Συμβουλές για Φθινοπωρινή αποτοξίνωση

Οκτωβρίου 08, 2020

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης Yoga Instructor

Ένα πρόγραμα για καλύτερη υγεία

Ο σκοπός αυτού του προγράμματος αυτού είναι να βοηθήσουμε την αναγέννηση και την ζωτικότητα των κυττάρων μας αποβάλλοντας όλες τις τοξίνες και “ακαθαρσίες” τοσο σε φυσικό όσο και νοητικό επίπεδο.

Όταν περάσουμε πια στον χειμώνα θα είναι πολύ δύσκολο για το σώμα να αποβάλει τοξίνες γι’ αυτό τώρα το φθινόπωρο είναι η καλύτερη περίοδος για μια τέτοια ρουτίνα γευμάτων και καθημερινότητας.

Αν έχετε συμπτώματα όπως τα πιο κάτω αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας έχει συγκεντρώσει πολύ “ama” που στην Ayurveda σημαίνει τοξίνες και σίγουρα χρειάζεται αυτήν την αποτοξίνωση που προτείνω.

- Δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί ή ξυπνάτε και για την πρώτη ώρα η ενέργειασας είναι πολύ χαμηλή ή ξυπνάτε με υπερένταση; 

- Η γλώσσα έχει λευκό επίχρισμα όταν ξυπνάτε το πρωί;

-Έχετε  άσχημη γεύση ή αναπνοή στην διάρκεια της ημέρας;

- Χασμουριέστε συχνά και ειδικά μετά από γεύματα έχοντας έντονη αίσθηση υπνηλίας;

- Αισθάνεστε κόπωση και ληθαργικά ακόμα και αν κοιμάστε και τρώτε καλά;

-Έχετε φτωχή πέψη ή όρεξη;

-Εάν έχετε μεγάλες λιγούρες και τρώτε γλυκά και σνακ μη υγιεινά (junk Food), έχοντας γνώση συγχρόνως ότι δεν σας κάνουν καλό;

-Έχετε κοιλιακά φουσκώματα, αέρια και δυσκοιλιότητα;

- Αισθάνεστε βάρος, δυσκαμψία και πόνους στις αρθρώσεις;

-Έχετε δερματικούς ερεθισμούς και ακμή;

-Έχετε  άγχος χωρίς προφανή αιτία, ανικανοποίητη διάθεση και συχνούς εκνευρισμούς;

-Έχετε πεσμένη διάθεση και έλλειψη ενδιαφερόντων ξοδεύοντας άσκοπες ώρες μπροστά σε υπολογιστές, ίντερνετ ή τηλεόραση;

Εάν έχετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα τότε είναι ένας κάλος λόγος να ξεκινήσετε αυτήν την αποτοξίνωση.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει από 2 έως 4 εβδομάδες ανάλογα τον βαθμό των ενοχλήσεων αν υπάρχουν ή και απλά ως πρόβλεψη για καλή υγεία.

Το πρόγραμμα μας θα κρατήσει 2 εβδομάδες και είναι πολύ απλό καθώς μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής σας, αλλά χρειάζεται την πλήρη δέσμευση και θέληση σας για επιτυχία.

Χαμηλώνοντας τους ρυθμούς

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που ή φύση αλλάζει και περνάει από τον γρήγορο ρυθμό του καλοκαιριού στον αργό του χειμώνα. Είναι μια εποχή ενδοσκόπησης και ανασυγκρότησης. Είναι η στιγμή να κάνουμε τους ρυθμούς μας πιο αργούς συνειδητά, δημιουργώντας ωφέλιμο χώρο και χρόνο για τον εαυτό μας.

Αυτές τις δύο εβδομάδες επιλέξτε την ξεκούραση.

- Περάστε περισσότερο χρόνο στο σπίτι μετά την δουλεία με τον εαυτό σας, διαβάζοντας ένα βιβλίο η κάποια ήσυχη παρέα και κοιμηθείτε νωρίς.

- Ασχοληθείτε πιο επιμελώς και λεπτομερώς με την σωματική σας υγιεινή και αισθητική χρησιμοποιώντας πάντα φυσικά προϊόντα χωρίς χημικά.

- Βρείτε αποτελεσματικούς τρόπους για να χαμηλώστε το στρες και τις ανήσυχες σκέψεις όπως η άσκηση της yoga, ασκήσεις αναπνοών και διαλογισμού.

