Πόνος στην πλάτη; Όχι πια!

Νοεμβρίου 18, 2013

Image by pollynoble.com

Αισθάνεστε πόνο ή δυσκαμψία στην πλάτη σας;

Έχετε πάρει παυσίπονα για να κατευνάσετε τον πόνο;

Ασκείστε τακτικά αλλά δεν έχετε καμία ανακούφιση;

Έχετε κάνει ιατρικές εξετάσεις αλλά δε δείχνουν τίποτα αρνητικό για την κατάσταση σας;

Μικρές αλλαγές στη στάση σώματος και τον τρόπο ζωής σας μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην ενδυνάμωση και διατήρηση μιας υγιής πλάτης.

Υπάρχουν πολλές αιτίες για τον πόνο στην πλάτη αλλά η πιο κοινή είναι η κακή στάση του σώματος. Η κακή στάση θέτει τη πλάτη μας σε μία «αφύσικη» κατάσταση που παρατεταμένα δίνει πίεση στους μυς, συνδέσμους, τους δίσκους και τα στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης. Συχνά λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων στις ακτινογραφίες ή σε άλλες εξετάσεις, ο πόνος της πλάτης μπορεί να αναφερθεί σαν μια ψυχοσωματική κατάσταση ή σαν να τον έχουμε δημιουργήσει με το μυαλό μας. Όταν θα ξεκινήσετε να τοποθετείτε σωστά την πλάτη και τη σπονδυλική σας στήλη να είστε σίγουροι ότι θα σας ευχαριστεί και θα σας το ανταποδώσει!

Ποια είναι τα πέντε βασικά οφέλη για τη διατήρηση μιας καλής στάσης του σώματος

1. Διευκολύνει την αναπνοή

2. Αυξάνει τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης

3. Βελτιώνει αμέσως την αυτοπεποίθηση

4. Αποτρέπει επιπλοκές της υγείας

5. Μειώνει την αφύσικη πίεση στην σπονδυλική στήλη

 

Πως μπορείτε να μάθετε αν η στάση σας είναι η σωστή;

Η καλή στάση του σώματος δε σημαίνει να κάθεστε ίσια και να δίνετε μια υπερβολική κλίση στη σπονδυλική στήλη. Αυτό θα κάνει τους ραχιαίους μυς σας να κουράζονται γρηγορότερα. Η καλή στάση έγκειται στο να κρατήσετε τα δυο C της σπονδυλικής στήλης σε ουδέτερη θέση με ακούραστη προσπάθεια.

α) Το πρώτο C ξεκινά από τη βάση του κεφαλιού μέχρι τον ώμο σας.

β) Το δεύτερο C ξεκινά από τη μέση της πλάτης μέχρι την ουρά της σπονδυλικής στήλης.

Απλές συμβουλές για να διατηρήσετε μια καλή στάση σώματος:

-Στάσεις ύπνου, στρώμα και μαξιλάρι

Χρησιμοποιώντας πάρα πολύ μαλακό ή σκληρό στρώμα και μαξιλάρι με ακατάλληλο πάχος ή παίρνοντας άβολες στάσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου δηλαδή για 7-8 ώρες περίπου, είναι πιθανό να τραυματίσετε την σπονδυλική σας στήλη. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα στρώμα και μαξιλάρι που να προσφέρει σταθερή στήριξη στη σπονδυλική σας στήλη και θα προσαρμόζει το περίγραμμα του σώματός σας. Ενώ σηκώνεστε από το κρεβάτι να αποφεύγεται τις σπασμωδικές κινήσεις.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να σηκωθείτε;

1. Ξαπλώστε ανάσκελα και πάρτε μια βαθιά ανάσα

2. Λυγίστε τα γόνατα σας

3. Γυρίστε στη μία πλευρά

4. Με τα χέρια στηρίξτε το πάνω μέρος του κορμού για να σηκωθείτε και βάλτε τα πόδια σας κάτω

5. Καθίστε με τη σπονδυλική στήλη ίσια και τα πόδια στο πάτωμα

6. Σηκωθείτε έχοντας ίσια την πλάτη σας

- Περπάτημα, όρθια στάση και πώς να επιλέξετε τα κατάλληλα παπούτσια

Να στέκεστε με τα πόδια σας ανοιχτά. Η απόσταση ανάμεσα στα πόδια σας θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με τους ώμους σας. Αυτό βοηθά στο να κρατήσετε τα γόνατά σας χαλαρά. Ενώ περπατάτε, το πέλμα σας θα πρέπει να αγγίζει το έδαφος πρώτα με το πίσω μέρος μετά με το μεσαίο και τέλος με τα δάχτυλα των ποδιών σας. Τα χέρια σας θα πρέπει να ταλαντεύονται από τους ώμους και όχι μόνο από τους αγκώνες. Τα λάθος υποδήματα μπορεί να δώσουν στην πλάτη μια αδικαιολόγητη πίεση.

