Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: «Καθαροί νεφροί για υγιή ζωή!»

Μαρτίου 14, 2013

Συχνά διαβάζουμε και ακούμε τί πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε την καρδιά μας, το στομάχι μας, τους πνεύμονές μας ή την επιδερμίδα μας, σπάνια όμως τί πρέπει να κάνουμε για να προφυλάξουμε τα νεφρά μας. Κι όμως, τα όργανα αυτά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση και την υγεία μας.

 

Photo from chaobuoisang.net

Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζουν πρόβλημα Οξείας Νεφρικής Βλάβης, η οποία αν και αναστρέψιμη είναι δυνατόν να οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών στην αιμοκάθαρση, ενώ συνοδεύεται από αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας και καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Πλουμής Πασαδάκης, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, η οποία από το 2006 εορτάζεται την δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, φέτος 14/3/2013. «Δυστυχώς -συμπλήρωσε ο κ. Πασαδάκης- το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά και των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στο θέμα της Οξείας Νεφρικής Βλάβης. Δηλαδή οι πολίτες αγνοούν την επικινδυνότητα της νεφρικής προσβολής, η οποία θα πρέπει να γίνει αναγνωρίσιμη με τρόπο παρόμοιο με αυτό της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου».

Λειτουργία των νεφρών

Τα νεφρά μας είναι το φυσικό «φίλτρο» του οργανισμού που αποβάλλει κάθε περιττή και επικίνδυνη ουσία από το αίμα (π.χ. φαρμακευτικές ουσίες). Η απομάκρυνση των τοξινών και της περίσσειας νερού από το αίμα είναι μία από τις κύριες λειτουργίες των νεφρών, τα οποία καθημερινά φιλτράρουν και καθαρίζουν200 λίτρααίματος (ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 1.000 φλιτζάνια του τσαγιού). Με αυτό τον τρόπο, τα νεφρά μας διατηρούν την ισορροπία των υγρών του σώματος, ενώ παράλληλα ρυθμίζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενεργοποιούν τη βιταμίνη D. Πολλά άλλα όργανα εξαρτώνται από τους νεφρούς προκειμένου να λειτουργούν σωστά.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που φθείρουν τις νεφρικές μας λειτουργίες, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και οι πέτρες στα νεφρά. Οι σημαντικότερες όμως απειλές των νεφρών μας είναι η υπέρταση (αρτηριακή πίεση), ο σακχαρώδης διαβήτης και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Δυστυχώς, η φθορά των νεφρών δεν έχει συμπτώματα. Οι νεφρικές παθήσεις, εκτός από τη νεφρολιθίαση, δεν πονάνε και έτσι δεν μας ειδοποιούν έγκαιρα. Όταν φτάσουμε να έχουμε συμπτώματα, δηλαδή πολυουρία, πρήξιμο στα βλέφαρα και τα πόδια, μπορεί να έχει χαθεί ήδη το 50% της λειτουργίας και των δύο νεφρών. Η καλύτερη μέθοδος για να εξασφαλίσουμε την καλή λειτουργία του νεφρικού μας συστήματος είναι η πρόληψη.

 

Μολύνσεις νεφρών (πυελονεφρίτιδα)

Οι μολύνσεις των νεφρών (πυελονεφρίτιδα) προκαλούνται συνήθως όταν μικρόβια που εισέρχονται διαμέσου της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη πολλαπλασιάζονται και προκαλούν κυστίτιδα.

Αυτήν η λοίμωξη είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν επανειλημμένα επεισόδια κυστίτιδας πράγμα που τις αναγκάζει να παίρνουν συχνά αντιβίωση. Αρχικά η κατάσταση αυτή αποδίδεται ως φλεγμονή της ουρήθρας. Όμως με την μακροχρόνια χρήση των αντιβιοτικών και την πτώση των φυσιολογικών αμυντικών συστημάτων του οργανισμού, η λοίμωξη μεταδίδεται μέχρι το νεφρό.

