Πνευματικός Ακτιβισμός:Μια παγκόσμια ελπίδα για ένα ειρηνικό και δίκαιο κόσμο

Οκτωβρίου 27, 2014

Πέρυσι  τέτοια εποχή, όπως και φέτος,  στην ίδια ακριβώς αίθουσα, παρουσιάστηκαν  μερικές σπουδαίες εναλλακτικές απόψεις για τον άνθρωπο και την κοινωνία, που μας έδειξαν ότι υπάρχει μια άλλη, φωτεινότερη πλευρά της πραγματικότητας, που ζητάει επίμονα να εκφραστεί, να έρθει στο προσκήνιο.  Έμεινε όμως αναπάντητο ένα καίριο ερώτημα, που έγινε στο τέλος από το ακροατήριο . Ωραίες αυτές οι αναλύσεις, ωραίες οι καλές προθέσεις και οι οραματισμοί, αλλά πρακτικά τι;

Όπως λέει και ο φιλόσοφος  Alain De Botton, σε ένα απόσπασμα που έχει αναρτήσει η κα Γαμβρέλλη στις «Νέες Ματιές»: «Αυτές είναι ιδέες που ασπάζονται όλοι οι ωραίοι άνθρωποι στον κόσμο. Κι όμως αυτές είναι ιδέες που ο σύγχρονος κόσμος αδυνατεί να εφαρμόσει καλά. Γιατί όχι; Γιατί εστιάζουμε περισσότερο στην ιδέα παρά στην εφαρμογή».

Η Γνώση είναι δύναμη μόνο όταν συνδυάζεται  με την συνεπή δράση. Τι μπορεί να γίνει, λοιπόν, από εδώ και στο εξής για να βγούμε από την πνευματική, ψυχολογική, ηθική, περιβαλλοντική  και οικονομική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη;

Ο De Botton απαντάει : «Ο μόνος τρόπος για να προκύψει αλλαγή είναι να γίνουν οι άνθρωποι ομάδες και να ιδρύσουν οργανισμούς».

Μια ουσιαστική απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα μπορεί να δώσει ο Πνευματικός Ακτιβισμός, που αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται με γοργά βήματα παγκοσμίως .

«Μια πνευματικότητα που είναι μόνο ιδιωτική  και εγωκεντρική, που στερείται μιας αυθεντικής πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης, αδυνατεί να σταματήσει την  αυτοκτονική πορεία της ανθρωπότητας.

Από την άλλη πλευρά, ένας ακτιβισμός που δεν έχει καθαριστεί  με βαθιά πνευματική και ψυχολογική αυτογνωσία και δεν έχει τις ρίζες του στη συμπαντική αλήθεια, τη σοφία και τη συμπόνια, θα διαιωνίσει το πρόβλημα που προσπαθεί να λύσει, όσο δίκαιες  και να είναι οι  προθέσεις του.

Όταν, όμως, το  πιο βαθύ  πνευματικό όραμα παντρεύεται  με μια πρακτική και ρεαλιστική Κίνηση για να επανορθώσει όλες  τις υπάρχουσες πολιτικές, οικονομικές, και κοινωνικές αδικίες, τότε γεννιέται μια ιερή δύναμη – η δύναμη της σοφίας και της αγάπης σε δράση-. Αυτή τη δύναμη , η οποία αποτελεί την παγκόσμια ελπίδα για ένα κόσμο ειρηνικό και δίκαιο, ορίζουμε ως πνευματικό ακτιβισμό ». Andrew Harvey

Αυτός είναι ο ορισμός που δίνει ο φιλόσοφος Andrew Harvey, ένας από τους πρωτοπόρους του «Ιερού Ακτιβισμού».- Βλέπε World Wisdom Council and Club of Bucarest.

