Πως γίνεται η αυτοεξέταση για τον καρκίνο μαστού! Βίντεο

Οκτωβρίου 17, 2014

Ο καρκίνος του στήθους αντιμετωπίζεται με επιτυχία, όσο πιο γρήγορα ανιχνεύεται. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συστήνουν οι γυναίκες άνω των 20 ετών να αυτοεξετάζονται σε μηνιαία βάση, για τον εντοπισμό πιθανών ογκιδίων και άλλων μεταβολών. Να σημειωθείε δώ ότι ο μήνας αυτός είναι αφιερωμένος στην πρόληψη καρκίνου του μαστού.

Διαδικασίες Αυτοεξέτασης

Στο μπάνιο: Σηκώστε ψηλά το δεξί σας χέρι και με το αριστερό ψηλαφίστε το στήθος και τη μασχάλη σας με απαλές κυκλικές κινήσεις. Πιέστε ελαφρά τη θηλή και ελέγξτε αν βγάζει υγρό.

Επαναλάβετε τη διαδικασία και στο άλλο στήθος.

Στον καθρέφτη: Τοποθετήστε τα χέρια στα πλευρά σας και ελέγξτε το στήθος σας για διαφορά στο χρώμα και το μέγεθος ή για ραβδώσεις στην επιδερμίδα. Επαναλάβετε, τοποθετώντας τα χέρια σας πρώτα στους γοφούς, πιέζοντας ώμους και αγκώνες για να ενεργοποιήσετε τους μυς του στήθους και στη συνέχεια βάζοντας τα χέρια πίσω από το κεφάλι.

Ξαπλωμένη: Ξαπλώστε, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από το δεξί σας ώμο και το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι. Εξετάστε το στήθος και τη μασχάλη σας με απαλές κυκλικές κινήσεις. Πιέστε απαλά τη θηλή και ελέγξτε αν βγάζει υγρό.

Επαναλάβετε τη διαδικασία και για το αριστερό στήθος.

Αν εντοπίσετε ένα μικρό ογκίδιο, μην πανικοβληθείτε. Έχετε υπόψη σας ότι 8 στα 10 δεν είναι καρκινογόνα.

Το σημαντικότερο είναι να μην το αμελήσετε και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 Δείτε εδώ το βίντεο:

Πηγές: Η Μόδα Πολεμά τον Καρκίνο του Στήθους (FTBC) http://www.ftbc.gr/

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>