Πώς να ψωνίζετε λαχανικά έξυπνα και υγιεινά

Σεπτεμβρίου 30, 2014


Τα λαχανικά είναι σημαντικό να αποτελούν τη βασική καθημερινή διατροφική επιλογή που θα πρέπει να κάνει ο καταναλωτής. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και το βασικότερο έχουν πολύ λίγες θερμίδες σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων, εκτός ελάχιστων περιπτώσεων, όπως είναι η πατάτα.

Η κατανάλωση τους βοηθάει στον κορεσμό του οργανισμού, αποτρέποντας την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή θερμιδική πυκνότητα και βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου με αποτέλεσμα να είναι σπάνια η εμφάνιση της δυσκοιλιότητας.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικός και ο τρόπος επιλογής τους από τα ράφια του σουπερμάρκετ, ώστε να διασφαλίζεται η θρεπτικότητα και η υγιεινή τους. Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο καταναλωτής για την επιλογή τους, στο διάδρομο του σουπερμάρκετ είναι τα παρακάτω:

Βήμα 1

Πριν ξεκινήσετε για τις αγορές σας είναι σημαντικό να κοιτάξετε στα ράφια του ψυγείου και στα ντουλάπια, τι λαχανικά έχουν απομείνει και δεν έχουν καταναλωθεί, ώστε να κάνετε ένα σωστό προγραμματισμό για την ποσότητα που θα πρέπει να προμηθευτείτε. Επίσης, εάν προμηθεύεστε λαχανικά σε συσκευασία, θα πρέπει να κοιτάξετε στη διατροφική ετικέτα την ημερομηνία λήξεως για να μη βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να τα πετάξετε στο σκουπιδοτενεκέ, στην περίπτωση που έχει παρέλθει ο χρόνος κατανάλωσής τους. Εν συνεχεία, καταγράφετε σε μία λίστα αγορών την ποσότητα των λαχανικών που σας είναι απαραίτητη, μέχρι την επόμενη φορά που θα πάτε στο σουπερμάρκετ. Με οδηγό, λοιπόν, την ενημερωμένη λίστα σας μπαίνετε στους διαδρόμους του καταστήματος.

Βήμα 2

Προτιμήστε λαχανικά με έντονα χρώματα. Φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον μια μερίδα σκουροπράσινων λαχανικών  ή λαχανικών με κίτρινο, κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα καθημερινά. Το διαφορετικό χρώμα στα λαχανικά υποδηλώνει και διαφορετικό είδος βιταμινών. Ένα πιάτο με διάφορα είδη λαχανικών αποτελεί και ένα πολύ πλούσιο θρεπτικά γεύμα.

Βήμα 3

Κατά την επιλογή των λαχανικών είναι σημαντικό να ελέγξετε κάποια χαρακτηριστικά τους, όπως για παράδειγμα:

- Η ντομάτα πρέπει να είναι, ανεξαρτήτως μεγέθους, σχήματος και χρώματος, σφιχτή, σαρκώδης, λεία, με έντονο χρώμα και καθαρή φλούδα.

- Τα καρότα να είναι μικρά και μεσαίου μεγέθους, τραγανά με μυτερές άκρες και λαμπερό χρώμα.

- Το λάχανο να είναι βαρύ και συμπαγές χωρίς χτυπήματα.

- Το μπρόκολο να είναι τραγανό να μην έχει μαραμένο κορμό αλλά καταπράσινα, σκούρα μπουμπούκια, χωρίς κίτρινα ή ξηρά μέρη.

Βήμα 4

Επιλέγετε πάντα φρέσκα λαχανικά εποχής. Πολύ μεγάλη ποικιλία λαχανικών είναι, πλέον, διαθέσιμη όλο το χρόνο. Ωστόσο, είναι προτιμότερα τα προϊόντα εποχής, που είναι καλύτερα τόσο σε γεύση όσο και σε ποιότητα και επίσης το κόστος παραγωγής είναι μικρότερο, άρα βρίσκονται σε χαμηλότερες τιμές.

Βήμα 5

Αναζητήστε πληροφορίες για τον τόπο παραγωγής, τιμή ανά κιλό ή ανά τεμάχιο σχετικά με τα φρέσκα λαχανικά στις πινακίδες που υπάρχουν στους πάγκους των σουπερμάρκετ. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε κάποιες βασικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν στην κατάλληλη επιλογή, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει.

Βήμα 6

Στην περίπτωση που επιλέξετε να προμηθευτείτε κατεψυγμένα λαχανικά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα για «μώλωπες» και αποχρωματισμούς. Συνήθως είναι διαλεγμένα, γιατί όταν συλλέγονται για να καταψυχθούν, βρίσκονται στο αποκορύφωμα της ωρίμανσής τους.

Πηγή Natura Nrg 31


About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>