Η  αισιόδοξη προοπτική ανάδυσης και εξάπλωσης μιας πλανητικής  «κουλτούρας Σοφίας» είναι το αντίδοτο για τον ανεξέλεγκτο φόβο, τον κυνισμό και την απελπισία της εποχής μας. Αν το μόνο που ζητάμε είναι να διασωθούμε   από την επερχόμενη κατάρρευση του δυτικού πολιτισμού, θα διασκορπίσουμε  τις προσπάθειές μας, τρέχοντας  πανικόβλητοι προς όλες τις κατευθύνσεις, *σαν τα ποντίκια, στο πλοίο που φλέγεται.

Αν η ανθρωπότητα θέλει να  επιβιώσει απ’ αυτή την περίοδο της πλανητικής κρίσης, χρειαζόμαστε μια θετική συλλογική εικόνα ενός μέλλοντος βιώσιμου για όλους, που να μας επιτρέπει να εργαστούμε  ως σύνολο για να σχεδιάσουμε  τους στόχους και τις στρατηγικές που θα χτίσουν ένα θετικό μέλλον και όχι  ανοήτως εμπλεκόμενοι σε οικονομικούς πολέμους , οικολογικές καταστροφές, επιδημίες, λιμούς και γενοκτονίες. 

Οι Πράσινες αξίες , ο εναλλακτικός τρόπος ζωής και η έμφαση στην εσωτερική ανάπτυξη, τόσο ψυχολογική όσο και πνευματική, είναι το κλειδί για την αναδυόμενη νέα κουλτούρα. Οι ερευνητές Paul Ray (κοινωνιολόγος)) και Sherry Ruth Anderson (ψυχολόγος) (2.000) υποστηρίζουν ότι  50 εκατομμύρια τους ενήλικες Αμερικανούς  (λίγο πάνω από το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού) μπορεί τώρα να αναγνωρίζονται ως ανήκοντες σ’ αυτήν την κατηγορία και τους ονομάζουν «Cultural Creatives» (Πολιτιστικούς Δημιουργούς ). Είναι  διαμορφωτές της κοινής γνώμης, καθώς και οι εμψυχωτές όλων  τα νέων  κοινωνικών  κινημάτων των τελευταίων 60 ετών, εισάγοντας  νέες αντιλήψεις και πρακτικές. Επιπλέον υπολόγισαν ότι υπάρχουν  80-90.000.000 “Πολιτιστικοί (Φωτεινοί) Δημιουργοί  στην Ευρώπη από το 2.000. Πολλοί διάσημοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, μέσα από το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Σοφίας», έχουν ταχθεί στην εμπροσθοφυλακή αυτού  αναδυόμενου προτύπου.

Το ζητούμενο είναι αυτές οι Φωτεινές ατομικότητες να αρχίσουν να δημιουργούν ένα συνειδητό Φωτεινό Δίκτυο συντονισμένων δράσεων, που θα  οδηγήσουν στον εξανθρωπισμό του πολιτισμού μας.

Γι ‘αυτό πρέπει να αγκαλιάσουμε και να συνεργαστούμε  με τις θετικές τάσεις της εποχής μας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον που δεν θα είναι μόνο βιώσιμο, αλλά επίσης σοφό και όμορφο.

Η Ατραπός του Πνευματικού Ακτιβισμού παρέχει στα άτομα ή στις ομάδες τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ευγενείς ιδιότητες της συμπόνιας, της σοφίας , της δικαιοσύνης, και της ευγνωμοσύνης. Από μόνη της είναι ένα Πνευματικό Σχεδιάγραμμα για τη ζωή, τόσο ατομική , όσο και συλλογική. Μπορούμε να αλλάξουμε τις προοπτικές της πραγματικότητας μέσω της αναζήτησης υπηρεσιών πέραν από τον εαυτό, με την άσκηση των Δώρων της ανιδιοτελούς προσφοράς .

 Ανταποκρινόμενοι  σ΄αυτό το επιτακτικό αίτημα του ακροατηρίου που είναι και ένα γενικότερο κοινωνικό αίτημα σήμερα, και για να συντονιστούμε με το Κύμα Αφυπνιστικής Δράσης που διαχέεται στον πλανήτη, με μια ομάδα φίλων δημιουργήσαμε, το «ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ», μια Κίνηση Πνευματικού Ακτιβισμού, με πρωτότυπη φιλοσοφία και πρόγραμμα. Στηρίζεται στον Πνευματικό Ακτιβισμό και ανοίγει τα πέταλα της  δράσης της σε  οκτώ ακτίνες υπηρεσίας.

