«Σιάτσου», το άγγιγμα της ζωής (Μέρος Α’)

Μαρτίου 28, 2014

Γράφει η Πέγκυ Ζάρρου, Holistic Artist


Πόσο αυτόματη είναι η κίνηση που κάνουμε, όταν χτυπάμε κάπου, να τοποθετούμε τα χέρια μας πάνω στην περιοχή για να απαλύνει ο πόνος; Και για να το κάνω πιο συγκεκριμένο, προχτές χτύπησα το δάχτυλo του χεριού μου. Ασυναίσθητα με το άλλο χέρι πίεζα λίγο πιο δίπλα από το χτύπημα για να βελτιώσω την κατάσταση… και όντως σε δύο λεπτά είχε γιάνει! Πολύ απλά έκανα Σιάτσου στον εαυτό μου χωρίς να το σκεφτώ και βοήθησα έναν πόνο να φύγει πιο γρήγορα!

Στην ουσία αυτό που έκανα είναι να επαναφέρω τη ροή της ενέργειας που συσσωρρεύτηκε στο σημείο του χτυπήματος πιέζοντας ένα άλλο σημείο.

Αυτό άλλωστε σημαίνει και η ίδια η λέξη shi-atsu, πίεση με τα δάχτυλα. Και ας πούμε δυο λόγια παραπάνω.

Το πιο διαδεδομένο σύστημα Σιάτσου στη Δύση προέρχεται από τον Ιάπωνα Tokujiro Namikoshi ο οποίος εμπνεύστηκε τη δική του μέθοδο καθώς εφάρμοζε πιέσεις στην πλάτη της μητέρας του που έπασχε από πόνους ρευματισμών. Τη μεγάλη ανάπτυξή του όμως γνώρισε από το μαθητή του Namikoshi, Shizuto Masunaga, ο οποίος εξέλιξε τη μέθοδο με την προσθήκη της εξέτασης των μεσημβρινών της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ).

Σύμφωνα με την ΠΚΙ, στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν ενεργειακά κανάλια, «μεσημβρινοί», μέσα στα οποία ρέει η «ενέργεια της ζωής», γνωστή σε εμάς ως Κι (qi) ή Τσι (chi).

Η «καλή» ροή λοιπόν αυτής της ενέργειας κρατάει έναν οργανισμό υγιή και δυνατό, ενώ σε αντίθετη περίπτωση όταν υπάρχει ένα μπλοκάρισμα σε κάποιο από αυτά τα κανάλια -είτε λόγω έλλειψης ενέργειας είτε λόγω υπερβολής- ξεκινάει η εμφάνιση ενοχλήσεων ή και σοβαρότερων θεμάτων.

Στηριζόμενος στη θεώρηση της ΠΚΙ, o Masunaga εξέλιξε το Σιάτσου κατά μήκος όλου του σώματος μέσω των μεσημβρινών και άλλαξε τον τρόπο πίεσης των σημείων προσθέτοντας το «χέρι της συμπόνοιας» ή το «χέρι μητέρα» προκειμένου να κινητοποιεί τη ροή του Κι κάνοντας χρήση των δύο αντίθετων ενεργειών της ΠΚΙ, του Yin και του Yang. Από αυτή τη ρίζα προέρχεται το Zen Σιάτσου που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη πια παγκοσμίως. Όμως μία ολοζώντανη τεχνική σαν το Σιάτσου αναπτύσσεται και εξελίσσεται συνέχεια και απόδειξη είναι η εργασία της Pauline Sasaki, μαθήτριας του Masunaga, που μετά από μακρόχρονη μελέτη κι εργασία δημιούργησε την μέθοδο του «Κβαντικού Σιάτσου», μία ακόμα πιο προχωρημένη ενεργειακή αντιμετώπιση της τεχνικής αυτής.

Στο Β’ Μέρος του άρθρου θα μιλήσουμε για τα οφέλη του Σιάτσου, πού ενδείκνυται, πώς εφαρμόζεται και γιατί να επιλέξετε να το βάλετε στη ζωή σας!

Μέχρι τότε να είστε καλά και να θυμάστε ότι είστε οι θαυματοποιοί της ζωής σας!

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>