Συναισθήματα και παιδιά: Γνωρίζοντάς τους έναν «πλούσιο» κόσμο!

Νοεμβρίου 14, 2013

Γράφει η Ελένη Χαραμή, Ψυχολόγος, Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

Image by www.plovdivutre.bg

Η μονάδα της οικογένειας τα τελευταία 40 χρόνια έχει λάβει μία σαφώς παιδοκεντρική μορφή. Το παιδί τίθεται στο επίκεντρο, “υπερ”-προστατεύεται και όλα τα δυναμικά του οικογενειακού πλαισίου διαμορφώνονται έτσι ώστε να το υπηρετούν.

Υπό αυτό το πρίσμα, παρατηρείται μία ακατάπαυστη προσπάθεια των γονέων να προφυλάξουν το παιδί από οτιδήποτε αρνητικό: καταστάσεις, γεγονότα και συναισθήματα. Μέσα στη σύγχυση που διέπει ακόμα και τους ενήλικες για την ταυτότητα και την ποιότητα των συναισθημάτων, τείνουν να αποτρέπουν την έκφραση τους ενώπιον των παιδιών και κατ’ επέκταση απομακρύνουν το παιδί από το συναίσθημα.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως τα παιδιά δε θα πληγωθούν αν βιώσουν τα συναισθήματά τους. Περισσότερο επηρεάζονται από το φόβο που νιώθουν οι γονείς σχετικά με το θέμα αυτό, παρά από το συναίσθημα καθεαυτό. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά εκτιμούν πολύ την αληθινή έκφραση. Και σίγουρα κάθε γονέας ζει μία πολύτιμη υπόμνηση της δικής του παιδικής ηλικίας, παρατηρώντας τις δράσεις και τις αντιδράσεις των παιδιών του.

Το πιο ουσιαστικό μάθημα για τους γονείς είναι η αντανάκλαση των συναισθημάτων που ξεδιπλώνει το παιδί τους. Μέσα από αυτήν την απλή διαδικασία επιτρέπουμε στο παιδί να  εκφραστεί ανοιχτά, αναγνωρίζοντας απλώς αυτό που νιώθει. Τα οφέλη είναι πολλαπλά:

1. Βιώνει το συναίσθημα χωρίς “λογοκρισία”.

2. Δε χρειάζεται να καταφύγει στη σωματοποίηση ή την παλινδρόμηση για να εισακουστεί ο εσωτερικός του κόσμος.

3. Αποσυμπιέζεται εκφράζοντας και το αρνητικό συναίσθημα, χωρίς ακραίες αντιδράσεις.

4. Νιώθει ότι δε γίνεται αντικείμενο κριτικής, αλλά λειτουργεί μέσα σε κλίμα αποδοχής.

5. Προετοιμάζεται να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην οικογένεια, αφού οι ενήλικες το εμπιστεύονται.

6. Είναι πιο σίγουρο, ευτυχισμένο και ώριμο σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο.

Αγαπάμε και προστατεύουμε τα παιδιά μας πιο πολύ, προσφέροντας τους μία πρόβα της ζωής και έξω από το ασφαλές πλαίσιο της οικογένειας, επενδύοντας στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, της αίσθησης και ενσυναίσθησής τους, χωρίς “χρυσά κλουβιά”. Είναι η πιο σίγουρη οδός προς την πληρότητα στη μελλοντική ενήλικη ζωή τους.Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;