Πασχαλινό χορτοφαγικό μενού για αυτούς που επιλέγουν… vegan!
Η χορτοφαγία είναι τρόπος ζωής για αρκετούς, αναγκαστικός πολλές φορές για λόγους υγείας ή προσωπική επιλογή για άλλους! Ενώ για όλους τους υπόλοιπους κρεατοφάγους υπάρχουν προτάσεις για μενού από περιοδικά και τηλεόραση μέχρι άπειρες στο διαδίκτυο, για τους χορτοφάγους οι επιλογές είναι πάντα λιγότερες. Ειδικότερα στις γιορτινές ημέρες, όπως τώρα του Πάσχα, σπάνια γίνονται προτάσεις για ειδικά χορτοφαγικά εορταστικά πιάτα με υλικά της εποχής. Κάποιοι χορτοφάγοι τρώνε αποκλειστικά λαχανικά και έχουν αποκλείσει οποιοδήποτε ζωικό προϊόν από το τραπέζι τους.
Χορτοφαγία δεν σημαίνει απαραίτητα μονότονα ή άνοστα πιάτα. Λαχανικά, δημητριακά, ζυμαρικά, φρούτα, ξηροί καρποί μπορούν να συνδυαστούν σε αμέτρητους συνδυασμούς μεταξύ τους όσο για την γεύση μπορούμε να την ενισχύσουμε με φρέσκα ή ξερά μυρωδικά ή αρωματικά, μπαχαρικά, πίκλες και σάλτσες.
Μερικές από τις απαραίτητες τροφές μίας χορτοφαγικής διατροφής είναι τα όσπρια, δημητριακά, ξερά φρούτα, σπανάκι, σουσάμι και γιαούρτι.
Για περισσότερη νοστιμιά μπορείτε να προετοιμάσετε ένα ζωμό λαχανικών που γίνεται πολύ εύκολα βράζοντας για μία ώρα 3 ξερά κρεμμύδια, 3 καρότα, 2 κολοκυθάκια, 2 κλωνάρια σέλερι, λίγους κόκκους πιπέρι, μπαχάρι, αλάτι και δαφνόφυλλα.
Το σοταρισμένο κουκουνάρι ή σουσάμι είναι καλό συνοδευτικό για σαλάτες, όπως και η κάπαρη, η παρμεζάνα, οι ξηροί καρποί. Λίγη έτοιμη σάλτσα πέστο ή πολτός ελιάς δίνει γεύση σε σάλτσες για ζυμαρικά, σε ντίπ ή ντρέσσινγκ για σαλάτες.
Για το Πάσχα προτείνουμε μαγειρίτσα με αγκινάρες και μανιτάρια, σαλάτα με ψητά λαχανικά, φορμαέλα και ντρέσσινγκ με ταχίνι και πορτοκάλι, κεμπάπ από ρεβίθια και κους κους, και για επιδόρπιο ένα μιλφέϊγ με μασκαρπόνε και φράουλες.
Μαγειρίτσα με αγγινάρες και μανιτάρια
Υλικά για 4 άτομα
- 4 αγκινάρες
- 250 γρ. μανιτάρια
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- ½ ματσάκι άνηθο
- 1,5 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
- ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- χυμός από 1 λεμόνι
- Ψιλοκόβετε τα ξερά κρεμμύδια και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο.
- Καθαρίζετε τις αγκινάρες, τις τρίβετε με λεμόνι, τις κόβετε σε λεπτές φέτες και τις ρίχνετε στην κατσαρόλα μαζί με τον ζωμό λαχανικών. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά 30 λεπτά περίπου.
- Όταν βράσουν τα λαχανικά, ανακατεύετε σε ¼ φλιτζανιού νερό το κορν φλάουρ, τον χυμό λεμονιού, τον άνηθο ψιλοκομμένο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και αυτά.
- Ρίχνετε το μείγμα αυτό στη σούπα, ανακατεύετε και αφήνετε σε μέτρια φωτιά άλλα 5 λεπτά. Διορθώνετε την γεύση στο αλάτι ή στο λεμόνι αν χρειαστεί και σερβίρετε.
