Πως να πλύνετε αποτελεσματικά τα χέρια σας και να απομακρύνετε τα μικρόβια!

Μαρτίου 01, 2020

Ένας από τους γρηγορότερους τρόπους να εξαπλωθεί μια ασθένεια είναι με την άμεση επαφή! Κατά τη διάρκεια της ημέρας αγγίζουμε πληκτρολόγια, πόμολα και ανταλλάσουμε χειραψίες. Ενώ  είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας να έχουμε ένα ορισμένο ποσοστό μικροβίων στο σώμα μας (και αυτό γιατί έτσι ενισχύουμε την ανοσία σε διάφορες ασθένειες), θα πρέπει ωστόσο να τηρούμε απλές πρακτικές καλής υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών μας για να εμποδίζουμε την εξάπλωση επικίνδυνων και ανεπιθύμητων ασθενειών!

Ερευνητές στο Michigan State University έκαναν μια μελέτη για να διαπιστώσουν το ποσοστό των ανθρώπων που πλένουν τα χέρια τους στην πραγματικότητα, μετά τη χρήση τουαλέτας. Ενεργώντας σαν να γράφουν  μηνύματα σε διάφορους δημόσιους χώρους  στα  κινητά τηλέφωνα τους, οι ερευνητές στην πραγματικότητα  κατέγραφαν τα ευρήματά τους.

Τι έδειξε η έρευνα;

 
Από τα  3.749 άτομα  που βγήκαν από την τουαλέτα, το  66,9% από αυτούς χρησιμοποίησαν σαπούνι, το 23% έβρεξαν τα χέρια τους μόνο με νερό και το  10,3% δεν τα έπλυνε καθόλου! Από τα αποτελέσματα της μελέτης, μόνο το 5,3% των ατόμων ξόδεψε 15 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο, στο πλύσιμο των χεριών τους, το οποίο είναι και το κατάλληλο χρονικό διάστημα για να σκοτωθούν τα επιβλαβή βακτήρια.

Η έρευνα αυτή υποδηλώνει το σημαντικό πρόβλημα που ανακύπτει  από την ελλιπή σημασία που δίνεται στο πλύσιμο των χεριών. Σύμφωνα με τo Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το πλύσιμο των χεριών είναι το πιο αποτελεσματικό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών.

 

Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος για να πλύνουμε τα χέρια μας και να  πετύχουμε τη μείωση των μικροβίων;

Θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τουλάχιστον για 20 συνολικά δευτερόλεπτα. Και όχι μόνο τις παλάμες, αλλά και το πίσω μέρος των χεριών, ακόμα και κάτω από τα νύχια. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσετε την πιθανότητα θανάτωσης σχεδόν όλων των επιβλαβών βακτηρίων στα χέρια σας, διασφαλίζοντας ότι τα βακτήρια και οι πιθανές ακόλουθες ασθένειες δεν θα εξαπλωθούν σε άλλα άτομα.

Και θυμηθείτε: Αν δεν κατορθώσατε μέσα στην ημέρα να είστε τυπικοί με την παραπάνω διαδικασία, το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο, πιείτε μία δόση υγρού ροφήματος προβιοτικών που θα εξουδετερώσει τα παθογόνα μικρόβια που εγκαταστάθηκαν στο έντερό σας όταν φάγατε κάτι με γυμνά άπλυτα χέρια.

 Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>