Πικάντικο κέικ (χωρίς γλουτένη!)
Πλούσιο κέικ τόσο σε γεύση όσο και σε πρώτες ύλες: αποξηραμένα φρούτα, “ζωντανά” φρούτα, καρυκεύματα και… ιδού ένα γλυκό για όσους δεν αντέχουν την κυρία Γλουτένη.
Υλικά
225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. μήλα
200 γρ. χουρμάδες
100 γρ. σταφίδες
4 αβγά, χτυπημένα
150 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
100 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
1 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. τζίντζερ
1 κ.γλ. κοφτό, μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. στεβια
Διαδικασία
Καθαρίζω τα μήλα (ή αν θέλω τα κρατάω με τη φλούδα) και τα κόβω σε μεγάλους κύβους. Τεμαχίζω το βούτυρο. Στο μπλέντερ ρίχνω το βούτυρο, τα μήλα, τους χουρμάδες και τη μισή ποσότητα από τις σταφίδες. Αν δεν χωράνε όλα μαζί, τα κάνω λίγα-λίγα, έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά μου, αλλά χωρίς να τα πολτοποιήσω.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω καλά τα αβγά. Προσθέτω στο μείγμα με το βούτυρο το 1/3 από τα αβγά κι αναδεύω με μια σπάτουλα. Σε ένα μπολ συγκεντρώνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τα αμύγδαλα (μπορώ να τα έχω και χοντροκομμένα), το μπέικιν, την κανέλα, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο. Αυξομειώνω τις ποσότητες από τα καρυκεύματά μου όπως νομίζω. Ανακατεύω καλά το αλεύρι. Στο μείγμα με το βούτυρο προσθέτω λίγο-λίγο κι εναλλάξ, δουλεύοντάς το παράλληλα, το αλεύρι και τα αβγά. Στο τέλος προσθέτω και τις σταφίδες κι ανακατεύω να πάνε παντού.
Παίρνω μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και βουτυρώνω τον πάτο της. Στρώνω λαδόχαρτο και τη γεμίζω με το μείγμα για κέικ.
για το πασπάλισμα:
2 κουβερτουρες
1 κ.σ. ελαιολαδο
Αφού κρυώσει το κέικ, λιώνω τις κουβερτουρες σε μπεν μαρι προσθέτωντας 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις γίνει ένα ρευστό ομοιογενές μίγμα το περιχύνω στο κέικ ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια και στα τοιχώματα. Από πάνω μπορώ να τη στολίσω με καρύδια ή αμύγδαλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 50′-60′ μέχρι να ροδίσει και να στεγνώσει στο εσωτερικό του (το τσεκάρω με μια οδοντογλυφίδα).
Η συνταγή είναι μια παραλλαγή κέικ που την εμπνευστήκαμε από το pastrychef.gr