Τα αιθέρια έλαια της ομορφιάς

Νοεμβρίου 24, 2014

Επιλέξτε τα με βάση το στοιχείο της φύσης στο οποίο ανήκετε…

Τα αρωματικά έλαια ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένα με την ομορφιά. Οι Αιγύπτιες έριχναν σταγόνες αρωματικών ελαίων από αποστάγματα φυτών και μπαχαρικών στο λουτρό τους ή το άπλωναν στο σώμα τους για να αποκτήσουν λεία και απαλή επιδερμίδα. Πλούσια σε βιταμίνες και λιπαρά οξέα, έχουν τις πιο ενυδατικές και αντιγηραντικές ιδιότητες από οποιοδήποτε άλλο προϊόν ομορφιάς.

Τα αιθέρια έλαια βρίσκονται στα διάφορα μέρη των φυτών -άνθη, κορμός, καρποί, ρίζες, φύλλα- από όπου και εξάγονται με απόσταξη και είναι αυτά που τους χαρίζουν το ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό τους άρωμα. Από την αρχαιότητα έως και σήμερα χρησιμοποιούνται ευρύτατα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, καθώς τα περισσότερα έχουν ισχυρές αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Η ιστορία χρήσης των αιθέριων ελαίων πάνω στο σώμα άρχισε τουλάχιστον το 2000 π.Χ. Στην Κίνα και στην αρχαία Αίγυπτο τα χρησιμοποιούσαν συστηματικά όχι μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς, αλλά και για τη δημιουργία καλλυντικών. Σταδιακά η χρήση τους πέρασε στους Έλληνες και τους Ρωμαίους, οι οποίοι με τη σειρά τους έφεραν την ιδέα στην Ευρώπη. Στο Μεσαίωνα αποτελούσαν βασικό σκεύασμα για θεραπευτικούς σκοπούς. Το παλαιότερο μάλιστα γραπτό κείμενο για χρήση αιθέριων ελαίων στην Αγγλία χρονολογείται από το 13ο αιώνα. Από τότε μέχρι σήμερα η αρωματοθεραπεία σημείωσε απίστευτη εξέλιξη, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην εφαρμογή τους σε διάφορες μορφές θεραπείας ή καλλυντικής φροντίδας.

Τα αιθέρια έλαια σε αντίθεση με τα αρωματικά έλαια δεν χρησιμοποιούνται αυτούσια, αλλά διαλυμένα σε διάφορες βάσεις προστίθενται σε κρέμες, μάσκες ομορφιάς, σε προϊόντα περιποίησης για τα μαλλιά και το σώμα. Σύμφωνα όμως με θεωρία των τεσσάρων στοιχείων για να είναι περισσότερο αποτελεσματικά, είναι σημαντικό να επιλέγουμε τα αιθέρια έλαια με βάση το στοιχείο της φύσης στο οποίο ανήκουμε (φωτιά, αέρας, γη και νερό). Διαβάστε τα προφίλ του κάθε στοιχείου, ανακαλύψτε σε ποιο ανήκετε με βάση τα χαρακτηριστικά σας και ακολουθήστε τις αντίστοιχες συμβουλές ομορφιάς.

Τα στοιχεία της φύσης

Τα τέσσερα στοιχεία φωτιά, αέρας, νερό και γη, σχετίζονται με το πνευματικό, νοητικό, ψυχικό και φυσικό επίπεδο της ανθρώπινης ύπαρξης. Το νερό είναι η αρχή κάθε πράγματος. Διαμέσου της διαδικασίας της αραίωσης και της συμπύκνωσης μεταμορφώνεται σε ατμό (στοιχείο του αέρα), σε αιθέρα (στοιχείο της φωτιάς), αλλά και σε στερεά κατάλοιπα (στοιχείο της γης).

- Η γη αντιπροσωπεύει τις βασικές μας ανάγκες: την επιβίωση, την τροφή και την κατοικία. Εμπεριέχει την αρχή της συντήρησης.

- Το νερό είναι η δημιουργική μήτρα. Αρδεύει τη γη και τη γονιμοποιεί. Αντιπροσωπεύει τη γλυκύτητα, τη διαθεσιμότητα και τη γυναικεία πλευρά. Κυβερνάται από τη σελήνη.

- Ο αέρας συμβολίζει την επικοινωνία. Είναι το στοιχείο που μεταφέρει τους σπόρους των φυτών σε μακρινούς τόπους, είναι το μέσο για τη μετάδοση τους φωτός, των αρωμάτων και των ήχων.

