Πώς θα επανεντάξω ισορροπημένα την άσκηση στη ζωή μου;

Οκτωβρίου 09, 2013

Image by dcchiro.com

Γράφει η Ειρήνη Μπάτη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και personal trainer

Μπαίνοντας για τα καλά στο φθινόπωρο, έφτασε η ώρα σιγά σιγά να επανεντάξουμε στην καθημερινότητα μας την άσκηση. Ήταν απόλυτα λογικό το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες και το μυαλό μας μόνο στις διακοπές να παραμελήσουμε να ασχοληθούμε με το σώμα μας.

Καλωσορίζοντας τον Οκτώβρη είμαστε πανέτοιμοι να θυμηθούμε την ευεξία που νιώθουμε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής μας. Και επειδή ή επιστροφή στην καθημερινότητα δεν είναι ποτέ εύκολη, χρειάζεται να δώσουμε και στο σώμα μας τον απαιτούμενο χρόνο για την πλήρη επαναπροσαρμογή του. Προοδευτικά και συνεχώς αυξανόμενα στοχεύοντας σε μέγιστες επιδόσεις για τον καθένα ξεχωριστά:

 • Αρχίζουμε να αφιερώνουμε καθημερινά μισή ώρα (κατά προτίμηση πρωινές ώρες, ώστε να βελτιώσουμε και το μεταβολισμό μας) κάνοντας αερόβιο έργο. Ξεκινάμε με περπάτημα που σταδιακά μετατρέπεται σε τρέξιμο ή ποδήλατο. Είναι ευκολότερο στην αρχή να είναι μοιρασμένα ισόχρονα (15′ περπάτημα // 15′ τρέξιμο )

• Μετά από δύο εβδομάδες και αφού έχουμε αυξήσει την ώρα του τρεξίματος και μειώσει του περπατήματος, βάζουμε και απλές ασκήσεις (είτε ενδιάμεσα είτε στο τέλος). Καλή επιλογή είναι οι απλοί κοιλιακοί, οι ραχιαίοι και τα πούσαπς. Γνωστές σε όλους μας ώστε κατά την εκτέλεση τους να αποφύγουμε τους τραυματισμούς.

• Στην τρίτη πια εβδομάδα αφαιρούμε το περπάτημα και αυξάνουμε την ένταξη στο τρέξιμο-ποδήλατο. Επίσης ανά δύο ημέρες εντάσσουμε και μία καινούργια άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης πιο απαιτητική.

• Την τέταρτη εβδομάδα πια, έχουμε ένα πρόγραμμα που αποτελείται από μισή ώρα αερόβιο έργο και έξι ασκήσεις δύναμης (μυϊκής ενδυνάμωσης) σε τρία σετ των 15 επαναλήψεων.

Το αποτέλεσμα αυτής της προοδευτικά αυξανόμενης άσκησης ξεκινώντας σήμερα κιόλας, είναι ότι σε ένα μήνα θα είμαστε έτοιμοι και με ασφάλεια να ακολουθήσουμε ένα ολοκληρωμένο πλέον πρόγραμμα γυμναστικής.

Καλή προπόνηση! Και μην ξεχνάτε ότι τα οφέλη της άσκησης… είναι πολύτιμα σε σώμα, νου και ψυχή!

 Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;