Σχέσεις: Αλλάζω = Άλλα Ζω

Απριλίου 28, 2014

Γράφει ο Νικόλας Ουρανός, Relationship expert

Image by: Murad Osmann

Όμορφο πράγμα η αλλαγή και σαν έννοια επιθυμητή και αποδεκτή από όλους μας, αλλά μέσα στη σχέση αποκτά άλλες διαστάσεις.

Πόσες φορές υποσχέθηκες να αλλάξεις συνήθειες και συμπεριφορές που μπλοκάρουν ή δυσχεραίνουν τη σχέση σου και άλλες πόσες φορές ζήτησες από το/τη σύντροφό σου να αλλάξει;

Πόσες φορές αναλώθηκες απλά και μόνο στην επιθυμία και τα ευχολόγια της αλλαγής, χωρίς πραγματικά να την κάνεις πράξη;

Γιατί άραγε μας αρέσει να αναζητάμε ή να εκτιμάμε τις «τεράστιες αλλαγές» χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι και η πιο μικρή αλλά σταθερή διαφοροποίηση στη συμπεριφορά μας, μπορεί να έχει εξαιρετική επίδραση στη σχέση μας;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Προϋπόθεση της αλλαγής, είναι καταρχήν

η αποδοχή της υπάρχουσας κατάστασης.

Ένα βήμα που συχνά ξεχνάμε ή άθελά μας αγνοούμε. Η συνειδητοποίηση του που βρίσκομαι είναι η καλύτερη πυξίδα του που θέλω να πάω. Συμβαίνει επίσης να θέλω να αλλάξω γενικά και αόριστα, χωρίς να είμαι σαφής και συγκεκριμένος στο τι και το γιατί.

Άλλες φορές πάλι επικεντρωνόμαστε –και αυτές είναι οι περισσότερες- στην προσπάθεια να αλλάξει ο «άλλος». Θεωρούμε ότι  –χρησιμοποιώντας λέξεις και συναισθηματικά τρικ- διαθέτουμε το μαγικό ραβδί να μεταμορφώσουμε τον αγαπημένο/η μας.

Πόσο επιφανειακή και εγωιστική είναι αυτή η αντίληψη;

Θα μας άρεσε να είμαστε σε μια σχέση που θα τη χειριζόμασταν με τηλεκοντρόλ ακόμα και αν θεωρητικά θα μπορούσαμε;

Ποιον άραγε έχουμε τη δύναμη και την ικανότητα να αλλάξουμε πραγματικά, παρά μονάχα τον ίδιο μας τον εαυτό;

Πιστεύω πώς θα συμφωνήσεις μαζί μου, πώς ο συντροφός σου και εν γένει η σχέση σου λειτουργεί τέλεια σαν καθρέπτης έχοντας την ικανότητα να φέρνει στην επιφάνεια τις ανάγκες της αλλαγής και της ωρίμανσής σου. Σου αξίζει να είσαι σε μια σχέση που επεκτείνεται, ωριμάζει και εξελίσσεται μέσα από αμοιβαίες αλλαγές.

Πώς όμως μπορούμε να γίνουμε φορείς της αλλαγής και να εμπνεύσουμε και το άλλο μας «ολόκληρο» να κάνει το ίδιο;

Με πράξεις, πράξεις, πράξεις.

Με αυτοκυριαρχία, πειθαρχία και διάρκεια.

Με μικρά αλλά σταθερά βήματα.

Η χαρά που θα σου δοθεί από το ξεκίνημα της αλλαγής σου, θα είναι το εισίτηριο της ολοκλήρωσής και της εμπέδωσής της. Και επειδή η εφαρμογή είναι η καλύτερη δράση,  σου προτείνω στην πράξη να αναλάβεις την εξής ενέργεια:

Κατέγραψε τις 3 κυριότερες αλλαγές που πιστεύεις πώς μπορούν να απογειώσουν τη σχέση σας και ζήτησε από το σύντροφό σου να κάνει το ίδιο και έπειτα ανταλλάξτε απόψεις παραγωγικά.

Το πιο μεγάλο ταξίδι, πάντοτε ξεκίνησε με ένα μικρό αλλά τόσο αποφασιστικό βήμα.

Αλλάζω = Άλλα Ζω

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

nikolasouranos.com

facebook.com/nikolasouranos

twitter.com/NikolasOuranos

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>