Το σύνολο των πρακτικών που σας προτείνω εδώ είναι για να βοηθήσει όλα τα συστήματα του οργανισμού να ισορροπήσουν και να βοηθήσουν το σώμα και τον νου στη φάση της αποτοξίνωσης.

Επιτρέψτε και δώστε ήρεμο χρόνο στον οργανισμό σας να ησυχάσει, να καθαρίσει και να επαναφορτιστεί με απεριόριστη ζωτική ενέργεια.

Η τροφή

Για τον χρόνο της αποτοξίνωσης θα χρειαστεί να αποφύγετε τελείως ότι είναι διεγερτικό του νευρικού συστήματος όπως αλκοόλ, καφέ, μαύρο τσάι και γενικά φυτά ή βότανα με καφεΐνη. Γλυκά και ότι περιέχει ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες. Όλα τα γαλακτοκομικά, αυγά, πουλερικά και κόκκινο κρέας.

Ψωνίστε αυτή την περίοδο φρούτα και λαχανικά μονό οργανικά και οπωσδήποτε αυτά που είναι στην εποχή τους.

Όσπρια, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ωμούς ξηρούς καρπούς το γάλα από ξηρούς καρπούς (όπως το αμυγδαλόγαλα) και ελαιόλαδο είναι η καλύτερη τροφή γενικά, άλλά και ειδικά στην διάρκεια του προγράμματος.

Τρώτε ελαφριά γεύματα, φρεσκομαγειρεμένα, σούπες χυλούς με λαχανικά και δημητριακά από άλευρα ολικής άλεσης και κατά προτίμηση όχι από σιτάρι. Μπορείτε να τρώτε ψητά φρούτα στον φούρνο όπως μήλα, αχλάδια, κυδώνια και δαμάσκηνα. Όχι χυμούς φρούτων.

Αποφύγετε τα ωμά λαχανικά και σαλάτες αυτήν τη περίοδο, που είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν, μιας και θέλουμε να ξεκουράσουμε το πεπτικό μας σύστημα

Όχι κατεργασμένα η έτοιμα προϊόντα, κονσέρβες και έτοιμες σως.

Όλα τα μπαχαρικά είναι καλά αλλά με μέτρο.

Τρώτε μικρά γεύματα ώστε να είναι εύκολη η πέψη και όχι μετά τις 21:00 το βράδυ.

Πίνετε άφθονο νερό και βότανα μέσα στην ημέρα για να απομακρύνετε τις τοξίνες από το σώμα σας μέσω των ούρων.

Νοητική Αποτοξίνωση

Εκτός από την αποτοξίνωση του φυσικού σώματος σημαντική είναι και η απαλλαγή από τις τοξίνες του νου. Ο νους ξέρουμε ότι επηρεάζεται από τις τοξίνες του σώματος και ο τροπος που τρώμε μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο που σκεπτόμαστε και επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματα μας. Παρόλα αυτά υπάρχουν και οι τοξίνες που δημιουργούνται ξεκάθαρα από το πως σκεφτόμαστε και χειριζόμαστε συμπεριφορές δίκες μας οι άλλων ανθρώπων.

Με μια καθημερινή πρακτική διαλογισμού και ασκήσεων αναπνοής μας δίνεται η δυνατότητα να χαμηλώσουμε συνειδητά την “ταχύτητα” του νου αφήνοντας έτσι ωφέλιμο χώρο για πιο ήρεμες και δημιουργικές σκέψεις. Είναι η στιγμή να γυρίσουμε προς τα μέσα και να ανακαλέσουμε ότι είναι θρεπτικό και ουσιαστικό για εμάς. Η γνώση και η δυνατότητα για την τέλεια υγεία σε σώμα και νου υπάρχει ήδη μέσα μας.

Καθημερινή ρουτίνα

Εφαρμόζοντας μια “καθαρή” διατροφή, μια καθημερινή ρουτίνα ασκήσεων διαλογισμού και προσωπικής φροντίδας θα ξεκινήσετε την νέα εποχή φρέσκοι και ανανεωμένοι. Σημειώστε πως όπως με κάθε καινούργια διατροφή ή πρόγραμμα άσκησης εάν έχετε κάποιο συγκεκριμένο θέμα υγείας, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Προ-Ετοιμαστείτε για την Εποχική Αποτοξίνωση

Στην διάρκεια του προγράμματος της αποτοξίνωσης, θα υιοθετήσετε αλλαγές στο φαγητό, την καθημερινή ρουτίνα και την άσκηση σας, σχεδιασμένες ώστε να βοηθήσουν το σώμα σας να ελευθερωθεί από τις τοξίνες και να μπορέσετε να συνδεθείτε με τον δικό σας, βαθύτερο, φωτεινό και υγιή εαυτό.

