Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Εκστρατεία ενημέρωσης 2013

Μαΐου 31, 2013

Photo from www.sfata.org


Την 31η Μαΐου κάθε έτους εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που έχει καθιερώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( Π.Ο.Υ.) δίνοντας έμφαση στους κινδύνους για την υγεία από το κάπνισμα και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον έλεγχο και περιορισμό του.

 

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας επικεντρώνεται στην πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού και της προώθησής τους με διάφορους τρόπους, όπως μέσω χορηγιών.

 

Ο απώτερος σκοπός της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος είναι να συμβάλει στην προστασία των σημερινών και μελλοντικών γενεών , όχι μόνο από τις καταστροφικές συνέπειες για την υγεία αλλά και από τα κοινωνικά ,περιβαλλοντικά και οικονομικά δεινά που προκαλεί τόσο το ενεργητικό κάπνισμα όσο και το παθητικό κάπνισμα.

 

Οι ειδικότεροι στόχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέσω της εκστρατείας ενημέρωσης για το 2013 είναι:

 

 1. Να ωθήσει τις χώρες να εφαρμόσουν το άρθρο 13 της Σύμβασης- Πλαισίου του Π.Ο.Υ. για τον έλέγχο του καπνού (WHO FCTC/ 2003 ) και τις κατευθυντήριες γραμμές του για την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού καθώς και των μεθόδων προώθησής τους , ώστε όλο και λιγότεροι άνθρωποι να αρχίζουν ή να συνεχίζουν να καπνίζουν.

   

 1. Να συντονίσει τις προσπάθειες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της καπνοβιομηχανίας να υπονομεύσει τον έλεγχο του καπνίσματος και συγκεκριμένα τις απόπειρές της, να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού και άλλων συναφών προωθητικών ενεργειών.

   

 1. Οι ανωτέρω στόχοι σχετίζονται με την εφαρμογή του ενός εκ των έξη μέτρων που υιοθέτησε ο Π.Ο.Υ. το 2008 για να υποστηρίξει τα κράτη-μέλη στο έργο της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της επιδημίας του καπνίσματος.

   

Τα μέτρα αυτά είναι γνωστά με το ακρωνύμιο «M POWER» και καθένα από αυτά αντιστοιχεί σε τουλάχιστον ένα άρθρο της Σύμβασης – Πλαισίου :

 

 • Παρακολούθηση κατανάλωσης προϊόντων καπνού και πολιτικές πρόληψης

 • Προστασία πολιτών από το κάπνισμα

 • Προσφορά βοήθειας για την διακοπή του καπνίσματος

 • Ενημέρωση για τους κινδύνους στην υγεία από το κάπνισμα.

 • Ενίσχυση των απαγορεύσεων της διαφήμισης προϊόντων καπνού , της προώθησής τους και των χορηγιών

 • Αύξηση της φορολογίας καπνού

Όσον αφορά την χώρα μας, το Υπουργείο Υγείας σε εναρμόνιση με την Κοινοτική Οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την διαφήμιση και την χορηγία προϊόντων καπνού, έχει εκδώσει, Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται:

α) κάθε διαφήμιση προϊόντων καπνού στα Μ.Μ.Ε., στον τύπο και σε άλλα έντυπα μέσα,

β) κάθε δημόσια ή ιδιωτική συμβολή σε εκδήλωση, δραστηριότητα ή σε άτομα με σκοπό την άμεση ή έμμεση προώθηση ενός προϊόντος καπνού.

Επιπλέον απαγορεύεται κάθε είδους διαφήμιση και προώθηση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς, υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους.

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>