Πέντε (5) συμβουλές για έναν καλύτερο ύπνο
Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη γενική υγεία και ευεξία, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί ένας υγιής ύπνος. Διότι, τελικά, η ζωή είναι συνέχεια σε κίνηση! Και μπορεί να είναι εύκολο το να λέμε να χαλαρώσουμε παρά να το κάνουμε μετά από μια κουραστική μέρα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο. Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές για να δημιουργήσετε μια νυχτερινή ρουτίνα που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.
1. Πάρτε ένα συμπλήρωμα μελατονίνης
Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη ύπνου που βρίσκεται μέσα στο σώμα. Βοηθά στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού του σώματος, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να γνωρίζετε πότε πρέπει να ξαπλώσετε στο κρεβάτι και να κοιμηθείτε. To συμπλήρωμα μελατονίνης μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να αναγνωρίσει ότι είναι η ώρα για ύπνο και συμβάλλει στην προαγωγή ενός υγιούς ύπνου.
Ποιος τη χρειάζεται και ποιά είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας μελατονίνης;
Υπάρχει η άποψη ότι σε μεγάλο βαθμό όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, το σώμα του παράγει λιγότερη μελατονίνη. Η έλλειψη μελατονίνης μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία. Η παραγωγή της μελατονίνης ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα του φωτός που είστε εκτεθειμένοι. Περισσότερη μελατονίνη παράγεται τη νύχτα από ό, τι κατά τη διάρκεια της ημέρας, και το σώμα σας παράγει περισσότερη μελατονίνη σε ένα εντελώς σκοτεινό δωμάτιο παρά σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό. Το στρες, οι ασθένειες, καθώς και η γήρανση είναι οι ένοχοι που οδηγούν σε ανεπάρκεια μελατονίνης. Από πρόσφατες έρευνες προκύπτει ότι η μελατονίνη είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Το πρόβλημα της αϋπνίας βοηθήθηκε σημαντικά με την πρόσληψη μελατονίνης. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ένα ήρεμο βαθύ ύπνο, κάποιοι αναφέρουν ότι βλέπουν περισσότερα όνειρα και έχουν έναν καλό ξεκούραστο ύπνο τη νύχτα.
Τη μελατονίνη στην πιο φυσική της μορφή μπορείτε να τη βρείτε εδώ
2. Απενεργοποίηση τεχνολογίας
Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να χαζέψετε στο τηλέφωνο ή να παρακολουθήσετε μερικά επεισόδια από την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή πριν πάτε για ύπνο, αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να έχετε έναν καλό ύπνο. Το μπλε φως που εκπέμπεται από τα ηλεκτρονικά μπορεί να αλλάξει τον κιρκαδικό ρυθμό σας, προκαλώντας σας να μείνετε για περισσότερη ώρα ξάγρυπνοι. Για να αποφευχθεί αυτό, προσπαθήστε να κλείστε τις τεχνολογικές συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.
3. Μειώστε την καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι μπορεί να μας δώσει μια μικρή ώθηση όποτε τη χρειαζόμαστε. Αλλά αν ληφθεί πολύ αργά την ημέρα, τα αποτελέσματα της καφεΐνης μπορούν να φανούν το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς να έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε. Είναι απολύτως εντάξει να απολαμβάνετε τον καφέ σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά για λόγους ενός υγιούς ύπνου, προσπαθήστε να μην καταναλώνετε αργά το απόγευμα.
Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε ένα φλυτζάνι καφέ το απόγευμα δοκιμάστε εναλλακτικά ένα κόκκινο τσάι Rooibos. Προσθέστε μέλι, κανέλα και λεμόνι, πιείτε τον ζεστό ή κρύο και γεμίστε με γεύση και πλούσια θρεπτικά συστατικά! Μπορείτε να μάθετε για τα οφέλη του εδώ: health-boutique.com
4. Διαβάστε ένα βιβλίο
Μπορεί να το συνδυάσετε τέλεια με την απόσυρση της τεχνολογίας το βράδυ. Αντί να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο, την τηλεόραση ή τον υπολογιστή σας για ψυχαγωγία πριν πέσετε για ύπνο, δοκιμάστε να διαβάσετε ένα βιβλίο! Η ανάγνωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα. Εάν τα βιβλία δεν είναι για σας, δοκιμάστε εφημερίδες ή περιοδικά. Απλά βεβαιωθείτε ότι είναι στη φυσική τους μορφή και όχι σε οθόνη.
5. Ρυθμίστε την θερμοκρασία του δωματίου σας
Όλοι έχουμε πρόβλημα να κοιμηθούμε αν είναι πολύ ζεστό ή ακόμα και πολύ κρύο το δωμάτιο. Για να μην συμβεί αυτό, ρυθμίστε τη θερμοκρασία του δωματίου σας σε ένα κλίμα που λειτουργεί για εσάς. Αυτό θα βοηθήσει το δωμάτιό σας να γίνει μια άνετη, χαλαρωτική όαση, ιδανική για υγιή ύπνο!
6. Διαλέξτε το σωστό μαξιλάρι
Ένα σωστό μαξιλάρι όχι μόνο επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, αλλά και το πόσο καλά ξεκουραζόμαστε και γεμίζουμε με ενέργεια. Ένα λάθος μαξιλάρι, από την άλλη, μπορεί να επιδεινώσει τους πονοκεφάλους, τον αυχενικό πόνο, το μούδιασμα στους ώμους και τα χέρια, ακόμα και το φτέρνισμα. Δε σημαίνει πως το μαξιλάρι τα προκαλεί όλα αυτά, αλλά σίγουρα μπορεί να χειροτερεύσει αυτά τα συμπτώματα. Ταυτόχρονα, ένα παλιό μαξιλάρι μπορεί να είναι γεμάτο νεκρά κύτταρα, μούχλα, μύκητες και ακάρεα – μάλιστα, υπολογίζεται ότι σε ένα μαξιλάρι που έχει παλιώσει, αυτοί οι μικροοργανισμοί αποτελούν τουλάχιστον το μισό του βάρος. Προτείνεται να αλλάζουμε μαξιλάρι περίπου κάθε 12 με 18 μήνες. Οποιοδήποτε μαξιλάρι έχει κλείσει τα δύο χρόνια, έχει έρθει η ώρα του να φύγει.
Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε μια ξεκούραστη νυχτερινή ρουτίνα που μπορεί να οδηγήσει στον ύπνο που χρειάζεστε. Δοκιμάστε τα όλα, ή μερικά μόνο. Ό, τι λειτουργεί για εσάς!