Προσεγγίζοντας το θεϊκό

Σεπτεμβρίου 16, 2013

Γράφει η Μαρία Παγκάλου, διεθνής πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής (Ατλάντα 1996), αρχιτέκτονας και μαθήτρια στο διαλογισμό της RajaYogα στο Πνευματικό Κέντρο Brahma Kumaris www.brahmakumaris.gr

Η γνήσια θεϊκότητα, στην απαρχή πολλών παραδόσεων ή θρησκειών, συνδέεται συχνά με το αίσθημα της ελευθερίας. Μίας ελευθερίας που προκύπτει μέσα από την πνευματική αναζήτηση και τη λήψη απαντήσεων σε αέναες ερωτήσεις ενός “ανήσυχου” πνεύματος, ενός ταξιδιώτη που προσπαθεί να ησυχάσει μέσα από την περιπέτεια της ζωής.

Η ελευθερία είναι ένα έμφυτο ατομικό δικαίωμα και η κατάχρησή της  έχει ως παράγωγο τη λύπη. Συνήθως ξεχνάμε ότι είμαστε απόλυτα ελεύθεροι να επιλέγουμε, ενώ άλλες φορές θέτουμε την προσωπική μας ελευθερία πάνω από τις ενέργειες που εξασφαλίζουν το κοινό καλό. Πώς μπορούμε να εξαλείψουμε τον εσωτερικό αποπροσανατολισμό ή σύγχυση; Πώς μπορούμε να ελευθερωθούμε προσεγγίζοντας το θεϊκό ή ακόμα και τον Θεό;

Είναι σημαντικό να εξερευνούμε τον εαυτό μας στο βάθος της σιωπής και να τον ενθαρρύνουμε να κάνει την κάθε γνώση κτήμα του. Κατανοώντας τα πράγματα μέσα από το προσωπικό μας πρίσμα, το περιθώριο για αμφιβολίες ή για τυφλή πίστη ελαχιστοποιείται. Παράλληλα, νιώθουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση για να ξεκινήσουμε το διάλογο με τον εαυτό και να εμπεδώνουμε το κάθε θετικό συναίσθημα που μας προσφέρουν οι απαντήσεις ή τα σινιάλα της ίδιας της ζωής.

Στο επόμενο στάδιο, επιτρέπουμε στην αλλαγή να ξεκινήσει τη δική της ζύμωση. Μοναδική προϋπόθεση; Μία ευγενική και ειλικρινής καρδιά. Δε χρειάζεται να βασανίζομαι γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αδυναμίες. Μπορώ να τις αναγνωρίσω, να τις αποδεχθώ και να κινηθώ προς την ελευθερία,  έχοντας απλά υπόψη πως ο εσωτερικός διάλογος θα επιφέρει την απλοποιημένη επεξήγηση της εμπειρίας μου και στους άλλους. Γιατί στο κάτω κάτω της γραφής, υπάρχουμε για να μοιραζόμαστε την ομορφιά του είναι μας.

Τα 3 βήματα για να προσεγγίσουμε το θεϊκό:

1. Χαλαρώνω σώμα και πνεύμα

Με απλές και γαλήνιες σκέψεις, υπενθυμίζω στον εαυτό μου την εσωτερική του ελευθερία. Συλλογίζομαι τί μπορεί να σημαίνει αυτή η γνώση – παραδοχή για μένα προσωπικά.

2. Συζητώ με τον εαυτό

Ξεκινώ να εξερευνώ το πώς νιώθω, το πώς θα ήθελα να νιώθω και να υπενθυμίζω στον εαυτό την ελευθερία της επιλογής που θα κάνει την παραπάνω γνώση “κτήμα μου”.

3. Μοίρασμα με τους γύρω μου.

Το “κτήμα μου” παράγει όμορφους καρπούς που με την ψυχική μου ωρίμανση, είμαι έτοιμος/η να τους μοιραστώ ανιδιοτελώς με όλους.

Είμαι μία γαλήνια ψυχή…

 Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>