Οι βασικές κατευθυντήριες αρχές της «Φωτεινής Δράσης»  είναι οι ακόλουθες:

1)  Από το έχειν στο Είναι. Η πνευματική αφύπνιση των πολιτών είναι η αναντικατάστατη αφετηρία για τη δημιουργία μας αρμονικής και δίκαιης κοινωνίας.

Το Κέντρο βάρος της Νέας κουλτούρας μετατίθεται από την περιουσία στην Ουσία του ανθρώπου.

2) Aπό το εγώ στο Εμείς.

Υπηρετούμε ανιδιοτελώς το γενικό καλό, τόσο εθνικό όσο και παγκόσμιο. Είμαστε όλοι άρρηκτα συνδεδεμένοι μέσω της Ανθρωπότητας που μοιραζόμαστε. Δεν μπορεί να ευημερεί το μέρος όταν υποφέρει το σύνολο. Η θωράκιση του εαυτού μας από τον συλλογικό πόνο αποτρέπει την μεταμόρφωση. Όταν ανοίγουμε την καρδιά μας  στον πόνο του κόσμου, γινόμαστε  το φάρμακο που θεραπεύει τον κόσμο, αλλά και εμάς τους ίδιους.

Η πρότασή μας είναι  λοιπόν, να μετακινηθούμε από τον πνευματικό εγωισμό στον Πνευματικό Ακτιβισμό.

« Εάν ένας αναζητητής της αλήθειας είναι μόνο αναζητητής, δεν θα μπορέσει ποτέ να απελευθερωθεί από το εγώ , γιατί το κέντρο του διαλογισμού του θα είναι πάντα το εγώ του ! Πως μπορώ «εγώ» να γίνω σιωπηλός; Πως μπορώ «εγώ»  να ελευθερωθώ, να φωτιστώ;

…- Τους απαντώ πως όταν ολόκληρος ο κόσμος είναι ανήσυχος και διαταραγμένος, στο μέσον αυτού του γενικού μαρασμού, πως μπορεί ένα «εγώ» να διερωτάται πώς να είναι ήρεμο; Δεν ντρέπονται να ρωτάνε κάτι παρόμοιο; Εάν όλοι πεινούν κι εγώ ζητάω τροφή για μένα , πως θα με χαρακτηρίζατε; »

…Ο Δρόμος προς το Θείο είναι η μετακίνηση από το εγώ στο εσύ. Πρόκειται για μια διεύρυνση της οπτικής για τη ζωή». Όσσο, Work is Love Made Visible «Translating an Enlightened Vision into Action» (Μεταφράζοντας ένα Φωτεινό Όραμα σε πράξη) 1967.

3) Ανάληψη ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Οι συνειδητοποιημένοι και ενεργοί  πολίτες μπορούν να γίνουν  πρωταγωνιστές  της φωτεινής αλλαγής, αν μάθουν  να συνεργάζονται αρμονικά, παρακάμπτοντας τα στενά προσωπικά τους συμφέροντα και τις διχόνοιες .

4) Στοχεύουμε στη δημιουργική πρόταση και όχι στην αντίδραση και τη στείρα αγανάκτηση.

Αντί να καταριέσαι το σκοτάδι άναψε κι εσύ ένα κεράκι, ή τουλάχιστον γίνε ο καθρέφτης που αντανακλά το Φως ! 

5) Εργαζόμαστε για την ειρήνη, μέσω της δικαιοσύνης.

Όταν κυριαρχεί η αδικία η ειρήνη είναι ένας ανέφικτος στόχος. No Justice No Peace.  Οι άνθρωποι χρειάζονται δικαιοσύνη και όχι φιλανθρωπία !

