Θέατρο Κοινωνικής Δράσης & Βιωματικό Εργαστήρι Φυσικής Αναπνοής

Δεκεμβρίου 31, 2016

 

Πρόγραμμα Θεάτρου Κοινωνικής Δράσης

Ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ
Αίθουσα Θάλεια 2,
Σάββατο 7 Ιανουαρίου, 21:00 – 22:00

Το ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ δεν προσφέρει μόνο μια θεατρική παράσταση στο κοινό, αλλά με αφορμή τη θεατρική παράσταση, θέλει να αναδείξει και να προβάλλει τις κοινωνικές ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί. Είναι μια ανοικτή θεατρική πλατφόρμα, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο στα προβλήματα της σύγχρονης γυναίκας, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια.

Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα των πόλεων που δημιουργήθηκε τις δεκαετίες ’70, ’80, ’90 σε συνδυασμό με την πολιτισμική και οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, ανέδειξαν τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η γυναίκα τόσο σε επίπεδο σχέσεων όσο και σε εργασιακό επίπεδο.

Μέσα από μια θεματική, που προσεγγίζει τις ανησυχίες και τις προκλήσεις της σύγχρονης γυναίκας, τα θεατρικά έργα που έχουν γραφτεί από σύγχρονους ισπανούς δραματουργούς, έρχονται να προσφέρουν εκείνο το ερέθισμα που θα συνδράμει στην ανάδειξη των νέων κοινωνικών καταστάσεων στη σύγχρονη κοινωνία. Βασικός πόλος στο Φεστιβάλ Ισπανικού Θεάτρου αποτελούν τα έργα που προσεγγίζουν τη θεματική των καταστάσεων βίας και καταπίεσης της γυναίκας και γενικά των συνθηκών καταπίεσης των ανθρώπων.

Στυλ Ροδαρέλης, Σκηνοθέτης-Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Τ.Θ.Σ

Η συμμετοχή περιλαμβάνει δυο μέρη διάρκειας 60 λεπτών συνολικά.

Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστούν θεατρικά έργα από το ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σε κοινωνικά θέματα και συγκεκριμένα στη βία κατά των γυναικών.

Στο δεύτερο μέρος η ερευνήτρια φωνητικό-κινησιολογικής συμπεριφοράς, θα παρουσιάσει συγκεκριμένες διαδραστικές-βιωματικές ασκήσεις που θα βοηθήσουν στη σωστή εκφορά της αναπνοής και του λόγου.

Πρώτο μέρος: Θεατρικές Παραστάσεις

Τα Θεατρικά έργα που θα παρουσιαστούν:

“Το ξαπλωμένο κορίτσι” της Αντωνία Μπουένο Μινγκαλιόν
    ερμηνεύει: Χριστιάνα Κυρίτση – σκηνοθεσία: Έλενα Μαχφούζ.
“Η εμμονή της εικόνας”, του Ραούλ Ερνάντεθ Γκαρίδο
    Ερμηνεύουν: Αδριανός Γκιζέλης, Εύα Αγραφιώτη, χορογραφία- χορός Ιωάννα Πάσαρις, Σκηνοθεσία: Στυλ Ροδαρέλης
“Στα δυο Μέτρα”, του Λουής Φερνάντο ντε Χουλιάν
    Ερμηνεία Βαλέρια – Georges Γερανάκης, Χορογραφία Ιωάννα Πάσαρις– σκηνοθεσία: Στυλ Ροδαρέλης

“Άκουσέ με”, της Εύα Ιμπέρνια
    ερμηνεύουν Νάγη Παρασκευοπούλου, Georges Γερανάκης
“Όλες ονομάζονται Μόνικα”, του Λουής Φερνάντο ντε Χουλιάν
    ερμηνεύει Εύα Αγραφιώτη, Σκηνοθεσία: Στυλ Ροδαρέλης

 

Δεύτερο μέρος: Βιωματικό Εργαστήρι Φυσικής Αναπνοής με τη Μελετέα Φωτεινή.