Τα σημεία και συμπτώματα της πυελονεφρίτιδας, μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς.

Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα που συνοδεύουν τις μολύνσεις των νεφρών είναι τα ακόλουθα:

 • Ανάγκη για συχνή ούρηση (συχνουρία)
 • Αίσθημα καύσου ή πόνου κατά την ούρηση
 • Πόνος ή αίσθημα βάρους στην κοιλιά
 • Τα ούρα μπορεί να έχουν άσχημη μυρωδιά και νεφελώδες χρώμα
 • Παρουσία αίματος ή πύου στα ούρα
 • Δυσκολία ούρησης και κατακράτηση ούρων
 • Ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας (νυχτουρία)
 • Πόνος στην πλάτη, στο πλευρό ή στη βουβωνική χώρα
 • Πυρετός

 

Σοβαρότερες μορφές πυελονεφρίτιδας, είναι επίσης δυνατόν να παρουσιάζουν τα ακόλουθα:

 • Ψηλό πυρετό 38,30 C ή ψηλότερο
 • Ρίγος
 • Νυκτερινούς ιδρώτες
 • Υπερβολική κούραση
 • Αναγούλες και εμετούς
 • Σύγχυση

 

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, η υποψία ύπαρξης σημείων ή συμπτωμάτων που δείχνουν ότι πιθανόν να υπάρχει μόλυνση των νεφρών, επιβάλλει την άμεση συμβουλή του γιατρού σας.

 

Φυσικές θεραπείες για τη μόλυνση των νεφρών

 Μερικές θεραπείες με βότανα  για τη μόλυνση των νεφρών που μπορείτε να κάνετε και στο σπίτι σας είναι οι παρακάτω:

Κράνμπερι

Χάρη στο αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο, τα κράνμπερι προστατεύουν από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Για πολλά χρόνια, οι ερευνητές θεωρούσαν ότι η ικανότητά τους να προλαμβάνουν προβλήματα όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος οφειλόταν κυρίως στην υψηλή τους οξύτητα.

Τελευταία δεδομένα όμως δείχνουν ότι δεν είναι τόσο η οξύτητά τους, αλλά η ιδιαίτερη δομή των προανθοκυανιδινών που περιέχουν, η οποία αποτρέπει την προσκόλληση των βακτηριδίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. 

Μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard σε ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν 1-2 ποτήρια χυμό κράνμπερι σε καθημερινή βάση για ένα εξάμηνο απέδειξε ότι ο αριθμός των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη τους περιορίστηκε και, επιπλέον, ότι είχαν σχεδόν 60% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις στην περιοχή.

Επίσης, οι γυναίκες που είχαν ουρολοίμωξη και έπιναν χυμό είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να την ξεπεράσουν γρηγορότερα, σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν. Άλλες εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι το φυτό αυτό έχει την ικανότητα να μειώνει σημαντικά την υποτροπή των ουρολοιμώξεων σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας.

Τα αποτελέσματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα μετά και τη διαπίστωση των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας της Αμερικής ότι μία στις πέντε γυναίκες θα παρουσιάσει σίγουρα ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της ζωής της. 

Όμως και οι άνδρες, οι οποίοι είναι λιγότερο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, φαίνεται να επωφελούνται από τη δράση των κράνμπερι. Το μικροσκοπικό φρούτο καταπολεμά τις φλεγμονές του προστάτη, ενώ μειώνει το ενδεχόμενο καλοήθους υπερπλασίας του. 

Η συνιστώμενη δόση είναι περίπου 3 ποτήρια ανά ημέρα. 

