«Πράσινες» δράσεις που μας εμπνέουν!

Ιουνίου 05, 2013
inspiregreenprty

Freedigital photos

Δράση για τον τερματισμό της υπεραλίευσης διοργανώνουν την Τετάρτη 5 Ιουνίου το MedAsset και η ΣΤΑΣΥ ΑΕ στις 10.00-13.00 στη στάση του τραμ «Αγγέλου Μεταξά» στη Γλυφάδα. Επιβατικό κοινό και διερχόμενοι θα ενημερωθούν από εθελοντές της οργάνωσης να συμμετάσχουν στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία Paint-a-Fish, ζωγραφίζοντας πολύχρωμα ψάρια τα οποία θα προστεθούν στο εικονικό αλιευτικό απόθεμα της εκστρατείας στην ιστοσελίδα paintafish.org.

Για την ευαισθητοποίηση του επιβατικού κοινού σε τραμ, ΗΣΑ και μετρό, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ προβάλλει για δεύτερη συνεχή χρονιά στις οθόνες των σταθερών συγκοινωνιών το κοινωνικό μήνυμα του MEDASSET «Εσύ Καταλαβαίνεις τη Διαφορά. Η Χελώνα Όχι».

Παράλληλα, η ΣΤΑΣΥ έχει προγραμματίσει άλλες δύο δράσεις στον σταθμό «Σύνταγμα» του μετρό. Την Τετάρτη από τις 10.00 ως τις 14.00 η κοινωνική ανθρωπολόγος, συγγραφέας, εικαστικός και instructor «Origami» Μυρτώ Δημητρίου θα καλεί τους διερχόμενους επιβάτες να συμμετάσχουν στην κατασκευή χάρτινων δημιουργιών, με θέματα που σχετίζονται με τα μέσα σταθερής τροχιάς, το ποδήλατο και το περιβάλλον. Από τις 5 ως τις 9 Ιουνίου στο ίδιο μέρος θα φιλοξενηθεί το έργο-εγκατάσταση «Ποιητικές Διαδρομές» του ζωγράφου Ηλία Παπανικολάου. Το θέμα του είναι «Εναλλακτική Μετακίνηση – Περιβάλλον» στο οποίο δώδεκα καμβάδες μετατρέπονται σε δώδεκα βαγόνια, που τα διαπερνά μια σειρά ποδηλάτων.

Δράσεις «πράσινης» ενημέρωσης

Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επέλεξαν συμβολικά η Περιφέρεια Αττικής και το GRECOFESTIVAL για την επίσημη έναρξη του 1ου μουσικού φεστιβάλ για το περιβάλλον στη χώρα μας. Στην εναρκτήρια εκδήλωση που θα γίνει στο Πεδίον του Άρεως θα παρουσιαστούν το επίσημο τραγούδι του φεστιβάλ με τίτλο «Το ταξίδι της ευθύνης», η αφίσα καθώς και το σύνολο της καμπάνιας την οποία επιμελήθηκαν σπουδαστές διαφόρων ειδικοτήτων του ΙΕΚ Ακμή. Τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης, η οποία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, θα φροντίσουν οι MUFFINS και δύο συγκροτήματα σπουδαστών του ΙΕΚ.

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με την ΚΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και με τη βοήθεια εθελοντών που πιστεύουν ότι «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολιτισμός». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα καθαρισμού αρχαιολογικών χώρων ξεκινώντας από την Τετάρτη στις 7.30 το πρωί από τις Αστικές Πύλες στην είσοδο της πόλης. Ακολουθεί την Πέμπτη το Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο του Πειραιά, την Παρασκευή θα καθαριστεί η πλατεία Τερψιθέας και, τέλος, το Σάββατο το Κονώνειο Τείχος. Το ραντεβού καθημερινά δίδεται στις 7.30 το πρωί.

Μαθητές από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης καλούνται να παραδώσουν «Μια ζωγραφιά, ένα μήνυμα» στον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γεώργιο Τσαμασλή καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις για το περιβάλλον. Την εκδήλωση διοργανώνει την Τετάρτη 5 Ιουνίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 18.00 στους κήπους της Περιφέρειας (Βασιλίσσης Όλγας 198).

Εκεί τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μαγειρέψουν βιολογικά προϊόντα με τον σεφ Ευτύχη Μπλέτσα, ενώ θα μάθουν να σκιτσάρουν το περιβάλλον με τον σκιτσογράφο Δημήτρη Νικολαΐδη. Επίσης ειδικοί θα ενημερώσουν τους μαθητές για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση, ενώ θα μάθουν πώς γίνεται η διαχείριση μπαταριών σε ειδικούς κάδους, όπου θα μπορούν να τοποθετήσουν τις παλιές μπαταρίες που έχουν στο σπίτι.

Σε συμβολικό καθαρισμό παραλιών θα προχωρήσουν πολλοί παραθαλάσσιοι δήμοι σε συνεργασία με σχολεία για να θυμίσουν με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ότι μπορούμε οι ίδιοι να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον. Έτσι, ο Δήμος Χανίων διοργανώνει σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και τα δημοτικά σχολεία της πόλης τον καθαρισμό της παραλίας των Αγίων Αποστόλων. Οι μικροί μαθητές θα φιλοτεχνήσουν πινακίδες με συνθήματα και ζωγραφιές για την καθαριότητα των ακτών.

Με μια εκδήλωση στον Υγρότοπο της Βραυρώνας από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κλείνουν οι εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013. Το ραντεβού δίδεται από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνας. Το πρόγραμμα της ημέρας θα περιλαμβάνει υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας, περιήγηση, περιβαλλοντικά παιχνίδια και απελευθέρωση πουλιών.Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>