Σαλάτα με ψητά λαχανικά και φορμαέλα
Υλικά για 4 – 6 άτομα
- 200 γρ. φορμαέλα
- 1 μελιτζάνα
- 2 κολοκυθάκια
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 8 φρέσκα μανιτάρια
- ελαιόλαδο, θυμάρι
Για το ντρέσσινγκ:
- 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο
- χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ½ φλιτζάνι νερό
- ½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
- 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
- μία πρέζα κύμινο
- αλάτι, πιπέρι
- Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200ο C για 15-20 λεπτά περίπου.
- Κόβουμε την φορμαέλα σε φέτες, την λαδώνουμε και τη ψήνουμε στο φούρνο στους 200ο C για 5-8 λεπτά.
- Χτυπάμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ στο μπλέντερ. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γεύση προσθέτοντας λίγο μέλι αν χρειαστεί.
- Σερβίρουμε τα ψητά λαχανικά με τη φορμαέλα και το ντρέσινγκ και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Κεμπάπ από ρεβίθια και πλιγούρι
Υλικά για 4 άτομα
- 300 γρ. ρεβύθια βρασμένα
- 125 γραμ. πλιγούρι
- 3 ντομάτες
- 3 ξερά κρεμμύδια
- ½ φλ. κόκκινο κρασί
- 2 κουτ. σούπας σόγια σος
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- λίγο δεντρολίβανο και θυμάρι
- Μουσκεύετε το πλιγούρι σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό για μισή ώρα.
- Ψιλοκόβετε τη μία ντομάτα και το ένα κρεμμύδι.
- Τα βάζετε στο πολυμίξερ με το πλιγούρι, τα ρεβύθια, το κρασί, τη σόγια σος, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο. Προσθέτετε δεντρολίβανο και θυμάρι, αλατοπιπερώνετε και πολτοποιείτε το μείγμα. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα για να σφίξει.
- Πλάθετε το μείγμα σε κροκέτες και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 10-15 λεπτά περίπου.
- Ψιλοκόβετε τις υπόλοιπες ντομάτες, τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο και τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε με ελαιόλαδο και σερβίρετε με τα κεμπάπ.
Μιλφέιγ με μασκαρπόνε και φράουλες
Υλικά για 8 άτομα
- 1 φλιτζάνι τυρί φυτικό τύπου μασκαρπόνε
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος φυτική)
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1 δόση βανίλια σκόνη
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 12 φράουλες
- ½ φλιτζάνι ψημμένη και τριμμένη αμυγδαλόψιχα
- σιρόπι φράουλας
- αντικολλητική λαδόκολλα
- Αφήνετε το φύλλο της σφολιάτας να ξεπαγώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου και το απλώνετε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητική λαδόκολλα. Τρυπάτε το φύλλο με το πιρούνι σε όλη την επιφάνεια για να μη φουσκώσει και το ψήνετε στους 170ο C για 45 – 50 λεπτά περίπου, μέχρι να αποκτήσει χρυσόξανθο χρώμα.
- Στο ενδιάμεσο, αν φουσκώσει όσο ψήνεται, το ξανατρυπάτε με το πιρούνι. Το αφήνετε να κρυώσει πριν το κόψετε σε μερίδες.
- Ανακατεύετε το μασκαρπόνε με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνουν αφράτο μείγμα. Χτυπάτε ξεχωριστά την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την ανακατεύετε με το μείγμα του μασκαρπόνε
- Κόβετε το φύλλο της σφολιάτας σε μικρότερα κομμάτια στο μέγεθος που θέλετε και στρώνετε δύο στρώσεις κρέμας ανάμεσα σε τρία φύλλα σφολιάτας. Σκεπάζετε το τελευταίο φύλλο με λίγη κρέμα, τρίβετε λίγη σφολιάτα και πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και αμυγδαλόψιχα
- Γαρνίρετε με το σιρόπι, τις φράουλες ψιλοκομμένες και σερβίρετε.
Αφέψημα
Ολοκληρώστε το γεύμα σας με ένα φλυτζάνι κόκκινο τσάι Rooibos που θα ηρεμήσει το στομάχι σας, θα βοηθήσει το μεταβολισμό σας και θα σας τροφοδοτήσει με φουλ αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία. Έξτρα μπόνους: τσάι Rooibos ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας προφυλλάσσει από ιούς, αλλεργίες, και εσωτερικές φλεγμονές.