Πότε το άγχος δεν θεωρείται φυσιολογικό;

Αυγούστου 19, 2015

* Όταν είναι παρατεταμένο ή έντονο

* Όταν βιώνεται εν τη απουσία ενός στρεσογόνου γεγονότος

* Όταν επηρεάζει τις καθημερινές σου δραστηριότητες

* Όταν νιώθεις ότι σου καταστρέφει τη ζωή

Το επίμονο, έντονο ή διαρκές άγχος που δεν δικαιολογείται από πραγματικές στρεσογόνες καταστάσεις ζωής, μπορεί να γίνει ένα μόνιμο βάρος που κουβαλάμε μαζί μας όλη την ώρα. Παρόν από τη στιγμή που ξυπνάμε, είναι εξαντλητικό. Μπορεί να μας εξουθενώσει σωματικά και συναισθηματικά, που σημαίνει ότι ξυπνάμε κουρασμένοι και συνεχίζουμε στη δουλειά ή/και στην κοινωνική μας ζωή σε μια μόνιμη κατάσταση κούρασης και στρες.

Το τι εννοούμε μιλώντας για «άγχος» μπορεί να διαφέρει πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά τείνει να είναι αποτελείται από χαρακτηριστικά διαφοροποιημένων σκέψεων, συναισθημάτων, συμπεριφορών και σωματικών αισθήσεων. Καθένα από αυτά μπορεί να επηρεάσει το άλλο οδηγώντας σε επιδείνωση του άγχους. Σιγά σιγά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος

Περισσότερες Πληροφορίες

Παρόλο που το άγχος συσχετίζεται με το φόβο, δεν είναι το ίδιο. Ο φόβος είναι μια άμεση εστιασμένη αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο γεγονός ή αντικείμενο, και το άτομο είναι συνειδητά ενήμερο γι’αυτόν. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα νιώσουν φόβο εάν κάποιος τους επιτεθεί με ένα μαχαίρι. Κι επίσης θα αναγνωρίσουν ότι φοβήθηκαν.

Το άγχος από την άλλη μεριά, συχνά δεν έχει αντικείμενο εστίασης, αλλά είναι αόριστο και δύσκολο να εντοπιστεί σε μια συγκεκριμένη αιτία. Σε αυτή του τη μορφή αποκαλείται «διάχυτο άγχος». Ορισμένες φορές το άγχος που βιώνει κανείς στο παρόν μπορεί να πηγάζει από ένα γεγονός ή πρόσωπο που προκάλεσε πόνο ή φόβο στο παρελθόν, αλλά το άτομο δεν είναι συνειδητά ενήμερο για την αρχική πηγή του συναισθήματος.

Η διάσταση της αποστασιοποίησης το κάνει δύσκολο για τους ανθρώπους να συγκρίνουν τις εμπειρίες του άγχους τους. Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα νιώσουν φόβο σε καταστάσεις απειλητικές για τη σωματική τους ακεραιότητα και μπορούν να συμφωνήσουν ότι ο φόβος θα ήταν η αναμενόμενη αντίδραση στην παρουσία κινδύνου, το άγχος συχνά πυροδοτείται από γεγονότα ή αντικείμενα που είναι μοναδικά και ειδικά σε κάθε άτομο. Ένας άνθρωπος μπορεί να νιώσει άγχος λόγω ενός μοναδικού νοήματος που αποδίδει στην εμπειρία του ή λόγω μιας ανάμνησης που διεγείρεται από παρούσες συνθήκες και όχι λόγω κάποιου άμεσου κινδύνου. Ένα άλλο άτομο κοιτάζοντας απ?εξω τον άνθρωπο αυτό μπορεί να αισθάνεται πραγματικά μπερδεμένος σχετικά με το λόγο για τον οποίο αυτός νιώθει άγχος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Το άγχος μπορεί να βιώνεται με διαφορετικούς τρόπους:

Ψυχολογικά συμπτώματα

* Υπερβολική ανησυχία για τις συνθήκες της ζωής

* Aίσθημα διαρκούς έντασης

* Δυσκολία στη συγκέντρωση- τάση να ξεχνάμε

* Συναιθήματα εξάντλησης και κούραση

* Συναισθήματα πανικού και διάθεση για κλάμα

Σωματικά Συμπτώματα

* Μυική ένταση – Ένταση στο στήθος

* Υπερ-αερισμός- Κράτημα της αναπνοής- Ρηχή αναπνοή

* Πόνοι στον αυχένα – στην πλάτη

* Αίσθημα παλμών

* Ρίγη – Τρέμουλο – Ζαλάδα

* Δυσκολία στον ύπνο

* Nαυτία

* Εφίδρωση – Κρύα ιδρωμένα χέρια

* Ευερεθιστότητα – Aναστάτωση

* Τρόμος ότι κάτι τρομερό πρόκειται να συμβεί, όπως π.χ λιποθυμία, καρδιακή προσβολή, αποπληξία

 

.innerresources.gr

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>