Πως οι οι φυτικές ίνες μειώνουν την όρεξη;

Αυγούστου 26, 2014

Η κατανάλωση φυτικών ινών, οι οποίες όπως υποδηλώνει και το όνομά τους περιέχονται σε τροφές φυτικής προέλευσης, φαίνεται να επιδρά στα κέντρα ελέγχου της πείνας στον εγκέφαλό μας. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η έρευνα Βρετανών επιστημόνων του Πανεπιστημίου Imperial του Λονδίνου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, έρχονται να επιβεβαιώσουν για ακόμη μια φορά τον ισχυρισμό πως το έντερό μας είναι ο δεύτερος εγκέφαλός μας και πως η επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου παίζει πρωταρχικό ρόλο στην διατροφή μας και στην ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε.

Οι φυτικές ίνες αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια τα οποία βρίσκονται στο έντερό μας. Όταν τα εντερικά βακτήρια «φάνε» τις φυτικές παράγουν μία ουσία η οποία ονομάζεται οξικό άλας και η οποία αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο μελέτης της Βρετανικής ομάδας. Στο πρώτο στάδιο οι επιστήμονες παρατήρησαν πως ποντίκια τα οποία λάμβαναν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και φυτικές ίνες (και συγκεκριμένα ινουλίνη η οποία περιέχεται σε τρόφιμα όπως η μπανάνα, η αγκινάρα και το κρεμμύδι) έτρωγαν λιγότερο, και κατ’ επέκταση πήραν λιγότερα κιλά, σε σχέση με ποντίκια τα οποία διατρέφονταν με μεγάλη ποσότητα λιπαρών αλλά χωρίς φυτικές ίνες.

Προχωρώντας την έρευνά τους ένα βήμα παρακάτω οι μελετητές  διαπίστωσαν πως το οξικό άλας είναι εκείνο το οποίο ευθύνεται για την μειωμένη πρόσληψη τροφής που αντιστοιχούσε στη δίαιτα με την πληθώρα φυτικών ινών. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες αναλυτικές μεθόδους η επιστημονική ομάδα απέδειξε πως το οξικό άλας μεταφέρεται από το έντερο, στο υποθάλαμο του εγκεφάλου όπου ενεργοποιεί συγκεκριμένους μηχανισμούς που μειώνουν την όρεξη. Η έρευνα αυτή φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο για νέους τρόπους ελέγχου του αισθήματος της πείνας μέσω συστατικών που περιέχονται στις τροφές.

Υπολογίζεται πως στην παλαιολιθική εποχή ο άνθρωπος κατανάλωνε περίπου 100 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ στον σύγχρονο δυτικό κόσμο η μέση ποσότητα φυτικών ινών που λαμβάνουμε ημερησίως είναι 15 γραμμάρια. Οι φυτικές ίνες είναι συστατικά των  φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων και των προϊόντων ολικής άλεσης. Χωρίζονται στις διαλυτές και στις αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές απορροφούν νερό και δημιουργούν ένα τζελ στο στομάχι μας επιβραδύνοντας την πέψη. Περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά όπως τα μήλα, τα εσπεριδοειδή και τα καρότα, αλλά και στη βρώμη, στους ξηρούς καρπούς και στα όσπρια Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν διαλύονται στο νερό και προσδίδουν όγκο στα κόπρανα. Τις βρίσκουμε σε προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, πράσινα φασόλια, κουνουπίδι, πατάτες και άλλα πολλά.

 Τα οφέλη των φυτικών ινών στην υγεία μας είναι αποδεδειγμένα:

- Οι φυτικές ίνες- και κυρίως οι αδιάλυτες- βοηθούν στην συχνότητα των κενώσεων, με άλλα λόγια είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για άτομα με δυσκοιλιότητα.

- Συμβάλλουν στην γενικότερη υγεία του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων, ενώ παράλληλα αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου.

-Μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης- και κυρίως οι φυτικές ίνες οι οποίες περιέχονται στα φασόλια και τη βρώμη.

-Βελτιώνουν τις τιμές του ζαχάρου, επιβραδύνοντας την απορρόφηση της «ζάχαρης» στο έντερό. Αυτό αφορά κυρίως τις διαλυτές φυτικές ίνες.

-Βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε το στομάχι μας γεμάτο. Όπως όμως είδαμε στο κομμάτι αυτό οι φυτικές ίνες φαίνεται να διαθέτουν ιδιότητες πέρα από εκείνες που μας ήταν μέχρι τώρα γνωστές, επιδρώντας στους πολύπλοκους μηχανισμούς της όρεξης στον εγκέφαλό.

Πηγή:healthview.gr

Για να αποκομίσετε τα παραπάνω οφέλη των φυτικών ινών συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση τους. Το Inspireyourlife.gr και η Health Boutique προτείνουν:

- Το K-BioGreen  μια πλήρης, μοναδική καλά ισορροπημένη θρεπτική βιολογική τροφή. Αποτελείται από 58 επιλεγμένες βιολογικές τροφές,  όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, λαχανικά, φύκια , bifido-βακτήρια και ένζυμα τροφίμων για τον καθαρισμό, την αποτοξίνωση, την ανανέωση και την αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος.

- Συμπυκνωμένο χυμό από χλωροφύλλη του φυτού αλφάλφα. Η αλφάλφα επιλέγεται επειδή περιέχει 4 φορές περισσότερη χλωροφύλλη από τα άλλα λαχανικά. Οι ρίζες της αναπτύσσονται βαθιά μέσα στο χώμα και απορροφούν μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο κ.λπ. Μία κουταλιά της σούπας χλωροφύλλη αλφάλφα ισοδυναμεί με κατανάλωση 1 κιλού πράσινων λαχανικών. Αποτελεί έτσι μια πλούσια φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση και διατήρηση της καλής υγείας.

- Vita Biosa probiotic – Οργανικό ρόφημα προβιοτικών σε απόσταγμα επιλεγμένων βοτάνων. Η άμυνα του οργανισμού εξαρτάται κατά 70% από την υγιή κατάσταση της εντερικής χλωρίδας. Μέσα στο σώμα μας, κυρίως στο έντερο, συμβιώνουν μαζί μας 1.000 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί. Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στα φιλικά βακτήρια (προ-βιοτικά που προάγουν τη ζωή) και στα παθογόνα. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει πως, όταν κυριαρχούν τα προβιοτικά στο πεπτικό σύστημα βελτιώνονται οι λειτουργίες του εντέρου και ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα προβιοτικά Vita Biosa επιβιώνουν μέσα στα έντερα, παραμένουν ενεργά και καθώς πολλαπλασιάζονται επικοινωνούν με τα εντερικά κύτταρα. Δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον στο έντερο κι έτσι εμποδίζεται η ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων. Το εντερικό σύστημα διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στην ευημερία και υγεία μας διότι το 70 έως 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι εγκατεστημένο εκεί.

- Το Vibracell® Μια φυσική πηγή ενέργειας για εξαιρετική ενέργεια και ζωτικότητα:

- Πολυβιταμίνες σε συμπυκνωμένη υγρή μορφή, συγκεντρωμένες από φρούτα, λαχανικά, φυτά και βότανα.

- 100% φυσικό. Χωρίς χημικά πρόσθετα, συντηρητικά, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και βαρέα μέταλλα. Συστατικά πιστοποιημένα και βιολογικής προέλευσης.

- Αποτέλεσμα έρευνας 10 ετών, εμπειρίας και ανάπτυξης, γιατρών και διατροφολόγων.

- Η ημερήσια δόση των 10ml, σας δίνει όλες τις βιταμίνες 100% της ημερήσιας δόσης (Η.Σ.Δ.)

- Εμπλουτισμένο με L-καρνιτίνη, συνένζυμο Q10, βασιλικό πολτό, πρωτόγαλα (από γάλα γαϊδούρας), σελήνιο, μαγνήσιο, 47 δραστικά συστατικά συνολικά!

- Η απορροφητικότητα του είναι 100% διότι είναι σε ΥΓΡΗ φυσική μορφή με ζωντανά ένζυμα.

- Προσφέρει ζωτικότητα, ενέργεια, και βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

- Είναι νόστιμο και δροσιστικό.

- Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Άκρως απαραίτητο στα παιδιά. Δώστε το, ως πρωινό ρόφημα προκειμένου να έχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο ενέργεια και συγκέντρωση.

- Συνιστάται από γιατρούς και διαιτολόγους.About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>