Πασχαλινά αυγά με φυσική βαφή (video)

Απριλίου 15, 2020

Τη Μεγάλη Πέμπτη τιμούμε το έθιμο του βαψίματος αυγών, επιλέγοντας όμως φυσικές βαφές για να τα χρωματίσουμε. Έτσι, σεβόμαστε και το περιβάλλον αλλά και το σώμα μας!

Παρουσιάζουμε παρακάτω τη διαδικασία σε βίντεο σε παλαιότερη εμφάνισή του,  μετά από πρόσκληση του InspireYourLife.gr   στην εκπομπή “Εδώ είμαστε” στο κανάλι Ε .

Στη φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά: Στεφανία Χαντζή, Αγγελική Καρδιόλακα, Ελεάνα Διαμαντοπούλου

Για κόκκινα αυγά: 3 παντζάρια, 1/2 φλ. ξύδι, 1 λίτρο νερό (για να ενισχύσετε το χρώμα προσθέστε κόκκινο τσάι rooibos)

Για κίτρινα αυγά: 2 κ. σούπας κάρυ, 1/2 φλ. ξύδι, 1 λίτρο νερό

Για πράσινα αυγά:  1 κιλό σπανάκι ή μαϊντανό (για να ενισχύσετε το χρώμα προσθέστε 4 κ. σούπας υγρής χλωροφύλλης)

Για σκούρο πορτοκαλί αυγά: χρειαζόμαστε 1 λίτρο νερό και εξωτερικές-ξηρές φλούδες απο 5-6 κόκκινα κρεμμύδια. Τα βράζουμε μαζί για 15 λεπτά.

Για τα παντζάρια: Κόβουμε σε κομμάτια τα παντζάρια, τα βράζουμε όσο χρειάζεται για να μπορούμε και να τα καταναλώσουμε μετά, αφαιρούμε τα παντζάρια και αφήνουμε το ζωμό να κρυώσει. Μετά προσθέτουμε ωμά τα αυγά και τα βράζουμε για 15 λεπτά περίπου. Αφήνουμε τα αυγά μέσα στο ζωμό μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα

Διαδικασία με κάρυ: Ρίχνουμε στο νερό το κάρυ και τα αυγά, και τα βράζουμε όλα μαζί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει το επιθυμητό χρώμα. (για να ενισχύσετε το χρώμα προσθέστε 4 κ. σούπας κουρκουμά)

Χρήσιμες συμβουλές: 

- Το ξίδι σταθεροποιεί τη βαφή και κάνει το χρώμα πιο βαθύ.

- Το βάψιμο των αβγών σε ζεστό νερό, αν και χρονοβόρο, δίνει εντονότερα και πιο ομοιόμορφα χρώματα, ενώ σε κρύο πιο απαλά, δημιουργώντας συχνά «σπασίματα» στο χρώμα.

- Για να πετύχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα, ξεκινάμε από την επιλογή των σωστών αβγών. Τα αβγά ημέρας μεσαίου μεγέθους (40-50 γρ.) είναι ιδανικά, μια και τα μεγαλύτερα μπορεί να σπάσουν ή να μη βαφτούν καλά. Επιλέγουμε τα μπεζ, αφού τα λευκά διαφοροποιούν τα χρώματα – για παράδειγμα, το κόκκινο μπορεί να βγει ρουμπινί και το κίτρινο ανοιχτό πορτοκαλί.

- Bγάζουμε τα αβγά από το ψυγείο μία μέρα νωρίτερα ώστε ν’ αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Τα πλένουμε καλά για ν’ απομακρύνουμε από το τσόφλι τις λιπαρές ουσίες που θα εμποδίσουν το σωστό και ομοιόμορφο χρωματισμό και τα καθαρίζουμε με νερό και ξίδι.

-  Τοποθετούμε στην κατσαρόλα με τη βαφή με μια τρυπητή κουτάλα, χωρίς να αφήσουμε πολλά κενά ανάμεσά τους, φροντίζοντας να τα καλύψουμε πλήρως με νερό. Στη συνέχεια τα βγάζουμε ένα ένα και τ’ αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί. Μόλις κρυώσουν και στεγνώσουν, τα γυαλίζουμε με λίγο λάδι.

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>