες διατροφικές διαταραχές (περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας).
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής οι επιστημονικοί συνεργάτες του InspireYourLife ασχολούνται με το θέμα της διατροφής από διαφορετική ο καθένας σκοπιά:
Η Αναστασία Βανδώρου αναδεικνύει το μήνυμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας «Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής ή… Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού;», ενώ μας προτείνει και «Υγιεινά σνακ για μικρά και μεγάλα παιδιά!»
Ο Χαράλαμπος Πετράς αναπτύσσει την «Ψυχολογική και κοινωνική διάσταση των διατροφικών μας προβλημάτων» επισημαίνοντας τον σπουδαίο ρόλο που κατέχει το οικογενειακό και κοινωνικό πλαίσιο στην εμφάνιση και την πρόγνωσή τους.
Η Ελένη Χαραμή ασχολείται με την «Παιδική ηλικία και διατροφή» καταδεικνύοντας τη σημασία της υιοθέτησης μιας υγιούς αντίληψης από τους γονείς σχετικά με το υγιεινό διαιτολόγιο ώστε το παιδί να δημιουργήσει μία ισορροπημένη σχέση με το φαγητό.
Επειδή ο τρόπος που τρεφόμαστε είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με όλες τις πτυχές της προσωπικής και κοινωνικής ζωής μας, αξίζει να αναθεωρήσουμε το ρόλο της σωστής διατροφής στη ζωή μας και να αποχτήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα μας επιτρέπουν να βλέπουμε μακροπρόθεσμα οφέλη τόσο στην εξωτερική (σώμα) όσο και στην εσωτερική μας εικόνα (νου και ψυχή). Αυτό θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις, ώστε να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τα ακραία παγκόσμια φαινόμενα σχετικά με την έλλειψη τροφής ή την υπερφαγία και να είμαστε σε θέση να αναλάβουμε δράση και να κάνουμε κάτι για αυτά.
Κι ας θυμόμαστε αυτό που όλοι γνωρίζουμε από τον Ιπποκράτη:
«Είμαστε ό,τι τρώμε»