Τα μυστικά της ευζωίας: τί έχει διδάξει η ελληνική σοφία σε όλο τον κόσμο

Ιανουαρίου 27, 2014

 

www.plus.google.com

Δε χρειάζεται μόνο τα διεθνή ενημερωτικά μέσα να υπενθυμίζουν κατά καιρούς (όπως η Ηuffingtonpost με το άρθρο παρακάτω) ότι οι αρχαίοι Έλληνες μέσω της ενδοσκόπησης και της πνευματικής αναζήτησης σε συνδυασμό με μία υγιεινή διατροφή  μαθαίνουν σε όλο τον κόσμο πώς να ζούμε καλύτερα. Χρειάζεται και εμείς οι Έλληνες να εφαρμόζουμε τις αρχές των αρχαίων φιλοσόφων, όπως του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη που κρύβουν μέσα τους τα μυστικά της ευζωίας. Αλλά και να θυμόμαστε, να παρατηρούμε, να αναδεικνύουμε και τελικά να εφαρμόζουμε τις συνήθειες αρκετών Ελλήνων από τη σύγχρονη Ελλάδα (βλ. πχ Ικαρία) που αποτελούν για όλο τον κόσμο τη βάση για μια ζωή γεμάτη υγεία , ευτυχία  και νόημα.

Ποια είναι τα μυστικά;

Η μεσογειακή διατροφή

www.plus.google.com

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε λαχανικά, ελιές, υγιή λίπη και έλαια, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και κόκκινο κρασί (με μέτρο). Έχει αποδειχθεί ότι ακολουθώντας αυτή τη διατροφή συμβάλλουμε στην καλή υγεία, τη μακροζωία και τη μείωση των ποσοστών της παχυσαρκίας και των πιο γνωστών ασθενειών που μειώνουν τη διάρκεια ζωής μας. Σε μία έρευνα που ανέλυσε 1,5 εκατομμύρια υγιείς ενήλικες διαπιστώθηκε  ότι εκείνοι που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, καρκίνο, ενώ εμφάνιζαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

Η μεσημεριανή σιέστα

www.plus.google.com

Ακόμη και σήμερα ορισμένα καταστήματα σε μικρές πόλεις και χωριά, κλείνουν το μεσημέρι για τη μεσημεριανή «σιέστα» και ξανανοίγουν γύρω στις 17:00.  Ο Δημήτριος Τριχόπουλος, ένας Έλληνας ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ανέφερε πως ο μεσημεριανός ύπνος είναι μία απάντηση στην προσαρμογή του θερμού κλίματος. Ο μεσημεριανός ύπνος είναι μια ευχάριστη συνήθεια η οποία διπλασιάζει  κατά κάποιο τρόπο  τη μέρα, λόγω του ότι μετά τη «σιέστα» μπορεί να έχεις την αντοχή να συνεχίσεις μέχρι τις 11 ή 12:00 το βράδυ.

Μια «χαλαρή» βόλτα

www.deichmann-photo.com

Οι περίπατοι, είτε νωρίς το πρωί είτε όταν δύει ο ήλιος, μπορούν να μετατραπούν σε μία ευχάριστη καθημερινή εμπειρία εφόσον το εύκρατο κλίμα της Ελλάδας, επιτρέπει όλες τις εποχές τις χαλαρές βόλτες στους κεντρικούς δρόμους είτε των νησιών είτε των πόλεων ή ακόμη καλύτερα κατά μήκος των θαλάσσιων ακτών.

Θέτουμε ερωτήματα με νόημα

www.plus.google.com

Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Πλωτίνος, ο Επίκουρος, και ο Επίκτητος έθεσαν μεγάλα ερωτήματα: «Πως μπορούμε να ζήσουμε μία καλή ζωή; Πως θα πρέπει να διοικείται μία πόλη; Τι είναι η ηθική και πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους άλλους;». Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να αρχίσουμε να το κάνουμε όλοι, να αρχίσουμε και πάλι να θέτουμε ερωτήματα με νόημα και να μην επαναπαυόμαστε σε ό,τι μας έχουν κληροδοτήσει οι πρόγονοί μας.

Ο Αριστοτέλης έλεγε Γνωρίζοντας τον εαυτό σου είναι η αρχή όλης της σοφίας και το να γνωρίσουμε τον εαυτό μας σημαίνει να μην παύουμε να ρωτάμε και να μαθαίνουμε.’