Προσέγγιση στη Φυσική Αναπνοή

Η φωνή είναι το μέσον που μας επιτρέπει να εκδηλώσουμε την φυσική, συναισθηματική και διανοητική μας υπόσταση. Η τονικότητα της φωνής είναι συνδεδεμένη με την αναπνοής μας, δηλαδή με τον τρόπο που αναπνέουμε. Η μπλοκαρισμένη αναπνοή, δεν είναι τίποτα άλλο, από μια εσφαλμένη αναπνευστική συνήθεια. Πρωταγωνιστικό ρόλο στον μηχανισμό της αναπνοής, παίζει το διάφραγμα, όπου είναι ο βασικός μυς της αναπνοής. Όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο γεγονός, θα παρατηρήσουμε ότι παίρνουμε μια βαθιά ανάσα (εισπνοή). Όταν ο εγκέφαλος χρειάζεται οξυγόνο, συνήθως χασμουριόμαστε βαθιά (εισπνοή – εκπνοή).

Εκπαιδεύοντας από την αρχή τον μηχανισμό της αναπνοής, το διάφραγμα αποκτά πάλι την ελαστικότητά του, όπως όταν είμαστε παιδιά. Όταν οξυγονώνεται, και αιματώνεται ο οργανισμός, διαπιστώνουμε ότι έχουμε αύξηση της ενέργειας, απελευθερώνονται τα συναισθήματα, οι φοβίες και μέσα από αυτή την μυϊκή χαλάρωση, απαλείφεται η σωματική κούραση, έχουμε αίσθηση ευεξίας, που οδηγεί σ’ εκπληκτικές αλλαγές τόσο στην σκέψη όσο και στα συναισθήματα μας. Επιπλέον μας βοηθά να επανασυνδεθούμε με τον βαθύτερο και αληθινό εαυτό μας. Η ολοκληρωμένη κίνηση του διαφράγματος, μέσα από την ισορροπημένη και αρμονική εισπνοή και εκπνοή, η φωνή μας πάλλεται αβίαστα και ξεκούραστα. Αυτή η διαδικασία δόνησης που δημιουργείται, συντονίζει και το υπόλοιπο μυϊκό σύστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «χαλαρό σώμα» και ένα «λυμένο μυαλό».

Η αναζήτηση της Φυσικής Αναπνοής, περιλαμβάνει τεχνικές χαλάρωσης του διαφράγματος και των συσπαστικών και αντι-συσπαστικών μυών της γλώσσας και του προσώπου, που βοηθούν στην εισαγωγή του αέρα στους πνεύμονες και την αβίαστη δημιουργία του ήχου. Αυτό επιτυγχάνεται, απελευθερώνοντας την δύναμη της μορφοποίησης του φυσικού τόνου του σώματός, σε συνδυασμό με τον ατομικό αναπνευστικό ρυθμό και μηχανισμού αυτο-ίασης. Επίσης εξετάζονται οι τεχνικές βιο-ανάδρασης (bio-feedback), οι οποίες όταν εφαρμόζονται στην μυϊκή χαλάρωση, οδηγούν στην γνώση της πραγματικής χαλάρωσης.

Που3ο  InspireYourLife Forum by MoneyShowAthens Hilton, αίθουσα Θάλεια ΙΙ, επίπεδο πισίνας

Πότε: 7 Ιανουαρίου 2017, 21:00-22:00

Είσοδος: ελεύθερη

Εισηγήτρια:  Φωτεινή Μελετέα, Ηθοποιός, ερευνήτρια φωνητικό-κινησιολογικής συμπεριφοράς.