 - Η φωτιά είναι η «πληρότητα» και η διαφάνεια. Το μοναδικό στοιχείο που δεν αλλοιώνεται και δεν εκμαυλίζεται. Είναι ακραίο στοιχείο, γιατί δημιουργεί αλλά και καταστρέφει παράλληλα.

Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται με επιτυχία στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, στη φροντίδα του σώματος και των μαλλιών. Είναι περισσότερο αποτελεσματική, αν τα επιλέξετε με βάση το στοιχείο της φύσης στο οποίο ανήκετε…

Ανακαλύψτε το στοιχείο σας

Για να ανακαλύψετε σε ποιο στοιχείο της φύσης ανήκετε, αρκεί να διαβάσετε τα προφίλ που χαρακτηρίζουν κάθε στοιχείο. Επειδή πολλές φορές η αντιστοιχία δεν είναι απόλυτη, εκείνο που πρέπει να προσέξετε και να αναγνωρίσετε είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά σας.

Προσοχή: να έχετε πάντα υπόψη σας πως τα αιθέρια έλαια που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της περίσσειας ενέργειας που διαθέτετε και που σας χαρακτηρίζει, γι’ αυτό πρέπει να ανήκουν σε διαφορετικό στοιχείο από αυτό που ανήκετε εσείς. Για παράδειγμα, η γυναίκα- φωτιά για να καταπολεμήσει το πρόβλημα της κυτταρίτιδας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αιθέρια έλαια που ανήκουν στο στοιχείο της φωτιάς, αλλά έλαια που ανήκουν στο στοιχείο του νερού, στοιχείο που αντιτίθεται στη φωτιά.

Αέρας

Χαρακτήρας: ζωηρός, δυναμικός, αυθόρμητος, σε συνεχή αναζήτηση καινούριων εμπειριών. Η γυναίκα-αέρας είναι επικοινωνιακή και έχει μεγάλη παρατηρητική ικανότητα.

Εξωτερική όψη: δυνατό και σφριγηλό σώμα. Πρόσωπο σε οβάλ σχήμα, ροδαλή επιδερμίδα. Τα μαλλιά της είναι μάλλον κυματιστά, στις αποχρώσεις του καφε-κόκκινου.

Αισθητικά προβλήματα

-Σώμα: πρηξίματα στα κάτω άκρα, παραπανίσια κιλά συγκεντρωμένα στους μηρούς και τους γλουτούς.

-Πρόσωπο: επιδερμίδα με προβλήματα ρυπαρότητας και μαύρα στίγματα.

-Μαλλιά: εύθραυστα εξαιτίας της κακής μικροκυκλοφορίας στο τριχωτό της κεφαλής.

Θεραπείες

Τα αιθέρια έλαια που κάνουν για το δικό σας τύπο είναι εκείνα που ανήκουν στο στοιχείο της γης. Με αυτό τον τρόπο θα ξαναβρείτε ισορροπία και ευεξία. Θα τα διαλύσετε σε ελαφρά και ενυδατικά έλαια βάσης, όπως σε λάδι ηλίανθου, καλέντουλας, φιστικιού ή καρότου.

Φωτιά

Χαρακτήρας: αποφασιστικός, πεισματάρης, διορατικός. Η γυναίκα-φωτιά είναι φιλόδοξη αλλά όχι ματαιόδοξη, της αρέσει να διοικεί, να εξουσιάζει και να κατακτά. Έχει μεγάλη αντοχή στο στρες.

Εξωτερική όψη: σώμα με καλές αναλογίες, πρόσωπο μάλλον τριγωνικό και δέρμα σταρένιο. Μαλλιά σκούρα και ίσια.

Αισθητικά προβλήματα

-Σώμα: τάση για κυτταρίτιδα και ραγάδες λόγω συχνής αυξομείωσης βάρους.

-Πρόσωπο: τάση για ρυτίδες και κηλίδες λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο (αγαπούν πολύ το φως).

-Μαλλιά: έντονη λιπαρότητα όχι μόνο στα μαλλιά, αλλά και στο δέρμα.

Θεραπείες

Τα πλεονάσματα του στοιχείου της φωτιάς εξισορροπούνται με το νερό που επαναφέρει τη θηλυκότητα και τη γλυκύτητα. Προτιμήστε τα αιθέρια έλαια που ανήκουν στο στοιχείο του νερού και αραιώστε τα σε έλαια βάσης σουσαμιού, jojoba ή φουντουκιού.

