Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής ή… Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού;

Οκτωβρίου 16, 2013

Γράφει η Αναστασία Βανδώρου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Στις 16 Οκτωβρίου του 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.  Από τότε, κάθε χρόνο την ίδια  ημέρα εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα διατροφής. Η ημέρα αυτή αποτελεί αφορμή για προβληματισμό αλλά και περισυλλογή για το πώς θα καταπολεμηθεί το σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα της πείνας προκειμένου να διασφαλισθεί το θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην τροφή.

Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή έχει ένα συγκεκριμένο θέμα που πηγάζει από τα προβλήματα της εποχής. Σκοπός είναι να μεταδοθεί ένα μήνυμα για τις ελλείψεις που υπάρχουν προκειμένου να δοθούν ιδέες και λύσεις για την εξάλειψη της πείνας στην γη!

Το φετινό θέμα αφορά την «Ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων παράγωγης τροφίμων για την διασφάλιση τροφής και θρέψης». Πιο συγκεκριμένα το μήνυμα εκτείνεται σε 3 άξονες:

  • Διασφάλιση τροφής για όλους. 1 στους 8 υποφέρει από χρόνια στέρηση τροφής με αποτέλεσμα να μην έχει καλή υγεία και να μην μπορεί να φέρει εις πέρας τις καθημερινές του δραστηριότητες. Παράλληλα, ο πληθυσμός της γης αυξάνεται ραγδαία, κάτι που σημαίνει πως η διασφάλιση των απαραίτητων γίνεται όλο και πιο σημαντική.
  • Επαρκής κάλυψη θρεπτικών αναγκών. Το να αυξηθεί η παραγωγή τροφής γενικά είναι βασικό αλλά δεν είναι αρκετό. Πάνω από 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία τους. Ο καθένας από εμάς έχει ανάγκη από μια ποικιλία ποιοτικών τροφίμων στο καθημερινό του διαιτολόγιο προκειμένου να καλύψει τις θερμιδικές αλλά και θρεπτικές του ανάγκες. Πρέπει να δοθεί λοιπόν  έμφαση στην αύξηση της παραγωγή θρεπτικών τροφίμων όπως φρούτων και λαχανικών.
  • Αποτελεσματικά και βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων. Τα στάδια μέχρι να φτάσει ένα τρόφιμο από τη φύση στο πιάτο μας είναι πολλά. Καλλιέργεια, επεξεργασία, πακετάρισμα, μεταφορά, σημεία πώλησης και αγορά. Κάθε στάδιο είναι σημαντικό και επηρεάζει την τελική διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα των ανθρώπων σε βασικά είδη. Για αυτό θα πρέπει να ελέγχονται και να αξιολογούνται όλα τα στάδια προκειμένου να είναι αποτελεσματικά.

 

Επιπλέον, παρακάτω παρατίθενται κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία:

  • Περισσότεροι από 852  εκ. άνθρωποι πεινούν σε όλο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 300 εκ. ενήλικες στον κόσμο είναι παχύσαρκοι, δηλαδή 100 εκ. περισσότεροι από το 1995.
  • Στις φτωχές χώρες του κόσμου 146 εκ. παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν βάρος μικρότερο από το κανονικό. Περισσότερα από τα μισά ζουν στη Νότια Ασία, ενώ το πρόβλημα είναι οξύ και στην Αφρική.
  • 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
  • 40 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα.
  • Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για το αμερικάνικο κράτος. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.
  • Αν κάθε αμερικάνος μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Αν οι 670 εκ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους.

 

Αν και ζούμε σε μια εποχή «αφθονίας» δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που πεινούν και καθημερινά χάνουν τη ζωή τους λόγω έλλειψης τροφής. Παράλογο αλλά αληθινό… ας γίνει η σημερινή ημέρα μια αφορμή για πραγματικό προβληματισμό…

 

Πηγές:

http://www.worldfooddayusa.org/

http://www.unicef.gr/oldpress/pdfs/mag64_b.pdf

www.who.org

www.sansimera.gr/worldays/63#ixzz2hoFcwzGn

 Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;