Πώς χάνονται οι ευκαιρίες στη ζωή

Ιανουαρίου 12, 2015

Κάποιες προτάσεις που μας γίνονται, όπως για αλλαγή εργοδότη, συνεργασίες κάθε μορφής, επενδύσεις κλπ, είναι πιθανόν να αποβούν σημαντικές στην επαγγελματική μας ζωή αν τις αποδεχθούμε. Συμβαίνει όμως, για μια σειρά από λόγους (π.χ. φόρτος εργασίας, επιπολαιότητα, κακή κρίση ή απλά αφηρημάδα) να τις αγνοήσουμε, να τις ξεχάσουμε ή να τις υποβαθμίσουμε πριν τις αξιολογήσουμε διεξοδικά με αποτέλεσμα να χάσουμε. Τι; Αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ αφού δεν το ψάξαμε.

Όταν έρχεται ένας κλειστός φάκελος στο γραφείο μας δεν τον πετάμε κατ’ ευθείαν στο καλάθι τον αχρήστων. Τον ανοίγουμε, τον διαβάζουμε και, ανάλογα με το περιεχόμενο, είτε τον πετάμε, είτε τον κρατάμε για περαιτέρω επεξεργασία. Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και με τις προτάσεις που μας γίνονται.  Ας τις ακούσουμε πρώτα, ας τις ζυγίσουμε και μετά αποφασίζουμε αν θα τις απορρίψουμε.

Μολονότι αυτή η πρακτική ακούγεται αυτονόητη, δεν την εφαρμόζουμε, τουλάχιστον όχι πάντα. Εδώ δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Κάποτε δέχθηκα τηλεφώνημα από ένα head hunter (ανεπίσημη ονομασία του μεσάζοντα για εξεύρεση στελεχών κατόπιν παραγγελίας εργοδοτών) που μου πρότεινε να εργασθώ για κάποια άλλη, μεγάλη επιχείρηση. Αδράνησα και δεν πέρασα καν από το γραφείο του, όπως μου ζήτησε, για να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες. Ο λόγος ήταν ότι είχα βολευτεί στη θέση που είχα τότε και δεν με ενδιέφερε να κοιτάξω κάτι άλλο. Σφάλμα. Λησμόνησα τότε τρία από τα προσφιλή μου μότο:

  •     “ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”
  •     “όλοι οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον έναντι στην οικογένεια και στον εαυτό τους να κοιτάζουν πάντα το καλύτερο”.
  •     “να έχεις όσο μπορείς περισσότερες επιλογές (options). Μία είναι καλύτερη από καμία, δύο καλύτερες από μία, τρεις καλύτερες από δύο”.

Διόλου απίθανο, αν επισκεπτόμουν το γραφείο του μεσίτη που μου έκανε την πρόταση, πάλι να μην με ενδιέφερε η μετακίνησή μου σε άλλον εργοδότη. Όμως  αυτό θα το έκρινα εγώ ανάλογα με τις πρόσθετες πληροφορίες που θα έπαιρνα. Αφού δεν πήγα, η τύχη το αποφάσισε.     

‘Ο,τι είπαμε πιο πάνω ισχύει για όλες τις επαγγελματικές (και προσωπικές) προτάσεις που μπορεί να δεχτούμε. Ας τις ακούσουμε πριν τις απορρίψουμε.

πηγή: flowmagazine.gr

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>