Πώς αποκρούω το αίσθημα του “κενού”;

Ιουλίου 03, 2014

Γράφει η Μαρία Παγκάλου, διεθνής πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής (Ατλάντα 1996), αρχιτέκτονας και μαθήτρια στο διαλογισμό της RajaYogα

www.plus.google.com

Το αίσθημα του κενού συχνά προκαλείται από την έλλειψη εκτίμησης των όσων διαθέτουμε ή την ανταγωνιστική τάση να επιβληθούμε, θεωρώντας πως κάπως έτσι θα αποδείξουμε ότι αξίζουμε.

Τέτοιες τάσεις συμπεριφοράς, καταλήγουν σε φαινόμενα συναισθηματικής υπερκόπωσης. Η ανάγκη για αποσυμπίεση του συναισθηματικού φόρτου με τη μορφή της εκτόνωσης, κάνει τελικά τους ανθρώπους περισσότερο ασταθείς.

Το παραπάνω ενισχύεται κατά τη θερινή περίοδο, όπου οι άνθρωποι αναζητούν εναγωνίως να “γεμίσουν” με εφήμερη διασκέδαση θεωρώντας ότι θα απαλλαγούν από δυσβάσταχτο κενό, ωστόσο αυτό επανέρχεται και μεγαλώνει ολοένα και πιο δυναμικά.

Πώς μπορούμε να κρατηθούμε σε φόρμα και να αποκρούουμε όσα πράγματα μας κρατάνε μακριά από τον εαυτό μας;

Τι είναι αυτό που θα δυναμώσει τα πνευματικά αντανακλαστικά μας;

Το πρώτο βήμα είναι να διατηρήσουμε μία απόσταση από τους ρόλους που δημιουργούν εμπόδια στην αξιόλογη χρήση του νου μας. Με το που αφήνω τις ταμπέλες, αποταυτίζομαι και βλέπω καθαρότερα πού είμαι. Έτσι δε θα προδίδομαι από τις παγίδες της σύγκρισης και του συνδρόμου ανωτερότητας ή κατωτερότητας.

Αργότερα, θα μπορώ να αφυπνίσω τη διαίσθησή μου. Θα γνωρίζω από πού θα έρθει η επόμενη βολή και ποιος είναι ο δικός μου στόχος ή ανταπόκριση. Έτσι τα παράπονα θα αποδυναμώνονται. Θα γνωρίζω πότε και πώς να στηρίξω τον εαυτό μου και τους άλλους.

Ο τρίτος και αποδοτικότερος τρόπος για να διατηρούμε την πνευματική μας φόρμα είναι ο τακτικός έλεγχος. Ο έλεγχος του εαυτού, όταν γίνεται αργά, σταθερά και ευγενικά, αποκλείει τις ενοχές και μας στρέφει σε αυτό που είναι απαραίτητο να αλλάξουμε μέσα μας, όχι στην εξωτερική κριτική των άλλων.

Τα παραπάνω μας υπενθυμίζουν πως ό, τι κάνουμε, το κάνουμε για τη δική μας πρόοδο. Έτσι θα αντικαθιστούμε το δίδυμο της κριτικής και του παράπονου με την αυτοβελτίωση και την ικανοποίηση.

Γίνετε ο τερματοφύλακας της καρδιάς σας

και η ψυχή σας θα ξεδιπλώνει την ομορφιά

της πνευματικής νίκης.

 

 

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>