Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2014: Μήνυμα της Ημέρας από τον Mourad Merzouki

Απριλίου 29, 2014

www.youtube.com- Rebel – Les Plaisirs Champêtres

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1727 του Ζαν-Ζορζ Νοβέρ, δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης*, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς. 

Κάθε χρόνο το μήνυμα της Ημέρας αναλαμβάνει να συγγράψει μία γνωστή προσωπικότητα του χώρου. Φέτος από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ) επιλέχθηκε ο γαλλικής καταγωγής χορευτής και χορογράφος, πρωτοπόρος του χιπ- χοπ, Μουράντ Μερζούκι.

Το μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2014:

«Κάθε καλλιτέχνης υπερηφανεύεται για τη τέχνη του… Κάθε καλλιτέχνης θα υπερασπίζεται εκείνη τη μορφή τέχνης που του άλλαξε τη ζωή.

Εκείνου που επιδίωξε και απώλεσε και εκείνου που έχει την άσβεστη επιθυμία να μοιραστεί: είτε πρόκειται για την ηχώ μιας φωνής, έναν κόσμο που ανακαλύπτεται, την ερμηνεία ενός κειμένου για την ανθρωπότητα, τη μουσική χωρίς την οποία το σύμπαν θα σταματούσε να μας μιλά ή την κίνηση που ανοίγει το πέρασμα στη αρετή.

Έχω, για τον χορό, όχι μόνο την υπερηφάνεια ενός χορευτή και χορογράφου, αλλά και μία βαθιά ευγνωμοσύνη. Ο χορός ήταν αυτός που μου έδωσε την ευκαιρία μου. Έχει γίνει η ηθική μου με την αρετή της πειθαρχίας του και μου έχει προσφέρει τα μέσα εκείνα μέσα από τα οποία ανακαλύπτω τον κόσμο καθημερινά.

Το πιο σημαντικό, για εμένα, από οτιδήποτε άλλο, είναι ότι μου δίνει δύναμη κάθε μέρα, μέσα από την ενέργεια και τη γενναιοδωρία του, όπως μόνον ο χορός μπορεί. Η ποίησή του με παρηγορεί.

Μπορώ να πω ότι θα μπορούσα να υπάρχω χωρίς χορό; Χωρίς την ικανότητα της έκφρασης που μου έχει δώσει; Χωρίς την πεποίθηση που έχω βρει μέσα απ’ αυτόν, για να ξεπεράσω τους φόβους μου, για να αποφύγω τα αδιέξοδα;

“Χάρις στον χορό, που έχει βυθιστεί στην ομορφιά

και την πολυπλοκότητα του κόσμου, έχω γίνει ένας πολίτης.”

Ένας ιδιόμορφος πολίτης που ανακαλύπτει ξανά τούς κοινωνικούς κώδικες μέσα από τις συναναστροφές του, παραμένοντας πιστός στις αξίες της κουλτούρας hip- hop η οποία μεταμορφώνει την αρνητική ενέργεια σε θετική δύναμη.

Ο χορός είναι μια καθημερινή πηγή υπερηφάνειας. Ζω όμως, μ’ αυτή την υπερηφάνεια, ανήσυχος. Παρατηρώ την απώλεια των σχέσεων και την ανικανότητα κάποιων νέων της εργατικής τάξης, που μεγαλώνουν με ένταση και αγανάκτηση, να ονειρεύονται το μέλλον τους. Είμαι ένας από αυτούς, όπως είμαστε όλοι μας. Οδηγούμαι, ίσως περισσότερο από άλλους, να δώσω ένα παράδειγμα, να τους βοηθήσω να τροφοδοτήσουν την επιθυμία τους για ζωή.

Δεν είναι η κοινωνία πλουσιότερη, με τον πλούτο του κάθε ενός από εμάς;
Ο πολιτισμός, περισσότερο από κάθε άλλη δραστηριότητα, ενώνει. Οπότε, να έχετε το θάρρος να παίρνετε ρίσκα, παρά τα όποια εμπόδια και μίσος, τα οποία αναμφίβολα θα αντιμετωπίσετε. Η ομορφιά του κόσμου θα είναι πάντα με το μέρος σας. Όπως υπήρξε ο χορός για μένα. Με τη μοναδική του δύναμη να εξαφανίζει τις κοινωνικές και εθνικές διακρίσεις, αφήνοντας μόνο την κίνηση των σωμάτων στον πυρήνα τους, στους ανθρώπους που επιστρέφουν στην αγνή τους έκφραση, μοναδική και κοινόχρηστη.

Θα ήθελα να τελειώσω μεταφέροντας μια φράση του Ρενέ Σαρ, του οποίου τα λόγια μού υπενθυμίζουν καθημερινά να μην αφήνω κανένα να μας περιορίζει σε τυποποιημένους ρόλους: «Εξαντλήστε την τύχη σας, κρατήστε γερά την καλή σας τύχη και πάρτε ρίσκα. Βλέποντας εσάς, θα το συνηθίσουν».

Οπότε

προσπαθήστε, αποτύχετε, ξεκινήστε από την αρχή, αλλά πάνω απ’ όλα χορέψτε, ποτέ μη σταματήσετε να χορεύετε!».

Τερψιχόρη: Στην Ελληνική μυθολογία, η Τερψιχόρη ήταν μία από τις εννέα Μούσες, η μούσα του χορού και των δραματικών χορικών. Συνήθως απεικονίζεται καθισμένη και κρατώντας μια λύρα. Το όνομά της προέρχεται από το ρήμα τέρπω (ευφραίνω) και το ουσιαστικό χορός.

Πηγές: www.sansimera.gr, www.newsit.grΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>