Φρέσκα κράνμπερι θα αγοράσετε σε καταστήματα μαναβικής που «ειδικεύονται» στα εξωτικά φρούτα και λαχανικά. Στα σουπερμάρκετ μπορείτε να βρείτε κατεψυγμένους καρπούς και χυμούς με κράνμπερι. Φυσικό χυμό κράνμπερι ή σε συνδυασμό με χυμό αλόης, καθώς και κράνμπερι σε ταμπλέτες ή αποξηραμένους καρπούς, θα βρείτε σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής. Στην περίπτωση των ταμπλετών βεβαιωθείτε ότι περιέχουν φυσικά συστατικά.

 

Νερό

Μια άλλη φυσική θεραπεία για να απομακρύνετε τα βακτήρια είναι το νερό. Πολλές φορές οι άνθρωποι που πάσχουν από λοίμωξη των νεφρών δεν θέλουν να πιουν πολύ νερό, επειδή τους κάνει να ουρούν πιο συχνά, πράγμα που σε αυτούς είναι επώδυνο. Ωστόσο, 8-10 ποτήρια νερό κάθε μέρα με μεσοδιαστήματα 2 ωρών είναι απαραίτητα ώστε να βοηθούν στην παραγωγή ούρων που παρασύρουν τα μικρόβια και τα αποβάλουν από τον οργανισμό. Πιο καθαρό και ασφαλές νερό προσφέρουν τα φίλτρα οικιακής χρήσης. Το νερό του δικτύου υφίσταται μία σειρά από διαδικασίες καθαρισμού, αλλά είναι πιθανό να φτάσουν στη βρύση μας οργανισμοί που υποβαθμίζουν την καθαρότητά του. Η ενυδάτωση του οργανισμού μας δεν επιτυγχάνεται μόνο με το νερό, αλλά και με άλλα υγρά (π.χ. χυμούς φρούτων).

 

Σκόρδο

Το σκόρδο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων βακτηριακών λοιμώξεων και είναι πολύ διουρητικό.

Ένα από τα κύρια συστατικά που κάνουν το σκόρδο τον «βασιλιά των βοτάνων» είναι το θείο. Το θείο είναι ένα μέταλλο το οποίο απολυμαίνει το αίμα, βοηθά το σώμα να ανθίσταται στα βακτήρια και προστατεύει το πρωτόπλασμα των κυττάρων. Βοηθά σε απαραίτητες οξειδωτικές αντιδράσεις στο σώμα, διεγείρει την έκκριση χολής και προστατεύει από τοξικά συστατικά.

Το σκόρδο μπορεί να ληφθεί σε δισκία ή κάψουλες μαλακής γέλης διαθέσιμα σε διάφορα καταστήματα υγιεινής διατροφής.

 

Φυσικός καθαρισμός των νεφρών

Μία εβδομάδα είναι αρκετή για έναν πλήρη καθαρισμό των νεφρών, ωστόσο και 3 ημέρες αν μπορεί κάποιος να ακολουθήσει το παρακάτω πρόγραμμα μπορεί να δει σημαντικά οφέλη.

1 . Καθαρισμός εντέρου: επιλέξτε ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής υψηλής ποιότητας.

2. Κάντε λήψη ζωντανών προβιοτικών.

3. Λήψη ζωντανών ενζύμων, σε δοσολογία 20ml πρωί-μεσημέρι-βράδυ.

4. Πίνετε άφθονο χυμό χλωροφύλλης.

 

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των νεφρών (τουλάχιστον τις 3 πρώτες ημέρες), πίνουμε μόνο χυμό μήλου ή χυμούς λαχανικών και όχι ολοκληρα τα φρούτα ή τα λαχανικά, ώστε να μην επιφορτίζουμε τη λειτουργία των νεφρών. 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Λιάνα Κατέχη, ομοιοπαθητικός, απόφοιτος του Παν/ίου BSY του Λονδίνου

 Πηγές:

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=85&articleID=16900&la=1

http://www.taxydromos.gr/article.php?id=70432&cat=1291

http://www.imop.gr/uroprevent-urinary-tract-infections

http://orthomoriakiiatriki.blogspot.gr/

 

Photo from: chaobuoisang.net

 Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>