Ταξιδέψτε νοερά με την… «Άλλη αίσθηση» !

Ιανουαρίου 18, 2013

Τι θα λέγατε για ένα πρωτότυπο ταξίδι που αντί για εναλλαγές τόπων θα οδηγείστε εικονικά από χώρο σε χώρο οι οποίοι φαντασιακά αποτελούν το σπίτι-μυαλό ενός φτασμένου συγγραφέα;

Η θεατρική ομάδα naan και η σκηνοθέτης Φρόσω Λύτρα παρουσιάζουν το πρωτότυπο θεατρικό έργο «Η Άλλη Αίσθηση», εμπνευσμένο από έξι+ μία φανταστικές ιστορίες του Guy de Maupassant.

Το έργο αποτελεί ένα ταξίδι στις αισθήσεις. Ένα ταξίδι που ξεκινά για τον Guy de Maupassant, κεντρικό ήρωα της παράστασης, με αφορμή μια φράση του Μοντεσκιέ: «Ένα όργανο αίσθησης περισσότερο, ένα λιγότερο να περιείχε ο οργανισμός μας και θα είχαμε μια εντελώς άλλη αντίληψη του κόσμου»… μια «άλλη αίσθηση» της πραγματικότητας…

Μέσα από έξι στάσεις σε έξι φανταστικές-μεταφυσικές ιστορίες, ο ήρωας βιώνει τον τρόμο, τον έρωτα, την υπαρξιακή αγωνία και την τρέλα. Κάθε ιστορία συνδέεται με μία από τις αισθήσεις μας και εκφράζεται μέσα από μια μορφή τέχνης (ζωγραφική, φωτογραφία, θέατρο, γλυπτική, χορό και video art). Όλες τις ιστορίες μεταξύ τους, ενώνει μια έβδομη ιστορία που μας οδηγεί σταδιακά στην ανακάλυψη μιας εντελώς καινούριας αίσθησης, τελείως ανεξιχνίαστης.

Το σκηνικό της παράστασης αποτελείται από έξι αυτόνομους εικαστικούς  χώρους, που συνθέτουν ένα ενιαίο περιβάλλον, όπου αντίστοιχοι παραστατικοί και εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους. Το περιβάλλον αυτό, που δημιουργεί κι επιμελείται ο Μανόλης Παντελιδάκης, αποτελεί το χάρτη του κεντρικού ήρωα Guy de Maupassant αλλά και του ίδιου του θεατή, για να πραγματοποιήσουν μαζί ένα ταξίδι στις αισθήσεις και στις τέχνες.

«Η Άλλη Αίσθηση», ως εικαστικό θεατρικό δρώμενο, οδηγεί το θεατή από χώρο σε χώρο, για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της παράστασης αλλά και να ανακαλύψει τα κομμάτια του ενιαίου εικαστικού περιβάλλοντος που φαντασιακά αποτελεί το σπίτι-μυαλό του Guy de Maupassant. Η ομάδα naan, διερευνά τη συνεύρεση όλων των Τεχνών μέσα σε μια θεατρική πραγματικότητα, με στόχο τη δημιουργία εικαστικών θεατρικών παραστάσεων.

Το κείμενο και το πρόγραμμα της παράστασης κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Άπαρσις.

Μία μικρή γεύση από τις 6+1 ιστορίες της παράστασης:

1. Το μοντέλο – Ζωγραφική – Ακοή

Ένας νεαρός ζωγράφος ερωτεύεται με πάθος το μοντέλο του και μένει μαζί της περίπου ένα χρόνο, όσο διαρκεί δηλαδή και το σαρκικό πάθος του γι’ αυτήν. Μετά από μια τρομερή και αναίτια ρήξη που δημιουργείται μεταξύ τους, οι ισορροπίες χάνονται για πάντα και ο ένας γίνεται δέσμιος του άλλου.

