Παχυσαρκία: Ποιοι είναι οι παράγοντες που μας παχαίνουν;
Με τον όρο παχυσαρκία εννοούμε την αύξηση του βάρους του σώματος, που οφείλεται σε αύξηση της ποσότητας του λίπους που περιέχει, και αφορά οποιοδήποτε άνθρωπο.
Συχνά ακούμε τις λέξεις “υπέρβαρος” και “παχύσαρκος”. Ενώ τείνουμε να τις χρησιμοποιούμε σαν να έχουν ίδια σημασία, είναι τελείως διαφορετικές ορολογίες. Ο υπέρβαρος άνθρωπος έχει παραπάνω κιλά από αυτά που μπορεί να αντέξει ο σκελετός του, ενώ ο παχύσαρκος άνθρωπος έχει πολύ παραπάνω λίπος από το επιτρεπόμενο στο σώμα του.
Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Π.Ο.Υ. (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) η παχυσαρκία έχει χαρακτηρισθεί νόσος, και συνεπώς σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που μας οδηγούν στην παχυσαρκία;
Γράφει η Λιάνα Κατέχη, Ομοιοπαθητικός, BSY Λονδίνου, Σύμβουλος Υγείας της K-Link
1. Η απόλαυση είναι εθιστική
Οι λιπαρές τροφές γεννούν απόλαυση. Ο λιπώδης ιστός, το γαστρεντερικό και οι μύες είναι ένα τεράστιο διαδικτυακό το οποίο έχει πολυάριθμους αγγελιοφόρους που μεταφέρουν μηνύματα στον εγκέφαλό μας (όχι για να μας κάνουν κακό και να μας παχύνουν αλλά για να υπερασπιστούν την ομοιόσταση, για να διατηρήσουν το βάρος μας). Όταν εμείς έχουμε εκτραπεί από την ισορροπία λαμβάνοντας περισσότερη τροφή απ’ όση μας χρειάζεται μπερδεύεται και βραχυκυκλώνεται το σύστημα.
2. Οι ορμόνες και άλλες παθήσεις, φάρμακα μπλοκάρουν το μεταβολισμό
Οι ενδοκρινικές διαταραχές έχουν να κάνουν με την παχυσαρκία.
- Το σύνδρομο Κούσιν, υποθυρεοειδισμός (στο οποίο έχουμε μειωμένο μεταβολισμό και αυξημένο λίπος).
- Ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης
- Πολυκυστικές ωοθήκες που δημιουργούν υπερινσουλιναιμία
- Παθήσεις υποθαλάμου που σχετίζονται με διαταραχές τροφικών και μεταβολικών εφεδρειών
- Εμμηνόπαυση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει αύξηση βάρους και ανακατανομή του λίπους εξαιτίας της πτώσης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.
3. Τα φάρμακα επίσης έχουν σχέση με την παχυσαρκία όπως
η κορτιζόνη,
τα αντισυλληπτικά,
τα φάρμακα για την επιληψία,
τα στεροειδή,
αντιφλεγμονώδη, λόγω αναπρόσληψης νατρίου
Τα αντιβιοτικά γιατί καταστρέφουν τα προβιοτικά.
Στη Δανία έχει γίνει έρευνα σε μωρά που έχουν πάρει αντιβίωση κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Τα παιδιά αυτά έχουν αυξημένο βάρος έως τα επτά τους χρόνια και έχουν γενικώς περισσότερο βάρος από τα παιδιά που δεν έχουν πάρει αντιβίωση.
Η επίδραση της νικοτίνης επηρεάζει το βάρος. Ο καπνιστής έχει αυξημένο μεταβολισμό. Όταν το κόβει παίρνει 3 έως 4 κιλά τους δύο πρώτους μήνες.
4. Ινσουλίνη
Είναι η βασική διαχειρίστρια των υδατανθράκων. Όταν τρώμε πολλή ζάχαρη εκκρίνεται πολλή ινσουλίνη. Δημιουργεί μετά το φαγητό ένα αίσθημα υπογλυκαιμίας, μία τάση να φάμε γλυκό, τότε ξεκινά ένας φαύλος κύκλος με τροφές που έχουν περισσότερα ζάχαρα κ.ο.κ.
5. Κορτιζόνη
Είναι μία ορμόνη που έχει σχέση με την παχυσαρκία. Εκκρίνεται όταν έχουμε στρες και επιβραδύνει το μεταβολισμό, δημιουργεί ψυχική δυσφορία, η οποία μας οδηγεί να τρώμε περισσότερο. Όταν φάμε κάτι γλυκό ή λιπαρό αντλούμε ευχαρίστηση.
6. Υγρές θερμίδες (υγρή πάστα)
Ο καφές που περιέχει γάλα, γλυκόζη κλπ.
7. Κακή ενυδάτωση
Μπερδεύουμε την πείνα με τη δίψα.
8. Λίγος ύπνος, πολλά κιλά
Διαταράσσονται τα επίπεδα ορμονών όπως λεπτίνη (έχει ανορεξιογόνο δράση), γρυλίνη (η γρυλίνη ανοίγει την όρεξη). Όταν δεν κοιμόμαστε ανοίγει η όρεξη διότι παράγεται περισσότερο γρυλίνη. Το ξενύχτι μπορεί να αυξήσει το βάρος ακόμα και 10 κιλά σε ένα χρόνο.
9. Το αλκοόλ
Ανοίγει την όρεξη. Δεν προσδίδει κορεσμό.
Η ηρεμία κατά τη διάρκεια του φαγητού αυξάνει τον κορεσμό. Οι καυγάδες, το άγχος κατά τη διάρκεια του φαγητού εμποδίζουν την πέψη και δε δημιουργείται κορεσμός.
10. Η τηλεόραση είναι διεγερτική.
Τσιμπολογάς. Από βαρεμάρα τσιμπολογάμε.
Το φαγητό είναι υποκατάστατο για πολλά άλλα πράγματα και συναισθηματικές ελλείψεις.
11. Παράλειψη πρωινού.
Ένα καλό (σε θρεπτικά συστατικά και όχι σε ποσότητα) πρωινό γεύμα βάζει φρένο στα κιλά.
Δείγμα πλήρους θρεπτικού πρωινού:
- 1 δυναμωτικό ρόφημα που περιλαμβάνει: Σε ποτήρι 300ml, χυμό γκρέιπφρουτ, 10 ml ένζυμα, 1 κουτ. σούπας υγρή χλωροφύλλη και μία πλήρης σε θρεπτικά συστατικά τροφή (1 κουτ. σούπας Vibracell ή 3 δοσομετρητές Biogreen)
Δεκατιανό: 2 φρούτα
Αν πεινάσουμε μέχρι το μεσημέρι τρώμε μία χουφτά ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια και σταφίδες χωρίς ζάχαρη)
Για περισσότερα γεύματα που μας θρέφουν και ταυτόχρονα μας αδυνατίζουν, επικοινωνήστε μας στο: info@inspireyourlife.gr