Συμβουλές για να σας βοηθήσουν στην επιλογή σωστών παπουτσιών:

 • Να φοράτε αθλητικά όποτε είναι δυνατόν ή να προτιμάτε αυτά που υποστηρίζουν καλά την καμάρα του πέλματος.
 • Αποφεύγετε να φοράτε ψηλοτάκουνα, μυτερά παπούτσια ή εντελώς φλατ.
 • Επιλέξτε αυτά που προσφέρουν σταθερό κράτημα στη σόλα.
 • Δεν θα πρέπει να είναι πάρα πολύ χαλαρά ή σφιχτά, έτσι ώστε να αφήνουν χώρο στο πόδι να κινηθεί και να αναπνέει.

 

- Όταν κάθεστε

Σημαντικό για τη σωστή θέση καθίσματος είναι να υποστηρίζεται πάντα η πλάτη σας. Κρατήστε ένα μικρό μαξιλάρι στη μέση σας, τα πόδια σας να είναι στο έδαφος και τα χέρια σας είτε στο μπράτσο της καρέκλας είτε στο μέσο του μηρού σας. Αποφεύγετε τους πολύ χαλαρωτικούς καναπέδες και τις σκληρές επιφάνειες όπως το πλαστικό.

- Σκύψιμο και σήκωμα αντικειμένων

Πάντα να λυγίζετε από το ισχίο κρατώντας τα γόνατα χαλαρά.

Για να σηκώσετε κάτι από το πάτωμα:

Σταθείτε κοντά στο αντικείμενο κρατήστε τα πόδια σας στο άνοιγμα των ώμων και λυγίστε τα γόνατα και τους γλουτούς  προς τα κάτω σαν ένα βαθύ κάθισμα.

Κρατώντας σακίδιο ή τσάντα

Για την καθημερινή χρήση να επιλέγετε ελαφριές τσάντες. Να προτιμάτε να κρατάτε μία τσάντα αντί για δύο. Το μήκος της τσάντας θα πρέπει να σταματάει στους γοφούς. Το πορτοφόλι σας να το τοποθετείτε σε μπροστινή τσέπη και όχι στην πίσω. Όταν μεταφέρετε μεγάλο βάρος, προσπαθήστε να εξισορροπείτε το βάρος και με τα δυο σας χέρια.

- Επαναλαμβανόμενες πιέσεις στην σπονδυλική στήλη

Υπάρχουν μερικά πράγματα που κάνουμε επανειλημμένα και τα οποία θέτουν στην πλάτη μας μια ανθυγιεινή πίεση. Αυτό περιλαμβάνει να βλέπουμε τηλεόραση σε άβολες στάσεις, να δουλεύουμε στον υπολογιστή για πολλές ώρες χωρίς να κάνουμε μικρά διαλείμματα, το παιχνίδι video games ή η οδήγηση σε μακρά χρονικά περίοδο χωρίς να κάνουμε τις απαραίτητες ασκήσεις stretching.

Συμβουλές για τη χρήση laptop, υπολογιστή και tablets

 • Η οθόνη να είναι στο επίπεδο του ματιού
 • Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι να είναι στο ίδιο επίπεδο
 • Για τα tablets και το laptop χρησιμοποιήστε μια βάση. Μην τοποθετείτε το laptop στα πόδια σας και το tablet να το στηρίζετε με τα χέρια σας.

 

- Άγχος και ένταση

Άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους και δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους έχουν μία τάση να κλείνουν προς τα εμπρός. Αρχίζουν να τείνουν μπροστά λόγω των σκέψεων που έχουν στο μυαλό τους. Πάντα αισθάνονται κουρασμένοι σαν να έχουν το βάρος όλου του κόσμου στους ώμους τους. Για να απαλλαγείτε από το άγχος και την ένταση συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό το συντομότερο. Να κάνετε συχνά διαλείμματα για ξεκούραση και αναπνοές. Προσπαθήστε να κάνετε τις υποχρεώσεις σας διαφορετικά ή… να κάνετε κάτι εντελώς διαφορετικό. Δοκιμάστε να εντάξετε στη ζωή σας δημιουργικές δραστηριότητες.

- Ισορροπημένη διατροφή

Η σπονδυλική στήλη και τα οστά χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να παραμείνουν ισχυρά. Έλλειψη βιταμίνης D, ασβεστίου και πρωτεϊνών έχουν αρνητικό αντίκτυπο για την καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος και των οστών.

Για την διατήρηση μιας διατροφικής ισορροπίας :

 • Να πίνετε 8-10 ποτήρια νερού καθημερινά
 • Τουλάχιστον τρείς φορές την εβδομάδα να κάθεστε στον ήλιο για 15 λεπτά. Κάντε το αυτό πριν τις 8:30 και μετά τις 16:00.
 • Βάλτε στη διατροφή σας ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους και μαύρες σταφίδες.
 • Πίνετε χυμό άγριας αναπτυσσόμενης αλόης που είναι πλούσια σε ασβέστιο και βοηθά στη δημιουργία νέου οστικού ιστού και την αναδόμηση του κατεστραμμένου.

 Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;