Τα επικίνδυνα “πρέπει” της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου: μια ημέρα δεν κρίνει τη ζωή μας!

Φεβρουαρίου 14, 2013

Γράφει ο Χαράλαμπος Πετράς, Ανθρωπολόγος – Ψυχολόγος – Life Coach

Photo from www.business2community.com

Πολύ συχνά ακούμε ότι άνθρωποι γύρω μας βιώνουν αρνητικά συναισθήματα σε περιόδους και ημέρες γιορτών. Έτσι, και η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να λειτουργήσει αντίθετα από ό,τι θα περιμέναμε, καθρεφτίζοντας καταστάσεις ανισορροπίας και υπερεπένδυσης. Σκεφτείτε διαφορετικά και αποφύγετε την απογοήτευση.

Τα μέσα επικοινωνίας, οι διαφημίσεις, οι ερωτικές προσφορές των εμπορικών καταστημάτων, ακόμη και οι φίλοι γύρω μας, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος που ως ένα βαθμό επιβάλλει τον ερωτισμό της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. «Όλοι θα γιορτάσουν, άρα κι εγώ πρέπει να πάρω μέρος σε αυτή τη γιορτή». Μια τέτοια σκέψη μπορεί να αποβεί ένα από τα πιο ισχυρά στρεσογόνα για πολλούς από εμάς.  

Τι συμβαίνει λοιπόν. Πραγματοποιείται μια υπερεπένδυση στη γιορτή του έρωτα, πιστεύοντας ότι όλα θα κριθούν σε μια ημέρα. «Αν σήμερα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάσω με τον/την σύντροφό μου σημαίνει ότι όλα είναι υπέροχα». Ακόμη χειρότερα, ίσως πιστέψουμε ότι αν σχεδιάσουμε μια ερωτική βραδιά θα ξεπεραστούν με έναν μαγικό τρόπο προβλήματα που προέκυψαν στη σχέση μας. Επειδή σπάνια λειτουργούν τα μαγικά φίλτρα, η ματαίωση που θα νιώσει κάποιος όταν η πλασματική επένδυση καταρρεύσει, είναι πιο σκληρή από το να αναγνωρίσει με ρεαλισμό την κατάσταση.

Αντίστοιχα, «αν σήμερα μείνω μόνος/μόνη θα νιώσω μεγάλη απογοήτευση». Σε αυτή την περίπτωση, η φόρτιση της ημέρας προκαλεί μια αντίδραση θεατρικού προσανατολισμού. Αναζητάμε δηλαδή το ανέβασμα μιας γλυκιάς παράστασης, σε ερωτικό σκηνικό με πρωταγωνιστές εμάς, ώστε να ικανοποιήσουμε τα στερεότυπα αδιαφορώντας για τις πραγματικές μας ανάγκες.

Αυτές οι μορφές δυσανάλογης αντίδρασης και υπερβολής είτε προς τη μία κατεύθυνση είτε προς την άλλη, βρίσκουν κοινό έδαφος. Αυτό δεν είναι άλλο από μια συναισθηματική δυσαρμονία που βιώνουμε. Μην κρύβουμε την ουσία πίσω από γιορτινές παραστάσεις, διότι είναι εκείνη που τελικά θα μας απελευθερώσει. Προσεγγίστε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με ισορροπία, ως μια ευκαιρία να εορτάσετε με τον σύντροφό σας αυτό που ήδη συμβαίνει στην καρδιά σας.

Κι αν πάλι είστε μόνοι, σκεφτείτε ξανά τις πραγματικές ανάγκες και ευθυγραμμίστε τις με τους στόχους σας. Δεν κρίνει μια γιορτή τη ζωή μας, μπορεί όμως με θετική αναπλαισίωση να γίνει μια αφετηρία για νέες σκέψεις, για ουσιαστικούς συναισθηματικούς δεσμούς με αγαπημένους μας ανθρώπους.Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>