Πώς να εργαστώ συνειδητά για την επιτυχία της σχέσης μου

Απριλίου 07, 2014

Γράφει ο Νικόλας Ουρανός, Σύμβουλος Σχέσεων

  

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αναρωτήθηκες συνειδητά σε τί και πώς συμβάλλεις από τη μεριά σου στην επιτυχία της σχέσης σου;

Μήπως έχεις πιάσει τον εαυτό σου να λειτουργεί κάποιες φορές μηχανικά ή να περιμένει βολικά δράση και πρωτοβουλίες από «απέναντι»;

Είναι κοινά παραδεκτό πώς στην αφετηρία της σχέσης ο ενθουσιασμός και τα όνειρα δίνουν τον τόνο στα συναισθήματα και τις συμπεριφορές, σε μια εκκίνηση που και τα δύο μέρη επιλέγουν να προβάλλουν τις καλύτερες πτυχές της προσωπικότητάς τους. Όμως προχωρώντας βαθύτερα, μέσα από τις εξελίξεις, τα γεγονότα και τις αλλαγές που επιφυλάσσει η ροή της ζωής, η σχέση θα κληθεί να δοκιμαστεί.

Η λιακάδα των πρώτων ανέμελων μηνών, ξαφνικά αντικαθίσταται με μαύρα σύννεφα, βροχή και κρύο. Οι διαφωνίες και οι αντιδιαμετρικές προσεγγίσεις πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα, ξεχειλίζοντας τη θλίψη και την απογοήτευση.

Σαν μια κινηματογραφική ταινία όπου ο πρίγκιπας χάνει τον καλπασμό του πέφτοντας από το άλογό του και η βασιλοπούλα χάνει τη λάμψη της μοιάζοντας με κακιά μάγισσα.

Είμαστε πραγματικά διατεθειμένοι και αποφασισμένοι να εργαστούμε συνειδητά και από κοινού προς την επιτυχία της σχέσης μας;

Η ιδανική σχέση δεν υπάρχει από μόνη της, καλλιεργείται και αναπτύσσεται σε βάθος χρόνου, με θετικότητα και προσαρμοστικότητα και κοινή θέληση.

Σου αξίζει να είσαι σε μια σχέση που επεκτείνεις την προσωπικότητά σου, βελτιώνεις τα σημεία που υστερείς και παράλληλα ενθαρρύνεις ενεργά με το παράδειγμά σου να κάνει το ίδιο. Πώς όμως μπορούμε να εργαστούμε συνειδητά και με ποια εργαλεία μπορούμε να λειτουργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση;

Το πιο σημαντικό είναι να ακούμε ενεργητικά και παραγωγικά το σύντροφό μας και να αισθανόμαστε πίσω από τις λέξεις τις βαθύτερες ανάγκες του και μαζί με αυτές τη βαθύτερη αγωνία και επιθυμία του για την επιτυχία της.

Όπως αναφέρει ο John Gray στο βιβλίο του, “H Αφροδίτη φλέγεται, ο Άρης παγώνει”:

“...το να είμαστε ισότιμοι δε σημαίνει απαραίτητα ότι

οι άνδρες και οι γυναίκες χρειάζεται να είναι ίδιοι ή ότι πρέπει να γίνουν ίδιοι

Ας αναζητήσουμε λοιπόν με ειλικρίνεια, σεβασμό και αποφασιστικότητα όποιες διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις μας προκαλέσουν αλγεινά συναισθήματα πριν αυτές προλάβουν να “γρατζουνίσουν” τη σχέση.

Η εφαρμογή είναι η καλύτερη δράση

Ας αποδεχτούμε τη διαφορετικότητά μας μετατρέποντας σε πλεονέκτημα σύνθεσης και καλλιέργειας της σχέσης. Και επειδή η εφαρμογή είναι η καλύτερη δράση, σου προτείνω στην πράξη να αναλάβεις την εξής ενέργεια: Κατέγραψε τα 5 σημαντικότερα χαρίσματα του χαρακτήρα του συντρόφου σου που πιστεύεις πώς συντελούν στην επιτυχία της σχέσης σας και ζήτησε από το σύντροφό σου να κάνει το ίδιο και έπειτα ανταλάξτε απόψεις παραγωγικά.

Θα ανακαλύψετε έτσι ότι τα παραγωγικά αυτά χαρίσματά σας είναι τα βαθύτερα θεμέλια της σχέσης σας. Κάτι σαν φάροι αγάπης, που φωτίζουν την αμοιβαία επέκτασή σας μέσα από την εξέλιξή της.

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>