Τί κάνουμε όταν νιώθουμε ενοχλημένοι από κάτι ή κάποιον;

Απριλίου 03, 2014

Γράφει η Φωτεινή Καραελευθερίου, Σύμβουλος Αυτογνωσίας

Συχνά ακούμε τη φράση “Γίνε παρατηρητής…”  έτσι ώστε να μην ταυτίζεσαι με αυτό που συμβαίνει και να μπορείς να παρατηρείς και να διδάσκεσαι ταυτόχρονα, χωρίς να υπεισέρχεται το πολλές φορές έντονο συναίσθημα που “θολώνει” την πραγματικότητα σαν μια ομίχλη.

Στην αυτογνωσία και στη θεραπευτική αυτά είναι αυταπάτες, δηλαδή ψεύτικες στην ουσία πεποιθήσεις που αντιλαμβάνονται κατά βάσιν τον άλλον ξέχωρα από εμάς.

Ο άλλος είναι πάντα αυτός που είναι έτσι ή αλλιώς

και εμείς αντιδρούμε στην κατάσταση που αυτός δημιουργεί.

Είναι όμως όντως έτσι; Mια πολύ απλή άσκηση θα μας εντάξει στη διαδικασία της παρατήρησης έτσι ώστε με ψυχραιμία να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Νιώθουμε ότι μας καταλαμβάνει κάποιο συναίσθημα και ας πούμε ότι νιώθουμε ενοχλημένοι από κάτι ή κάποιον, η ερώτηση είναι πολύ απλή:

ποια εικόνα του εαυτού μου, μου δημιουργεί αυτή η συμπεριφορά;”

και

“γιατί αυτή η εικόνα δε μου αρέσει;”

Δύο πολύ απλά ερωτήματα που αν απαντηθούν ξε-καθαρίζουν άμεσα τι έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια. Το επόμενο βήμα είναι η ευθύνη για αυτό που νιώθω χωρίς κριτική και έπεται η πλήρης αποδοχή. Εδώ τελειώνουμε, τίποτα άλλο δε χρειάζεται να γίνει!!!

Γιατί; 

Επειδή η παρατήρηση ελευθερώνει από τα δεσμά, από το συναίσθημα και συγχρόνως προκαλεί αλλαγή της παρατηρούμενης κατάστασης εν ευθέτω χρόνω… Η κβαντική φυσική στην υπηρεσία της θεραπευτικής διαδικασίας.

 

 

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>