Σχετικά με το ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η θεατρική πλατφόρμα ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (Θ.Κ.Δ.) στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολα στα προβλήματα της σύγχρονης γυναίκας τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια. Το Θ.Κ.Δ. δεν προσφέρει μόνο μια θεατρική παράσταση στο κοινό, αλλά με αφορμή τη θεατρική παράσταση, θέλει να αναδείξει και να προβάλλει τις κοινωνικές ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί. Μέσα από μια θεματική, που προσεγγίζει τις ανησυχίες και τις προκλήσεις της σύγχρονης γυναίκας τα θεατρικά έργα που έχουν γραφτεί από σύγχρονους ισπανούς δραματουργούς, έρχονται να προσφέρουν εκείνο το ερέθισμα που θα συνδράμει στην ανάδειξη των κοινωνικών καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, τόσο σε επίπεδο σχέσεων όσο και σε εργασιακό.
Το 2014 πρωτοπαρουσιάστηκε το έργο της ισπανίδας δραματουργού Αουρόρας Ματέος «Άρθρο 153» στο Α’ Μαραθώνιο Σύγχρονου Ισπανικού Θεάτρου που πραγματοποιήθηκε ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΑΝΟΝ στο Ναύπλιο, με παρουσία της ισπανίδας δραματουργού. 
Το 2015 (22 Νοεμβρίου) στο DIVANI CARAVEL συμμετείχε 7º Therapy Planet Festival με το Βιωματικό Εργαστήρι «Τα κλειδιά της Φυσικής Αναπνοής» Φωτεινή Μελετέα – Στυλ Ροδαρέλης.
Το 2016 (27-28 Φεβρουαρίου) στο DIVANI CARAVEL συμμετείχε στο Festival Woman 2day το Θ.Κ.Δ. παρουσίασε το έργο «Άρθρο 153» της Αουρόρας Ματέος και ακολούθησε Βιωματικό Εργαστήρι «Φυσική αναπνοή και ρόλος» Φωτεινή Μελετέα – Στυλ Ροδαρέλης.
Το 2016 (5-6 Μαρτίου) στη ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του Δήμου Αθηναίων στο Alterscope Festival με το Βιωματικό Εργαστήρι «Αυτοσχεδιασμός, αναπνοή, κίνηση και ρόλος» Φωτεινή Μελετέα – Στυλ Ροδαρέλης 
Το 2016 (3-4 Δεκεμβρίου) στο θέατρο ΕΝΑΣΤΡΟΝ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ παρουσιάστηκαν τα έργα Το ξαπλωμένο κορίτσι της Αντωνία Μπουένο, Η εμμονή της εικόνας του Ραούλ Ερνάντεθ, Στα δυο Μέτρα του Λουής Φερνάντο ντε Χουλιάν, Άκουσέ με της Εύα Ιμπέρνια, Όλες ονομάζονται Μόνικα, του Λουής Φερνάντο ντε Χουλιάν 
Το 2016 (7 Δεκεμβρίου) στο ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ συμμετείχε στο Metro Stages όπου παρουσιάστηκαν τα έργα Το ξαπλωμένο κορίτσι της Αντωνία Μπουένο, Η εμμονή της εικόνας του Ραούλ Ερνάντεθ, Στα δυο Μέτρα του Λουής Φερνάντο ντε Χουλιάν, Όλες ονομάζονται Μόνικα, του Λουής Φερνάντο ντε Χουλιάν.

 

Βιογραφικά στοιχεία

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΡΟΔΑΡΕΛΗΣ έχει βασικές θεατρικές σπουδές στο INSTITUT DEL TEATRE και μεταπτυχιακές στο AUTÓNOMO UNIVERSIDAD DE BARCELONA στην Ισπανία. Είναι σκηνοθέτης-σκηνογράφος, μεταφραστής και θεωρητικός θεάτρου. Έχει διδάξει στο V.S.A. HELLAS, στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα, σε Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης, Δ. Φωτειάδη, ΑΡΧΗ, ΙΑΣΠΙΣ, Κ.Ε.Α. και από το 2004 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών με γνωστικό αντικείμενο το Ισπανικό θέατρο. Είναι εκπαιδευτής της Ολιστικής Υποκριτικής. Έχει ιδρύσει τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΑΣΠΙΣ και τις θεατρικές πλατφόρμες ΝΕΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ και ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ με τις οποίες συμμετέχει σε Φεστιβάλ και εκδηλώσεις, προσφέροντας εναλλακτικές προσεγγίσεις σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα. 

Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΕΛΕΤΕΑ δραστηριοποιείται στις εναλλακτικές θεραπείες τα τελευταία είκοσι χρόνια. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «ΑΡΧΗ». Έχει παίξει στο Θέατρο, τον Κινηματογράφο, την Τηλεόραση και έχει πάρει μέρος σαν σκηνοθέτης σε διάφορα Φεστιβάλ. Παράλληλα χρησιμοποιείται η φωνή της σε Ντοκιμαντέρ και Διαφημιστικά spots. Η διδακτική της εμπειρία καλύπτει όλες τις βαθμίδες της θεατρικής εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας τη φυσική λειτουργία της αναπνοής και τους φυσικούς ήχους και κινήσεις του σώματος. Η μέθοδος που χρησιμοποιεί, βασίζεται στην επανεκπαίδευση της λειτουργίας της φυσικής αναπνοής και κίνησης. Είναι μέλος της Ομάδας Έρευνας της Αρχαίας Ελληνικής Όρχησης της Δώρας Στράτου. Το εργαστήριο που θα παρουσιάσει αποτελεί μέρος αυτής της μεθόδου.

 

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>