2. Η Άγνωστη – Φωτογραφία – Όσφρηση

Ο ήρωας ερωτεύεται κεραυνοβόλα μια άγνωστη που συναντά στο δρόμο. Ο έρωτας στοιχειώνει για ένα ολόκληρο χρόνο τη σκέψη του, μέχρι που την ξανασυναντά τυχαία στο δρόμο. Της ζητά να τη φωτογραφίσει κι εκείνη δέχεται. Καθώς τη φωτογραφίζει η γυναίκα γδύνεται και τότε ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με τους μεγαλύτερους φόβους του.

3. Ανώφελη ομορφιά – Θέατρο – Γεύση

Η κόμισσα Ντε Μασκαρέ είναι τριάντα χρονών και έχει ήδη επτά παιδιά. Όταν γυρίζει από την εξοχή μετά τη γέννα του τελευταίου της παιδιού, ο άντρας της, της εκφράζει γι’ ακόμα μια φορά τον έρωτα και τον θαυμασμό του με απώτερο σκοπό να την αφήσει και πάλι έγκυο. Εκείνη είναι πλέον αποφασισμένη να δώσει ένα τέλος σ’ αυτό το μαρτύριο, όπως εκείνη αποκαλεί τις ασταμάτητες εγκυμοσύνες της, κάνοντας τα πάντα για να το καταφέρει…

4. Η Οπτασία – Γλυπτική – Αφή

Η ιστορία «η οπτασία» γεννήθηκε μέσα από τη μεταφυσική διάθεση του συγγραφέα και την άρνησή του απέναντι στο θάνατο. Ο Λου, ένας παλιός φίλος του Μωπασάν ο οποίος έχει χάσει τη γυναίκα του, του ζητάει να τον βοηθήσει. Παρακαλεί τον Μωπασάν να πάει στο στοιχειωμένο, όπως αποδεικνύεται, σπίτι του για να πάρει τα γράμματα της γυναίκας του που τα έχει αφήσει εκεί. Όμως στο σπίτι πραγματοποιείται μια συνάντηση που θα τον στοιχειώσει για πάντα.

5. Η Κόμη – Χορός – Όραση

Πρόκειται για την ιστορία μιας Ερωτικής Μακάβριας Παράνοιας «Το παρελθόν με θέλγει, το παρόν με τρομάζει αφού το μέλλον είναι ο θάνατος!». Μια αόρατη νεκρή γυναίκα οδηγεί πλέον τη ζωή του Μωπασάν. Περνάει τις περισσότερες ώρες του μέσα σε διάφορα καταγώγια και καμπαρέ. Η εμμονή του με αυτή τη γυναίκα, θα τον οδηγήσει σιγά-σιγά στην τρέλα. 

6. Εκείνος – Video art – έκτη αίσθηση

«Δε θέλω πια να είμαι μόνος τη νύχτα… γιατί φοβάμαι ολομόναχος, φοβάμαι τον εαυτό μου. Φοβάμαι το φόβο, τη φρικτή αίσθηση του ανεξήγητου τρόμου, τη φρικτή σύγχυση της σκέψης μου.» Ο Μωπασάν φαίνεται να έχει κυριευθεί από τις εμμονές του και τις φοβίες του.

Σαν κινηματογραφική σεκάνς από την οποία δεν λείπει το υγρό στοιχείο και το σκοτάδι, ο ήρωας περιγράφει ό,τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του, τα γεγονότα που του προκαλούν το φόβο. Πιστεύει ότι το μυαλό του «κατοικείται»… Τα φαντάσματα της σκέψης του παραμένουν αόρατα και βρίσκονται παντού…«παραμένουν γιατί είμαι μόνος, αποκλειστικά και μόνο επειδή είμαι μόνος».

6+1. Το γράμμα ενός τρελού

«…Ξανάρχισα με μανία το γράψιμο… σιγά-σιγά όμως άρχισα να χάνω τον έλεγχο… μια-μια οι αισθήσεις μου άρχισαν να οξύνονται…».

 

Η παράσταση φιλοξενείται από τις 17 Ιανουαρίου 2013 στο Κτήριο 56 του «Ελληνικού Κόσμου». Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>