Νερό

Χαρακτήρας: επιφυλακτική και προσεκτική η γυναίκα-νερό, προσαρμόζεται αργά σε νέες καταστάσεις, αλλά μετά δυσκολεύεται να αποστασιοποιηθεί. Οι κινήσεις της είναι μονότονες και αργές. Αγαπά την ησυχία και της αρέσει να αισθάνεται σιγουριά. Διαθέτει παρατηρητικότητα, φωτογραφική μνήμη και γενικότερα βασίζεται πολύ στις αισθήσεις της.

Εξωτερική όψη: το σώμα της διαθέτει καμπύλες. Έχει στρογγυλό πρόσωπο, μεγάλα μάτια, διάφανο και συχνά ευαίσθητο δέρμα. Τα μαλλιά της είναι λεπτά, μαλακά, ανοιχτού χρώματος.

Αισθητικά προβλήματα

-Σώμα: κυτταρίτιδα, κατακράτηση υγρών, πρηξίματα στην περιοχή της κοιλιάς.

-Πρόσωπο: επιδερμίδα επιρρεπής σε αλλεργικές αντιδράσεις.

-Μαλλιά: εύθραυστα.

Θεραπείες

Τα πλεονάσματα του στοιχείου του νερού εξισορροπούνται με τη φωτιά. Δηλαδή, τα αιθέρια έλαια που κάνουν για το δικό σας τύπο είναι εκείνα που ανήκουν στο στοιχείο της φωτιάς. Διαλύστε τα σε έλαια βάσης, όπως σε λάδι ηλίανθου, jojoba, αμυγδάλου και σουσαμιού.

Γη

 Χαρακτήρας: ευαίσθητος, συναισθηματικός, με δυνατό ένστικτο και περιέργεια. Η γυναίκα-γη επιζητά την εμπιστοσύνη και τη σιγουριά, γι’ αυτό χρειάζεται εκτενή ενημέρωση και πληροφόρηση πριν πάρει μια απόφαση. Συγχωρεί δύσκολα και είναι μνησίκακη. Διαθέτει ακουστική μνήμη και ζωηρή φαντασία.

Εξωτερική όψη: ψηλόλιγνος και αδύνατος σωματότυπος. Σχήμα προσώπου τριγωνικό και λεπτή επιδερμίδα. Τα μαλλιά της είναι συνήθως σγουρά, καστανού χρώματος.

 Αισθητικά προβλήματα

-Σώμα: πρόωρη γήρανση, προβλήματα αφυδατωμένου δέρματος.

-Πρόσωπο: ξηρή επιδερμίδα με τάση για ρυτίδες, λόγω της ελλιπούς ελαστικότητας.

-Μαλλιά: ξηρότητα, πιτυρίδα, τάση για τριχόπτωση λόγω στρες.

Θεραπείες

Για να καταπολεμήσετε τα αισθητικά προβλήματα που προέρχονται από το στρες και για να οξυγονώσετε τους ιστούς του δέρματος, χρειάζεται να καταφύγετε στα αιθέρια έλαια που ανήκουν στο στοιχείο του αέρα. Θα τα διαλύσετε σε πυκνά έλαια βάσης, όπως: λάδι από φύτρο σιταριού, αβοκάντο, φιστικέλαιο, λάδι καλέντουλας ή βούτυρο καριτέ.

Ταξινόμηση των ελαίων

Τα αιθέρια έλαια που ανήκουν στο στοιχείο του αέρα διακρίνονται για την ταχύτητά τους, ελαφραίνουν τις σκέψεις και έχουν θετική δράση στο νευρικό σύστημα. Τα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών ανήκουν στο στοιχείο του αέρα.

Τα αιθέρια έλαια που ανήκουν στο στοιχείο της φωτιάς είναι πολύ ενεργά, ισχυρά και προσφέρουν θερμότητα. Προέρχονται κυρίως από τα μπαχαρικά και από τα αρωματικά βότανα.

Τα έλαια που ανήκουν στο στοιχείο του νερού προέρχονται κυρίως από άνθη. Έχουν πολύ ελκυστικό άρωμα, σαγηνεύουν και απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες.

Τέλος, εκείνα που ανήκουν στο στοιχείο της γης είναι μάλλον βαριά, επίμονα και έντονα. Προέρχονται κυρίως από το ξύλο και τις ρίζες.

Πηγή: www.naturanrg.gr

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>