Ποια άσκηση ταιριάζει στο δικό μου παιδί;

Ιανουαρίου 03, 2014

Γράφει η Ειρήνη Μπάτη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και personal trainer

Με αφορμή τις διακοπές των Χριστουγέννων οι δρόμοι, τα πάρκα, οι παιδότοποι, οι παιδικές χαρές γέμισαν παιδικές φιγούρες, ευτυχισμένες, γεμάτες όρεξη, χαμόγελα και ενθουσιασμό.

Αναρωτήθηκα πόσα από αυτά τα παιδιά μετά το πέρας των διακοπών θα κλειστούν σπίτι τους και πάλι να ξυπνούν, να πηγαίνουν σχολείο, να διαβάζουν, να κοιμούνται επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοτίβο μέχρι τις επόμενες διακοπές. Απευθύνομαι λοιπόν στους γονείς λέγοντάς τους ότι το παιχνίδι πρέπει να είναι κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών.

Οι δραστηριότητες που μπορούν να διαλέξουν οι γονείς για τους μικρούς μας φίλους ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, τη σωματική διάπλαση, τον ελεύθερο χρόνο και κυρίως τις προτιμήσεις των ίδιων των παιδιών.

Ποια λοιπόν είναι τα δημοφιλέστερα σπόρ, σε ποιες ηλικίες απευθύνονται και ποια χαρακτηριστικά έχουν θα δούμε αμέσως τώρα ώστε να διαλέξουμε το καταλληλότερο για το δικό μας παιδί.

Ομαδικά αθλήματα

Το σημαντικό στοιχείο των ομαδικών αθλημάτων πέρα από την άσκηση και την εκγύμναση που προσφέρουν, είναι η συμβολή που έχουν από τη μία στην εκτόνωση του παιδιού με μια μορφή που μοιάζει με παιχνίδι και από την άλλη στην κοινωνικοποίηση του. Συνήθως κατάλληλη ηλικία θεωρείται αυτή των 5 και πάνω. Κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης εκτός από την εκμάθηση του εκάστοτε αθλήματος τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια της φιλίας, του σεβασμού, της επιμονής, της αυτοπεποίθησης.

Κολύμβηση

Πληθώρα τμημάτων και επιπέδων συναντά κανείς στο συγκεκριμένο άθλημα, έχοντας τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τα παιδιά ακόμα και από τη βρεφική τους ηλικία. Ιδανική μορφή άσκησης η οποία δεν επιβαρύνει το σκελετό κατά την ανάπτυξη, δεν τραυματίζει, γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τένις

Ένα από τα ιδανικότερα αθλήματα γιατί έχει το προτέρημα ότι μαθαίνοντας το κάποιος μπορεί από τα 4 (αυτή θεωρείται ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί) μέχρι και τα 104 του χρόνια να παίζει! Εξασκεί σώμα και μυαλό ταυτόχρονα, απαιτεί συγκέντρωση, έλεγχο, παρατηρητικότητα και όσο μικρότερος ξεκινάει κάποιος, τόσο καλύτερα και ευκολότερα αφομοιώνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Πολεμικές τέχνες

Αν και πολλοί γονείς έχουν ενδοιασμούς, ίσως να βοηθήσω λέγοντας ότι οι πολεμικές τέχνες αναπτύχθηκαν ως μορφές άμυνας και όχι επίθεσης. Ενδεικτική ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί θεωρείται τα 4 χρόνια και οι βασικές δεξιότητες που διδάσκονται αρχικά είναι η ισορροπία, η αντίληψη του χώρου, ο συγχρονισμός των κινήσεων. Τα αθλήματα αυτά εκτός από τα σωματικά οφέλη τα χαρακτηρίζουν και τα πνευματικά γιατί η ίδια η προπόνηση περιλαμβάνει την ευγένεια και την πειθαρχία, την επιμονή και τον αυτοέλεγχο. Μπορεί να βρισκόμαστε στα μέσα σχεδόν της σχολικής χρονιάς αλλά ακόμα και τώρα μπορείτε να βρείτε τι ταιριάζει στο δικό σας παιδί και να του το κάνετε δώρο για τη νέα χρονιά μαζί με αυτό του Άη Βασίλη!!!!

Καλή χρονιά με υγεία και δημιουργία!!!

About AuthorΤα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;