Πώς να ισορροπήσω αυτοπεποίθηση και αλαζονεία;

Απριλίου 20, 2015

Ένας χρήστης του διαδικτύου έθεσε το πιο πάνω ερώτημα. Έλαβε πολλές απαντήσεις, δύο από τις οποίες ακολουθούν.

Α) Η πρώτη επικεντρώνεται κυρίως στην αυτοπεποίθηση, στις δυσκολίες και στην κατάκτησή της…

1. Η αλαζονεία δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να προσπαθήσεις – έστω και εν μέρει. Προέρχεται από την ανασφάλεια και την έλλειψη αποτελεσματικής ανατροφοδότησης (feedback). Η αλαζονεία ελκύει τους αδύναμους ανθρώπους κι εσύ θέλεις να προσελκύεις δυνατούς ανθρώπους με τους οποίους μπορείς να αλληλεπιδράσεις με υγιή τρόπο.

2. Μην προσπαθείς να γίνεις κάποιος που δεν είσαι. Προσπαθώντας να γίνεις κάποιο ιδανικό μίγμα αυτοπεποίθησης και αλαζονείας, θα αποσπάσει το μυαλό σου από το παρόν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορείς να ανταποκριθείς με τον καλύτερο τρόπο στις τρέχουσες καταστάσεις. Ως αποτέλεσμα, οι αλληλεπιδράσεις σου θα γίνουν πιο άβολες.

3. Η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική. Η δύναμη ελκύει δύναμη. Αν δεν έχεις αυτοπεποίθηση, θα προσελκύεις αδύναμα άτομα -κάτι που μπορεί να αισθάνεσαι επαχθές. Εναλλακτικά, μπορεί να προσελκύεις επηρμένα άτομα που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι μικρός.

4. Αποδέξου αυτό που είσαι ως άτομο. Δεν είσαι τέλειος. Δεν είχες τέλεια παιδική ηλικία. Κανένας δεν έχει -ποτέ. Δεν πειράζει. Πρέπει έτσι κι αλλιώς να το αποδεχθείς. Είναι εσύ. Δεν θα αλλάξει. Δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεσαι ντροπή. Μπορεί να έχεις ατέλειες και ελλείψεις οι οποίες να μην αρέσουν στους άλλους. Συνειδητοποίησε ότι δεν μπορείς να αρέσεις σε όλους και ότι η προσωπικότητα καθενός είναι ένας εγγενής συμβιβασμός. Αποδέξου τους συμβιβασμούς που έχεις κάνει και αναγνώρισε πως έχεις κάνει το καλύτερο για να διδαχθείς και να γίνεις το άτομο που είσαι σήμερα.

5. Ανακάλυψε τι σου αρέσει στον εαυτό σου. Ο καθένας έχει σπουδαίες ποιότητες. Το ίδιο κι εσύ όπως διαπίστωσα -ευφυΐα, εφευρετικότητα, δημιουργικότητα. Σίγουρα πολλοί άνθρωποι σε έχουν επαινέσει όλα αυτά τα χρόνια. Ιδιοποιήσου αυτόν τον έπαινο. Είναι εσύ. Αυτή είναι η καλή πλευρά των συμβιβασμών που έχεις κάνει στην προσωπικότητά σου. Να το θυμάσαι αυτό.

6. Σκέψου αυτό την επόμενη φορά που θα χρειαστείς αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση δεν είναι ένα μαγικό χαρακτηριστικό πάντοτε παρόν. Όλοι έχουν στιγμές στην ζωή τους που τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλουν και δεν νοιώθουν στα καλύτερά τους. Αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους. Όταν συμβεί αυτό, απλώς θυμήσου τί είναι καλό σε εσένα. Αν βρεθείς σε κατάσταση αγχωτική και ανοίκεια, απλώς χαλάρωσε και θυμήσου ότι έχεις πλεόνασμα επαίνων να σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις σε όποια εμπόδια βρεθούν στο δρόμο σου.

Β) …ενώ η άλλη απαντά κυρίως στην αποφυγή της αλαζονείας

Βάλε την ταπεινότητα στην εξίσωση.

Αποδέξου τον έπαινο με ένα απλό «ευχαριστώ» και άφησε το εκεί

-Αναγνώρισε τις ελλείψεις σου

-Εκτίμησε τα ταλέντα των άλλων

-Ζήτησε άμεσα συγγνώμη αν έχεις λάθος

-Διαφοροποιήσου χωρίς φόβο από τις κρίσεις των άλλων

-Μην φοβάσαι να κάνεις λάθη

-Δώσε έπαινο σε άλλους

-Βοήθησε άλλους να πετύχουν τους στόχους τους

-Αξιολόγησε τίμια τον εαυτό σου

-Άκου περισσότερο απ’ όσο μιλάς

-Εξασκήσου στην ευγένεια

-Αναζωογόνησε την αίσθηση του θαυμασμού

-Παράμεινε ευκολοδίδακτος

-Απάντησε με «Ήταν ευχαρίστησή μου» ή «Θα ήταν προς τιμήν μου»

-Πες τις λέξεις «Έχω ελαττώματα»

- Αναζήτησε καθοδήγηση

-Πάψε να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους

-Μελέτησε ηθικές αρχές

-Σκέψου τον εαυτό σου σε διαφορετικές συνθήκες

-Κατανόησε και αναγνώρισε τα όριά σου.

womaneveryday.wordpress.com

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>