Για να γίνει αυτή η μετάβαση με ήπιο τρόπο και να μπορέσετε να ακλουθήσατε το πρόγραμμα πιο εύκολα είναι καλό να ακλουθήσατε τα εξής:

- Πείτε το στην οικογένεια και τους φίλους σας.

- Στη διάρκεια της αποτοξίνωσης θα έχετε ειδικά γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες καθώς και ώρες πρακτικής Yoga, διαλογισμού και προσωπικής φροντίδας. Κάντε το γνωστό στους δικούς σας ανθρώπους ώστε να σας υποστηρίξουν με το καθημερινό σας πρόγραμμα και ωράριο μιας και χρειάζεστε συγκέντρωση και αφοσίωση στο πρόγραμμα σας.

- Ρυθμίστε το πρόγραμμα και τους χρόνους σας.

Σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας αυτής είναι το να κάνουμε πιο Άργους τους ρυθμούς μας, και να ελαχιστοποιήσουμε τους παράγοντες ή τις δραστηριότητες που μας δημιουργούν υπερδιέγερση ώστε να μειώσουμε το στρες.

Αυτό σημαίνει, να βάλουμε προτεραιότητες και να επιτρέπουμε να υπάρχουν στην καθημερινότητα μας, για αυτήν την περίοδο εκείνα που είναι σημαντικά για εμάς. Η δέσμευση προς τον ίδιο μας τον εαυτό είναι το πιο σημαντικό δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε σε εμάς τους ίδιους.

- Προετοιμάστε το φαγητό σας

Στους ρυθμούς που ζούμε την σημερινή εποχή είναι εύκολο να “ξεχαστούμε”, να φάμε πολύ αργότερα από την κανονική ώρα ή και να παραλείψουμε γεύματα εντελώς. Αυτό είναι μια αιτία ανισορροπίας αλλά και τοξίνωσης του συστήματος μας.

Στην διάρκεια αυτών των δυο εβδομάδων είναι σημαντικό να τρώτε το κατάλληλο φαγητό και την κατάλληλη ώρα. Για να είναι δυνατόν αυτό, χρειάζεται προετοιμασία. Γεμιστέ το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με όλα τα απαραίτητα για να μην βρεθεί η στιγμή που δεν θα είναι διαθέσιμο αυτό που πρέπει να φάτε. Ετοιμάστε τα γεύματα σας πριν από την ώρα του φαγητού για να είναι διαθέσιμα όταν πεινάσετε.

- Να έχετε μαζί σας πάντα υγιεινά σνακ (λαχανικά, φρούτα, αμύγδαλα).

- Ρυθμίστε τις ώρες ύπνου και ξεκούρασης.

Στην διάρκεια του προγράμματος είναι καλό να κοιμάστε πριν τις 23:00 και να ξυπνάτε μεταξύ 6:00-6:30. Αυτό το διάστημα σύμφωνα με την Ayurveda αλλά και με την κινεζική Ιατρική είναι το ιδανικό για να έχετε πιο βαθιά ξεκούραση στον οργανισμό σας, διαύγεια και σταθερότητα στην νοητική λειτουργία.

Άσκοπες συζητήσεις και επαφές

Αποφύγετε τις κοσμικές εκδηλώσεις μιας και εκεί θα μπείτε σε πειρασμούς φαγητού και πότου. Αποφύγετε τις έντονες συζητήσεις ή προστριβές αυτήν την περίοδο. Όσο λιγότερο μιλάτε τόσο περισσότερο ο νους θα ξεκουραστεί. Χαμηλώστε τους τόνους και ελάτε σε επαφή με τον εαυτό σας.

Οι τοξίνες δεν υπάρχουν μόνο στο περιβάλλον και τις τροφές. Υπάρχουν και στις κοινωνικές συναναστροφές. Είναι η στιγμή να ξεκουραστείτε από ότι σας βαραίνει.

Αυτές οι δυο εβδομάδες είναι οι περίοδος που θα κάνετε το μεγαλύτερο και πιο ωφέλιμο δώρο στον οργανισμό σας!

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>