Η φιλοξενία και η γενναιοδωρία είναι μέρος της ζωής μας

www.plus.google.com

Η γενναιοδωρία και το φιλόξενο πνεύμα είναι ενσωματωμένα στην ελληνική κουλτούρα. Παρόλο που οι εποχές έχουν αλλάξει και έχουμε γίνει πιο επιφυλακτικοί για το ποιον βάζουμε στο σπίτι μας, όταν τελικά χαλαρώνουμε και «ανοίγουμε» τα σπίτια μας με αγάπη και εμπιστοσύνη, ένας νέος «πλούτος» ευχάριστων συναισθημάτων εισβάλλει στην καθημερινότητά μας.

Έχουμε βρει το μυστικό της μακροζωίας

www.plus.google.com

Ο πληθυσμός στο  νησί της Ικαρίας είναι από τους υγιέστερους και μακροβιότερους στο κόσμο. Σύμφωνα  ένα άρθρο στις New York Times το 2012 ο ανδρικός πληθυσμός είναι 4 φορές περισσότερο πιθανό από ό,τι στην Αμερική να φτάσει τα 90 χρόνια και μάλιστα χωρίς προβλήματα υγείας και με μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης και άνοιας. Ποιο είναι το μυστικό; Η  υγιεινή διατροφή που βασίζεται στη μεσογειακή δίαιτα, σε δραστηριότητες στην ύπαιθρο, σε ισχυρούς οικογενειακούς και κοινωνικούς δεσμούς και στον πολύ… πολύ ύπνο!

Λέμε ιστορίες

www.plus.google.com

Η πλούσια παράδοση της ελληνικής μυθολογίας είναι ζωντανή και ισχυρή παγκοσμίως σήμερα. Μέσα από τα κλασικά παραμύθια των θεών και των θνητών, τα παιδιά μαθαίνουν την κλασική σοφία και τις ηθικές αξίες. Μέσα από τις ιστορίες –τις οποίες το μυαλό χρησιμοποιεί  για να δώσει στη ζωή δομή και νόημα-  οι Έλληνες κάνει αισθητή την ερμηνεία του κόσμου.

Περνάμε τον χρόνο μας έξω

www.plus.google.com

Έχουμε το καλύτερο κλίμα και ένα πλήθος πανέμορφων παραλίων, πεδιάδων ή ορεινών περιοχών για να διαλέξουμε και να απολαύσουμε το φυσικό μας πλούτο. Πώς να μην είμαστε έξω και να απολαμβάνουμε όλα αυτά τα οφέλη;

Αγαπάμε τα οικογενειακά «τραπέζια»

www.gettyimages.com

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις γύρω από το τραπέζι αποτελούν παράδοση. Τα μακρόχρονα οικογενειακά γεύματα ενισχύουν την ενότητα και την ασφάλεια και δίνουν την ευκαιρία στο να αναπτυχθούν ακόμη πιο ισχυροί δεσμοί μεταξύ των μελών της οικογένειας. Ένα καλό γεύμα είναι μία ένδειξη προσοχής, αγάπης και φροντίδας.

Ξέρουμε που θα βρούμε την ευτυχία

www.plus.google.com

Ο Στωικισμός ήταν μία από τις αρχαίες ελληνικές σχολές φιλοσοφίας που ιδρύθηκαν στην Αθήνα και παραμένουν επίκαιρες μέχρι και τώρα. Οι Στωικοί πίστευαν ότι το άγχος και η δυστυχία δεν είναι το αποτέλεσμα εξωτερικών γεγονότων αλλά προϊόν δικής μας εσωτερικής διαδικασίας και ότι επομένως η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας.

Ο Επίκτητος ανέφερε ότι ο δρόμος για την ευτυχία είναι να σταματήσουμε να ανησυχούμε για πράγματα που είναι πέρα από τη δύναμη και τη θέλησή μας. Η Στωική φιλοσοφία δεν υπόσχεται υλική ασφάλεια ή ειρήνη στη μετά θάνατο ζωή. Αλλά μια ακλόνητη ευτυχία σε αυτή τη ζωή.

 

 

 

About AuthorΤα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;