6) Γινόμαστε  εμείς οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Η κοινωνική μεταμόρφωση περνάει αναπόδραστα από την προσωπική μεταμόρφωση….

7) Όπλο μας η ενεργός μη βία. Στον πνευματικό ακτιβισμό “Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα” .Βλέπε εικόνα με το πιστόλι κόμπο  . Αν οι μέθοδοί μας δεν είναι ευγενικές, δεν θα είναι ούτε τα αποτελέσματά μας. Η μία βία είναι το αποτελεσματικό όπλο των δυνατών και όχι των λιπόψυχων.

Ο Martin Luther King έχει πει : «Μην παγιδευτείτε από την απαισιόδοξη θεώρηση της ανθρώπινης φύσης, που δεν αντισταθμίζεται από την  αισιόδοξη που περιλαμβάνει τη θεία του φύση», γιατί αποκόπτεστε από τις θεραπευτικές δυνάμεις της χάριτος».

8) Τα Ανθρώπινα δικαιώματα και Οικουμενικές αξίες πάνω από το κέρδος.

9) Ισορροπία ανθρώπου- φύσης. Σκεφτόμαστε πλανητικά και δρούμε τοπικά, προστατεύοντας το κοινό μας σπίτι, τη Γαία. Οικοσοφία

 10) Σε συνεργασία με άλλες κοινωνικές ομάδες αγωνιζόμαστε για την κατάκτηση της Άμεσης Δημοκρατίας, του μόνου πολιτεύματος που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίζουν οι ίδιοι  για τη ζωή τους. Η Ψηφιακή Άμεση Δημοκρατία μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο εφόδιο των πολιτών.

Ουσιαστικό σημείο στη φιλοσοφία και στην πρακτική μας αποτελεί ο εθελοντισμός και η ανιδιοτέλεια.

«Δίνοντας λαμβάνουμε». Είμαστε μια ομάδα φίλων και συνοδοιπόρων που ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό σκοπό. Ο κοινός στόχος είναι υπεράνω των ατόμων. Δεν υπάρχουν «αξιώματα», αλλά διαφορετικά επίπεδα υπηρεσίας.  Δραστηριοποιούμαστε μέσα από Ομάδες Εργασίας και στα προσεχή σχέδιά μας  περιλαμβάνονται η διοργάνωση δωρεάν σεμιναρίων πνευματικού ακτιβισμού, και ενεργούς μη βίας, η καθιέρωση τακτικού φιλοσοφικού καφενείου και φιλοσοφικών περιπάτων (έχουμε πραγματοποιήσει ήδη τρεις),   συναντήσεις  γνωριμίας και άμεσης επικοινωνίας, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με σχετική θεματολογία,  καθώς και πλήθος άλλων εξειδικευμένων ακτιβιστικών δράσεων.

Στην είσοδο του συμποσίου μας μπορείτε να παραλάβετε το φυλλάδιο με τις βασικές αρχές και γραμμές ενεργοποίησης της «Φωτεινής Δράσης», όπως επίσης και να αφήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας για να σας καλέσουμε στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις  που διοργανώνουμε. 

Αν έχετε βαρεθεί να γκρινιάζετε και να μεμψιμοιρείτε, να βράζετε στην αγανάκτηση, να βυθίζεστε στην απόγνωση ή να μην ξανακοιμηθείτε, υπάρχει τώρα μια πρόταση: Να γίνετε Πνευματικοί Ακτιβιστές , συνδημιουργοί  της Νέας Ανθρωπότητας που ανατέλλει.

Μερικοί  μπορεί να μας χαρακτηρίσουν ονειροπόλους. Τους απαντάμε με μια φράση του John Lennon

 «To όνειρο που ονειρεύεσαι μόνος σου ,

είναι απλά ένα όνειρο,

το όνειρο που ονειρευόμαστε  μαζί

είναι πραγματικότητα» !

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας περιμένουμε να μοιραστούμε το Φωτεινό μας  Όραμα !

 Πηγή:neesmaties.org

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>